09.03.2015 11:54

Inčukalnieši ar kultūras programmu pošas uz Igauniju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Inčukalna tautas namam vadītāja Inga Freimane Ilzes Kopmanes adītajos etnogrāfiskajos cimdos Inčukalna tautas namam vadītāja Inga Freimane Ilzes Kopmanes adītajos etnogrāfiskajos cimdos Einārs Binders

"Pagājušajā rudenī Inčukalnā viesojās delegācija no Igaunijas pilsētas Saue. Viesiem patika, kā mēs kopjam un saglabājam savu nacionālo kultūru. Tagad 14.–15. martā notiks Latvijas dienas Sauē," stāsta Inčukalna tautas namam vadītāja Inga Freimane.

"Uz Tallinas tuvumā esošo Saui dosies jauktais koris "Mežābele" un divi Inčukalna deju kolektīvi – labāko gadu un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Virši", tātad 60 cilvēki," paskaidro Inga Freimane.

"14. marta pēcpusdienā mums būs kultūras programma kopā ar Saues pilsētas kori, diviem deju kolektīviem – pāru un sieviešu – un lauku kapelu. Interesanti, ka igauņiem ir ļoti attīstīta sieviešu tautas deju kustība. Viņiem ir maz vīru, kas dejo, bet mēs vēl par vīriem cīnāmies.

Pirms brauciena Saues vietējā laikrakstā publicējām stāstu par Inčukalnu, uzsverot, ka lepojamies ar māksliniekiem, kuri reiz dzīvojuši mūsu novadā, – Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu monumenta autoru Kārli Zāli, kā arī gleznotāju Eduardu Kalniņu.

Jau vairāk nekā desmit gadu Inčukalnā darbojas vietējo mākslinieku kopa, kurā apvienojušies vairāk nekā 20 vietējie gleznotāji, grafiķi, tekstilmākslinieki, metālmākslinieki un amatnieki. Kad 25. februārī bijām Sauē, uzstādījām bibliotēkā un lielajā aktu zālē, ko viņi sauc par aulu, savu mākslinieku darbu izstādi.

To darījām ar nolūku, lai līdz koncertam cilvēki var iepazīties ar mūsu mākslas pamatu, ko pirmajā reizē pārstāv Ilzes Kopmanes adītie etnogrāfiskie cimdi, Edvīna Baloža fotogrāfijas, kurās redzama Inčukalna apkārtne, Modra Baloža un jau mūžībā aizgājušā Imanta Jākabsona etnogrāfiskās rotas. Šīs ekspozīcijas papildina klasiskā glezniecība ar Borisa Samusa darbiem. Kopumā ar šo daudzveidīgo izstādes ekspozīciju mēs igauņu skatītājiem gribējām radīt sajūtu par Latviju.

Šoreiz pieturējāmies pie klasiskām vērtībām, bet ceram, ka varēsim Sauē izstādīt arī mūsu mākslinieku kopas jaunāko autoru darbus un parādīt avangardiskāku mākslu."