13.05.2015 12:49

Aculiecinieks grāmatā par notikumiem Ukrainā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Imants Liepiņš grāmatu "Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija” jau prezentējis arī Pierīgā Imants Liepiņš grāmatu "Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija” jau prezentējis arī Pierīgā Publicitātes

"Mediju ziņas ne vienmēr ir pietiekami plašs formāts, lai varētu aprakstīt visu notikumu sarežģītību, kas notika un joprojām notiek Ukrainā. Tāpēc arī uzrakstīju dokumentāru grāmatu "Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija", kas balstīta uz patiesiem faktiem," saka tās autors žurnālists un rakstnieks Imants Liepiņš.

"Ukraina man nav sveša valsts. Notikumiem tajā sekoju līdzi gadiem ilgi," sarunu sākot, paskaidro žurnālists Imants Liepiņš. "Pirmo reportāžu no Ukrainas uzrakstīju pirms desmit gadiem. Ir sanācis tā, ka ik pa laikam es turp esmu devies komandējumos. Valstī notiekošo palīdz izprast arī tas, ka lasu ukraiņu valodā un patlaban valodu esmu apguvis tik tālu, ka varu tajā sarunāties par politiskiem jautājumiem.

No 2014. gada janvāra jeb aptuveni no eiromaidana revolūcijas vidus esmu "Neatkarīgās Rīta Avīzes" speciālkorespondents Ukrainā. Patlaban ir tā, ka vai katru nedēļu mani uzmeklē kāds cilvēks, kuram Ukrainā ir radinieki, un lūdz, lai paskaidroju par situāciju valstī. Par to, kas notika un notiek Ukrainā patlaban, stāstu arī tiekoties ar cilvēkiem kultūras namos un bibliotēkās, kur mani uzaicina."

Imants Liepiņš atzīst, ka bijis pārsteigts, ka uz grāmatas "Ukraina. Dzīvība, nāve, un iekšējā revolūcija" prezentāciju vairāk nāk vīrieši un skolēni.

"Katra tikšanās reize ar lasītājiem ir atšķirīga, bet, runājot lielās līnijās, pirmkārt, cilvēki grib dzirdēt, ko es kā aculiecinieks varu pastāstīt. Otrkārt, klausītāji jautā, kā notikumu gaita Ukrainā var ietekmēt Latvijas sabiedrību. Treškārt, ļaudis interesē, kā mēs varam palīdzēt Ukrainai," stāsta Imants Liepiņš.

"Ja varu, uz grāmatas prezentāciju ņemu līdzi arī vēl dažus Ukrainas notikumu aculieciniekus. Runājot par situāciju šajā valstī patlaban, diemžēl jāteic, ka tur drīzumā var atsākties aktīvā karadarbība, jo separātistus noturēt nav iespējams. Pamieru viņi neievēro. Tāpēc iespējams, ka tur notiks kārtējie asumi un var būt kārtējais vardarbības vilnis."

Ukraina ir divdesmit reizes lielāka par mums, un tur viss notiek daudz lielākos mērogos un citādāk.

"Ja ir kāda "degoša" problēma, tur nevar aiziet pie pagasta priekšsēdētāja un visu uzreiz noskaidrot," kā piemēru min Imants Liepiņš. "Tajā pašā laikā tur ir ļoti attīstīta pašorganizēšanās. Visa nacionālā gvarde, brīvprātīgo korpuss un tās armijas vienības, kas dod pretsparu separātistiem, ir brīvprātīgie, kuri paši ir savākušies un paši organizējušies. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, kad separātistu idejas bija spēcīgas arī aizmugurē, šobrīd situācija ir mainījusies, un par valsts vienotību kā tādu neviens nešaubās."

Tiem iedzīvotājiem, kuriem novados ir interese tikties ar grāmatas "Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija" autoru žurnālistu Imantu Liepiņu un uzklausīt viņa kā aculiecinieku stāstījumu par notikumiem Ukrainā, jāvēršas pie novadu bibliotēku un kultūras centru vadītājiem, lai viņi sazinās ar izdevniecību "Jumava" un Imantu Liepiņu personīgi.