03.07.2012 18:57

Uz pirmo mēģinājumu Siguldā pulcējas "Kremerata Baltica" mūziķi

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uz pirmo mēģinājumu pulcējas "Kremerata Baltica" mūziķi. Uz pirmo mēģinājumu pulcējas "Kremerata Baltica" mūziķi. Krišjānis Grantiņš

Koncertzāli "Baltais flīģelis" Siguldā 2. jūlija pēcpusdienā pieskandināja dažādu stīgu instrumentu skaņas, jo tajā notika pirmais kamerorķestra "Kremerata Baltica" mēģinājums.

Pirms tam jaunie talanti sabijuši koncertzāles mazajās mācību telpās, kur individuāli, pa diviem vai trim izmēģinājuši savas partijas. Stāvot "Baltā flīģeļa" gaitenī dzirdama dažādu skaņu un melodiju kakofonija. Taču tuvojoties pulksten pieciem, ar lielākiem un mazākiem stīgu instrumentiem "bruņojušies", jaunie talanti dodas zāles virzienā.

Kā novēroja portāls "Apriņķis.lv", lielajā zālē pirms mēģinājuma visvairāk dzirdama krievu valoda. To saprot teju vai visi – lietuvieši, latvieši, krievi un ukraiņi. Problēmas sazināties tajā sagādā vien kādai orķestra dalībniecei no Igaunijas, taču viņai draudzīgi viss tiek paskaidrots angļu valodā.

Čalas apklust, kad uz skatuves uzkāpj izcilais vijoles virtuozs Gidons Krēmers. Arī pārējie mūziķi jau ir uz skatuves, un mēģinājums var sākties. Lai gan lielākā daļa no viņiem noguruši no garā ceļa, līdz ar pirmajām notīm zāli pārņem mūzika. Pasaules līmeņa zvaigznes ir gatavas pārsteigt festivāla apmeklētājus un aizkustināt to sirdis.

Jāpiebilst, ka kamerorķestris "Kremerata Baltica" ieguvis prestižo "Grammy" un atzīts par vienu no vislabākajiem Eiropā un arī ārpus tās. Kaut iesākumā G. Krēmers orķestri bija iecerējis tikai kā "dzimšanas dienas dāvanu" pats sev piecdesmit gadu jubilejā, viņš acumirklī apjauta šo Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas - 27 jauno mūziķu potenciālu un iespēju ar viņu starpniecību savu bagātīgo māksliniecisko pieredzi nodot tālāk jaunajai paaudzei, vienlaikus attīstot un iedvesmojot Baltijas valstu mūzikas un kultūras dzīvi, vēsta kamerorķestrim veltītais emuārs "Kremerata Baltica.blogspot.com".