15.12.2014 15:34

Apmeklētākais muzejs Latvijā – Turaidas muzejrezervāts

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apmeklētākais muzejs Latvijā – Turaidas muzejrezervāts publicitātes

Apmeklētākais muzejs Latvijā ir Turaidas muzejrezervāts, tajā pērn paviesojušies vairāk nekā 232,6 tūkstoši cilvēku. Turklāt pašreizējie dati liecina, ka pagājušā gada apmeklējuma rekords šogad tiks pārspēts.

Kā liecina nesen veiktais pētījums par kultūras patēriņu Latvijā, visvairāk tūristu, proti, 232,6 tūkstoši, pagājušajā gadā pabijuši Turaidas muzejrezervātā, tāpēc pētījuma autori šo muzeju iecēluši vispameklētākā muzeja godā. Rundāles pils muzejs ierindojas otrajā vietā, to pagājušajā gadā apmeklējuši teju 215,2 tūkstoši cilvēku. Savukārt trešais iecienītākais pērn bijis Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ar 176,7 tūkstošu lielu apmeklējumu.

Turaidas muzejrezervāta Izglītības un komunikāciju daļas vadītāja Anda Skuja stāsta, ka Turaidas muzejrezervāts ar Rundāles pili ne pirmo gadu sacenšas par Latvijā apmeklētākā muzeja godu, un pārmaiņus šo titulu gadu no gada saņem gan viens, gan otrs.

Savukārt to, vai arī šogad izdosies saglabāt Latvijā iecienītākā muzeja godu, A. Skuja vēl nemācēja teikt, jo sezona vēl nav galā un muzejrezervātā turpina viesoties gan mūsu pašu, gan ārvalstu tūristi.

"To, cik daudz cilvēku šogad ir apmeklējuši Turaidas muzejrezervātu, pateikt vēl nevar, jo šie dati tiek apkopoti gada beigās. Taču jau tagad zināms, ka muzeju apmeklējuši vairāk cilvēku nekā pērn," pastāstīja A. Skuja.

Pēc viņas stāstīta, lielu apmeklējumu veicina kvalitatīvs tūrisma piedāvājums pilī, kā arī sadarbība ar tūrisma firmām. "Lai muzejrezervātam piesaistītu tūristus, šobrīd sadarbojamies ar kopumā 100 tūrisma firmām gan no Latvijas un kaimiņvalstīm, gan tālākām ārvalstīm, tāpat katru gadu cenšamies atrast arvien jaunus partnerus šajā jomā," klāstīja A. Skuja, piebilstot, ka šogad apmeklējums audzis arī, pateicoties tam, ka gads aizvadīts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas zīmē.

Pētījumu "Latvijas iedzīvotāju kultūras patēriņš un līdzdalība kultūras aktivitātēs 2007.–2014. gadam" veica biedrība "Culturelab" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Kopumā pētījuma laikā šoruden tika aptaujāti 1047 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā laika gaitā mainījušies Latvijas iedzīvotāju ieradumi kultūras pasākumu apmeklēšanā un līdzdalībā dažādās kultūras aktivitātēs, kā arī analizēt iedzīvotāju attieksmju un viedokļu maiņu par kultūras jomas būtiskumu un nozīmi personīgi sev un arī valsts attīstībā kopumā.