09.11.2015 17:03

Par godu Mārtiņiem galdā liksim krāsnī ceptu vistu ar rudens dārzeņiem

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par godu Mārtiņiem galdā liksim krāsnī ceptu vistu ar rudens dārzeņiem Apriņķis.lv

Novembris ir svētku laiks. Jau otrdien tiks svinēti Mārtiņi, un pavisam drīz arī Latvijas dzimšanas diena. Kā jau lielos godos pieklājas, uz galda ir jāliek svētku cepetis. Parasti cepešu pagatavošana var prasīt milzum daudz laika, taču šī recepte, proti, krāsnī cepta vista ar rudens dārzeņiem, ir pārsteidzoši elementāra un bezgala garda.

Visas ģeniālās lietas patiesībā ir ļoti vienkāršas. Un šis apgalvojums attiecas arī uz kulināriju. Tāpēc ar sviestu krāsnī cepta vista kopā ar rudens dārzeņiem ir elementāri pagatavojams svētku ēdiens, kas ir pārsteidzoši garšīgs un reizē arī smalks mielasts.

Lai pagatavotu svētku cepti vajadzēs: Vienu veselu vistu. To, protams, var iegādāties jebkurā lielveikalā, taču es priekšroku dodu tieši bioloģiski audzētai vistiņai. Izvēloties lauku saimniecībā audzētu putnu, ko var iegādāties gan pie zemniekiem, gan ekoveikalos, gan tirgū, es ne vien ēdu veselīgāk, bet arī garšīgāk. Jo, manuprāt, bioloģiski audzēta vistas gaļa garšo tīri un, pateicoties garšas intensitātei, arī pietiek ar mazāku porciju. Protams, šādi audzēts putniņš maksās vidēji uz pusi dārgāk, tomēr svētkos palutināt sevi ar kaut ko īpašu taču var. Vidēja izmēra cepetim būs nepieciešamas garšvielas, proti, kārtīga izmēra ķiplokgalva, astoņi timiāna zariņi, citrons, sāls, kā arī 50 grami sviesta.



Protams, neiztikt arī bez piedevām, jo ne jau tikai vistu vien ēdīsi. Piedāvāju jums paeksperimentēt un ierasto kartupeļu vietā pagatavot kaut ko neparastu un veselīgu, proti, krāsnī ceptus burkānus, kāļus un bietes. Lai pagatavotu piedevas nepieciešams: viens liels kālis, četri burkāni, trīs vidēja izmēra bietes. Protams, neiztikt bez garšvielām – sāls, pipariem, timiāna un balzāmetiķa.

Pagatavošana: Mīkstu sviestu sajauc kopā ar smalki sakapātiem ķiplokiem un saplucinātu timiānu. Iegūto sviesta masu vairākās vietās pabāž zem vistas ādas, kas iepriekš ar nazīti rūpīgi atbīdīta. Zem ādas pabāzto sviestu rūpīgi iemasē vistiņā - jo vienmērīgāk zem ādas esošais sviesta garšvielu maisījums tiks izlīdzināts, jo gardāka būs vistiņa. Pēc tam vistas ārpusi pārkaisa ar sāli un apslaka ar citrona sulu, kas izspiesta no pusaugļa. Cepeti liek uz pannas, bet pirms tam ar pārtikas auklu vai diegu sasien vistas kājas, lai tās neapdeg. Cep 200 grādu temperatūrā, ik pa laika to pieskatot. Jo tiklīdz vista paliek brūna, tā ir jāpagriež uz otriem sāniem.

Apmēram pēc 40 minūtēm blakus vistai liek dārzeņus – burkānus, kāļus. Tos pārkaisa ar sāli un pipariem, timiāna zariņiem. Tāpat pievieno bietes, kas sagrieztas mazākos, apmēram golfa bumbiņas lieluma gabaliņos, jo tās cepas ilgāk par pārējiem dārzeņiem. Lai bietes nebūtu vienmuļas, pirms cepšanas tās ir jāiemarinē. Bietēm domāto marinādi pagatavo no sāls, sasmalcinātiem ķiplokiem, balzāmetiķa, šķipsniņas rozmarīna. Esot marinādē, bietes pikantu garšu iegūs nepilnu 15 minūšu laikā.

Dārzeņus kopā ar vistu cep vēl 20 minūtes, līdz tie mīksti. Pēc tam pannu ņem laukā no krāsns, ļauj vistai nedaudz atpūsties un servē uz šķīvja.