03.12.2014 13:21

Komentārs: Gaidot Ziemassvētkus, nepārspīlēt ar "elektrības jautājumu"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs: Gaidot Ziemassvētkus, nepārspīlēt ar "elektrības jautājumu" Einārs Binders

Svētdien kristīgajā pasaulē sākās Advente – četras nedēļas ilgs Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas tiek saistīts ar mieru, klusumu un pārdomām.

Visā Latvijā un arī Pierīgā nedēļas nogalē notika dažādi pasākumi, tirdziņi un koncerti, lielākajās pilsētās un novadu centros iededza Ziemassvētku egles. Pilsētu ielās iedegās rotājumi, un tās kļuva gaišākas nekā līdz šim. Māju logos ielikām Adventes svečturus, un tās kļuva skaistākas nekā līdz šim. Savā mājoklī aizdedzām pirmo Adventes svecīti, uzklājām svētku galdu, un tās kļuva mājīgākas nekā līdz šim.

Viena nedēļas nogale dzīvi pēkšņi padarīja gaišāku, siltāku, priecīgāku. Šķiet, arī darba nedēļa sākās gaišāka un mierīgāka. Pat darba duna šķietami pierimusi. Iespējams, tā tikai liekas, jo, objektīvi vērtējot, jāsākas gada nogales lielajai skriešanai: jāpabeidz gada darbi, jāsapērk Ziemassvētku dāvanas, jāsaplāno nākamais gads, jāsaprot, kā dzīvot, ja elektrība būs dārgāka... Vienvārdsakot, tik daudz kas vēl jāpaspēj.

Runājot par "elektrības jautājumu"... Gatavojot publikāciju par elektroenerģijas piegādātāja izvēli, secināju, ka ažiotāža ir lielāka nekā realitāte. Pirmkārt, satraukumam par to, ka elektrības maksa pieaugs teju par 45 procentiem, nav pamata. Jo tā šoreiz ir kārtējā preses "pīle". Ja runājam tikai par cipariem, daļai iedzīvotāju brīvais elektrības tirgus tiešām būtiski sadārdzinās ikmēneša maksājumus. Bet, ja runājam par būtību, neviens vairs neatceras to, ka šī lētā elektrība tiem, kuri to patērēja līdz 100 kWh, bija tikai tāpēc, ka tā bija valsts (lasīt – nodokļu maksātāju) subsidēta. Tagad, kad par elektrību jāmaksā tik, cik tā patiesībā maksā, ir daudz neapmierināto.

Otrkārt, satraukumam par to, kuru piegādātāju izvēlēties, arī nevajadzētu būt pamatam. Tikai rūpīgi jāizpēta sava līdzšinējā pieredze ar jau esošo piegādātāju un jāsaprot, vai dažu centu dēļ vēlaties riskēt. Tie, kuri vienmēr skaita katru centu un ir gatavi jaunai pieredzei, lai izvēlas kādu no jaunajiem tirgus spēlētājiem, kas sola mazliet lētāk, bet es sapratu, ka esmu konservatīva un uzticos stabilām vērtībām. Tātad palikšu pie līdzšinējā elektrības piegādātāja, kas sola būt godīgs. Domāju, tā es ietaupīšu asas izjūtas gada nogalē un vēlāk novērtēšu savu uzticību.

Tā vietā, lai uztrauktos par nenovēršamo, novērtēšu, cik daudz labu cilvēku man apkārt, un domāšu, cik vēl labu darbu šogad varu paspēt izdarīt. Viens no tiem noteikti būs dāvanu sagādāšana bērniem, kuri tās nesagaidīs no saviem vecākiem, un brauciens uz kādu dzīvnieku patversmi.

Sirsnīgu, mierīgu un gaišu gaidīšanas laiku!