05.02.2015 10:07

FOTO: Olainē izstāde par latviešu mediķiem Pirmā pasaules kara laikā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Olainē izstāde par latviešu mediķiem Pirmā pasaules kara laikā Einārs Binders

"Izstāde "Latviešu medicīnas darbinieki Pirmajā pasaules karā" ļauj apjaust, kā ārsti un žēlsirdīgās māsas sniedza palīdzību ievainotajiem strēlniekiem pārsiešanas punktos un kara hospitālī," stāsta Olaines Vēstures un mākslas muzeja direktore Ārija Spuņģe.

"Sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju esam iekārtojuši ļoti neparastu izstādi. Tajā ir eksponāti, ko citur nevar redzēt. Šī ir tikai daļa no izstādē redzamajiem interesantajiem rīkiem. Iesaku izmantot izdevību un to visu apskatīt pašiem savām acīm Olaines Vēstures un mākslas muzejā līdz 14. martam," aicina muzeja direktore Ārija Spuņģe.

Gadsimtu senas fotogrāfijas ļauj ielūkoties Pirmā pasaules kara notikumos un ieraudzīt tā laika mediķus, kuri ārstēja ievainotos strēlniekus. Redzam latviešu strēlnieku bataljonu ārstus, latviešu brīvprātīgo sanitāru vienību, varam ielūkoties strēlnieku bataljonu apvienotajā lazaretē, Latvijas kara slimnīcā, sanitārajā noliktavā un ieraudzīt pirmo sanitāro vilcienu.

Pārsteidzošas ir kosmētiskās acu protēzes, kas izgatavotas no speciāla caurspīdīga un krāsaina stikla. Tās atbilst veselai acij pēc lieluma un krāsas, un tās lika zaudētās acs vietā. Neparasta ir vitrīna, kurā var redzēt svešķermeņus, kas izņemti no kareivju brūcēm, – lodes, šķembas un citus.

Aplūkojot instrumentus, ko izmantoja ārsti Pirmā pasaules kara laikā, varam iztēloties, kā notika palīdzības sniegšana dažādas traumas guvušiem cīnītājiem. Piemēram, ķirurga komplektā ir kaulu zāģi, amputēšanas lancetes, ķirurģiskās adatas, knaibles, naži, pincetes.