14.12.2014 18:55

Ik mēnesi Pierīgas iedzīvotāji atpūtai un kultūrai tērē 23,1 eiro

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ik mēnesi Pierīgas iedzīvotāji atpūtai un kultūrai tērē 23,1 eiro publicitātes

Ik mēnesi Pierīgas iedzīvotāji atpūtai un kultūrai tērē 23,1 eiro, un galvenokārt šī nauda tiek tērēta dažādu izklaides preču iegādei, mazāk – kino, koncertu un izstāžu biļešu iegādei.

Centrālās statistikas pārvaldes dati (CSP) liecina, ka iedzīvotāji Rīgā un Pierīgā pērn kultūrai un atpūtai atļāvās tērēt vairāk nekā citviet Latvijā. Piemēram, Rīgā un tās apkārtnē dzīvojošie dažādu pasākumu apmeklēšanai atļaujas tērēt vidēji 25 eiro, taču Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē un Latgalē ik mēnesi izpriecām tiek atvēlēti vidēji 16 eiro.

Jāteic, ka pēdējo četru gadu laikā izdevumi, kas tiek veltīti atpūtai un kultūrai, ne vien Latvijā, bet arī Pierīgā ir nedaudz palielinājušies, taču tie vēl aizvien nav sasnieguši pirmskrīzes apmērus, proti, 2008. gadā viens mājsaimniecības loceklis Latvijā izklaidei atvēlēja 27,52 eiro ik mēnesi.

Arī CSP dati parāda, ka Pierīgas iedzīvotāji pirms četriem gadiem atpūtai tērēja vien 15,84 eiro, taču pērn – 23,10 eiro.

Jāņem vērā, ka CSP atpūtas un kultūras izdevumos uzskaita ļoti dažādas aktivitātes, piemēram, iegādātās elektropreces, galda spēles, rotaļlietas, sporta piederumus un citas lietas, un tikai daļa no tām ir saistīta ar kultūras pakalpojumu izmantošanu.

Analizējot Latvijas iedzīvotāju kultūras un atpūtas izdevumus detalizētāk, novērojams, ka tādām aktivitātēm, kuras varētu uzskatīt par kultūras jomai piederīgām, iedzīvotāju tēriņi ir nelieli. Piemēram, kino, teātru un koncertu apmeklējumiem vidēji viens mājsaimniecības loceklis gadā tērē 15,18 eiro, bet muzeju, izstāžu un citu pasākumu apmeklēšanai – tikai 0,91 eiro gadā. Savukārt grāmatu iegādei vidēji gadā viens iedzīvotājs tērē 7,49 eiro, bet preses izdevumiem – 8,98 eiro.