10.04.2015 17:41

Putni – saimnieka palīgi cīņā ar dārza kaitēkļiem

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Putni – saimnieka palīgi cīņā ar dārza kaitēkļiem arhīvs

Cīņā ar dārza kaitēkļiem čakli palīgi ir putni, kas ligzdo lauku sētās, – lielās zīlītes, mājas strazdi, mājas un lauku zvirbuļi, bezdelīgas, mājas čurkstes, svīres, baltās cielavas, pelēkie mušķērāji un dadzīši jeb cigļi.

Šie putni pārtiek galvenokārt no kukaiņiem, to oliņām, kūniņām un kāpuriem. Izliekot dārzā putnu būrīšus, ievērojami var samazināt odu, mušu un dažādu dārza kaitēkļu daudzumu pie mājas.

"Patlaban putnu būrīšus noteikti vēl var izlikt, jo, piemēram, melnie mušķērāji atgriežas Latvijā aprīļa otrajā pusē, bet svīres atgriezīsies tikai maija otrajā pusē," skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības sabiedrisko attiecību koordinators un žurnāla "Putni dabā" galvenais redaktors Agnis Bušs.

"Putnu būrīšus var izlikt visu gadu. Ja šajā gadā putni kādā neligzdos, tas var notikt nākamgad. Ir pat labi izlikt putnu būrīšus rudenī, lai tie pa ziemu adaptējas un nākamajā pavasarī vairs nav tik uzkrītoši."

Tiem saimniekiem, kuri būrīšus vēlas gatavot paši, Agnis Bušs iesaka uzmanību pievērst tam, lai būris būtu putnam atbilstoša izmēra un drošs. "Strazdiem vajadzīgs lielāks būris, zīlītēm un melnajiem mušķērājiem mazāks," saka Agnis Bušs.

"Tos ieteicams izgatavot no neēvelētiem dēļiem, lai tiem būtu raupja iekšpuse – lai putnu mazuļi varētu ieķerties tajā un tikt līdz būrīša ejai. Jāņem 2–2,5 cm biezi dēļi, lai nodrošinātu termoregulāciju būrītī un tas nepārkarstu stiprā saulē.

No drošības viedokļa svarīgi, lai būrim būtu jumtiņš ar pietiekami lielu pārkari, un pie ejas nav jāliek latiņa jeb puļķītis, kur putnam uzmesties, jo plēsējiem tas tieši atvieglo piekļuvi būrim.

Būris jāpiestiprina tur, kur tas ir grūti pieejams plēsējiem, – to var likt pie staba, pie mājas vai saimniecības ēkas sienas tā, lai būrīša eja pavērsta pret austrumiem, dienvidaustrumiem vai dienvidiem un pa eju tajā ieplūst saules stari."

Tie saimnieki, kuriem ir uzņēmība putnu būrīti izgatavot pašiem, rasējumus ar izmēriem un pagatavošanas aprakstu var atrast Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) mājaslapā www.lob.lv internetā. Izgatavot būrīšus pieredzējušu speciālistu vadībā varēs 18.un 19. aprīlī, kad Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas Vides aizsardzības fondu visā Latvijā rīkos Putnu dienas.

Vēl ir iespēja putnu būrus nopirkt. LOB interneta veikalā www.motacilla.lv var iegādāties gatavus būrīšus, kas atbilst visām ornitologu rekomendācijām un ir pārbaudīti ilggadējos pētījumos.

"Putnu būri, kas dārzā ir jau no iepriekšējiem gadiem, ir jātīra, bet ar piebildi, ka tas jādara rudenī," paskaidro Agnis Bušs. "Pavasarī var tīrīt tikai tos būrīšus, kuros putni vēl nav uzsākuši ligzdu veidošanu. Bet, ja tur ir redzamas svaigi nestas sūnas, lapiņas, zariņi, zāles stiebriņi vai pat jau olas, būrīti aiztikt nedrīkst, to varēs iztīrīt rudenī."