20.08.2014 16:27

Rāmis, lai izceltu. Valda Eglīša fotoizstāde Ķekavā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valda Eglīša fotoizstādi "Rāmis" Ķekavas kultūras namā var apskatīt līdz 18. septembrim Valda Eglīša fotoizstādi "Rāmis" Ķekavas kultūras namā var apskatīt līdz 18. septembrim Publicitātes foto

Prasmi lūkoties uz pasauli caur rāmi izstādes autors Valdis Eglītis ir izkopis daudzu gadu garumā, jo viņš ir profesionāls kinooperators.

Tas Ķekavas kultūras namā atklātajā fotoizstādē "Rāmis" redzamajiem darbiem piešķir īpašu vērtību. Svarīgi nav tikai tas, ko mēs redzam, bet arī tas, kāpēc un kā tas parādīts.

Caur fotokameru Valdis Eglītis ir vērojis pasauli jau kopš skolas gadiem, kad bija aizrāvies ar fotografēšanu. Pēc armijas viņa ceļš uz operatora profesiju sākās no pašiem tās pamatiem. Rīgas kinostudijā viņš strādāja par palīgstrādnieku filmu attīstīšanas laboratorijā, pēc tam operatora palīgu. Ulda Brauna filmā "Motociklu vasara" Valdim Eglītim jau uzticēja operatora asistenta pienākumus. Studējot neklātienē Vissavienības Valsts Kino institūta Operatoru fakultātē, viņš jau sāka patstāvīgi uzņemt kinožurnālus un dokumentālas filmas.

Pirmā mākslas filma, kuras veidošanā Valdis Eglītis piedalījās kā operators inscenētājs, bija Jāņa Streiča filma "Tikšanās uz piena ceļa". Tai sekoja "Svītas cilvēks", "Dzīvīte, dzīvīte", "Vilkaču mantiniece", "Būris" un citas. Pēc Rīgas kinostudijas pajukšanas Valdis Eglītis strādāja par ziņu dienesta operatoru NTV-5. Patlaban viņš ir docents Latvijas Kultūras akadēmijā un vada TV un video operatora mākslas bakalaura programmu.

Valda Eglīša bagātā un daudzveidīgā dzīves pieredze, kā uztvert pasauli caur foto vai kino objektīva rāmi un parādīt to citiem, ir būtiska izstādes "Rāmis" dialoga sastāvdaļa ar skatītājiem, kuri vēlas tajā iedziļināties.

Izstādes lakoniskajā nosaukumā autors ietvēris dziļu filozofisku jēgu. "Vienmēr pastāv rāmis," atzīst Valdis Eglītis. "Kā subjektīvisma radīts filtrs, kā organizējošs konstrukcijas elements vai satvers un diemžēl arī kā bremzējošs un ierobežojošs faktors, ko mēs reti kad spējam pārvarēt, kā objektīvu, tā arī personisku iemeslu dēļ." Izstādē redzamajos fotoattēlos rāmis kalpo kā satvars, lai izceltu, pievērstu uzmanību, nevis ierobežotu.

Attēlos, kas tapuši pagājušā gada laikā, autors aicina arī skatītāju ielūkoties Latvija dabā ar vērīgu un apbrīnas pilnu skatienu. "Fotogrāfijās man šķietami vienkāršas lietas gribējās parādīt dziļāk, nekā mēs tās spējam redzēt," stāsta Valdis Eglītis. "Arī tīri tehnoloģiski, jo tur daudz makrouzņēmumu, kuros redzam gan dzīvniekus, gan augus, gan norises dabā."

Mākslinieks tik prasmīgi un virtuozi izmanto modernās fototehnikas iespējas, ka viņa radītie darbi līdzinās gleznām, un tomēr, to autore nav mākslinieka roka, bet gan pati daba.

Visi Valda Eglīša darbi ir parakstīti ar grafiski veidotu pseidonīmu. Lai to varētu izlasīt, jāzina mazs noslēpums, autora vārds ir jālasa no otra gala. Tas tāpēc, ka ir vēl viens mākslinieks, kurš savus darbus paraksta ar iniciāļiem V.E., tāpēc Valdim Eglītim nācās meklēt citu risinājumu savam autogrāfam.

Valda Eglīša fotoizstādi "Rāmis" Ķekavas kultūras namā var apskatīt līdz 18. septembrim.