02.12.2014 09:28

Mīti un patiesība par elektrības dārdzību nākamgad

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Atlikušas vairs tikai divas nedēļas, lai izpētītu visu elektroenerģijas piegādātāju piedāvājumu un izvēlētos sev piemērotāko, ar ko slēgt līgumu par elektrības saņemšanu no nākamā gada 1. janvāra.

Lai gan tirgotāji klientu piesaistei izvērsuši plašas mārketinga aktivitātes, solot visizdevīgākos nosacījumus, ja sadarbosieties tieši ar viņiem, "Apriņķis.lv" pēc vairāku informācijas avotu izpētes iesaka katram pašam izvērtēt savu elektroenerģijas lietošanas pieredzi un vajadzības, turklāt rūpīgi izpētīt katra tirgotāja līguma nosacījumus – gan tarifu plānus un apmaksas kartību, gan līguma laušanas iespējas un sodus, gan to, kas rakstīts maziem burtiem līguma nepamanāmākajā stūrī.

Tāpat ir svarīgi zināt, uz cik ilgu laiku esat gatavs saistīties ar konkrēto tirgotāju, jo, lai piedāvātu izdevīgāko cenu, kāds vēlas 24 mēnešu, cits – beztermiņa vai tikai 12 mēnešu sadarbību.

Piesakās seši, tirgo četri

Kā liecina AS "Sadales tīkls" publiskotā informācija, elektroenerģijas piedāvājumu mājsaimniecībām no 2015. gada 1. janvāra publiskojuši šādi elektroenerģijas tirgotāji: AS "Latvenergo", SIA "Baltcom TV", SIA "WIN Baltic", SIA "220 Energia", kopumā piedāvājot 21 tarifu plānu. No tiem 14 tarifu plānos ir fiksēta elektrības cena, bet septiņos elektrības cena mainās atkarībā no elektrības cenas "Nord Pool Spot" biržā. Elektroenerģijas tirgotāji, kuri plāno tirgot elektroenerģiju, bet vēl nav publiskojuši izcenojumus, ir SIA "BCG RIGA" un SIA "STARFIT ENERGY".

Ja paši vēlaties izpētīt sev piemērotāko elektrības piegādātāju, vietnēs www.energija24.lv un www.elektroenergija.lv ir pieejams kalkulators, kas ļaus izskaitļot katrai mājsaimniecībai izdevīgāko piedāvājumu. Tomēr jāņem vērā, ka šo kalkulatoru piedāvājumi var nedaudz atšķirties no tiem, ko jums piedāvā katrs elektrības tirgotājs atsevišķi. Turklāt, kā secināja "Apriņķis.lv", katrā interneta vietnē – gan jau minētajās, gan katra elektrības tirgotāja – piedāvātās elektrības cenas vienādu nosaukumu tarifos atšķiras. Arī publiskotās informācijas (līgumsods, cenas veids u.c.) apjoms atšķiras.

Jo vairāk lieto, jo mazāka starpība

AS "Sadales tīkls" komunikācijas direktore Renāte Meļķe skaidro, ka ir būtiski zināt sava mājokļa vidējo elektrības patēriņu pēdējā gada laikā, tāpēc, pirms izvērtēt tirgotāju piedāvājumus, ir jāņem vērā līdzšinējie apmaksātie rēķini un tajos minētais patēriņš. Tas ir īpaši svarīgi, jo vidējais patēriņš nosaka 1 kWh cenu – jo lielāks patēriņš, jo zemāka cena.

Salīdzinot ar pašreizējo AS "Latvenergo" tarifu mājsaimniecībām, vislielāko cenu kāpumu brīvā tirgus apstākļos, izmantojot universālo pakalpojumu, piedzīvos mājsaimniecības, kuras elektrību tērē pieticīgi un kuras nav ne daudzbērnu ģimenes, ne arī maznodrošinātas un trūcīgas, taču jau kopš 2011. gada ir saņēmušas subsīdiju 1200 kWh gadā par pazeminātu cenu.

Tiem, kuri nepatērē vairāk kā 100 kWh, maksa par elektrības patēriņu mēnesī pieaugs par aptuveni pieciem eiro, bet gadā – par aptuveni 60 eiro jeb 45%, savukārt par 300 kWh patēriņu – par aptuveni astoņiem eiro mēnesī jeb 97 eiro gadā, tas ir, aptuveni par 19%. Lielākām mājsaimniecībām gada maksas pieaugums nebūs tik liels – mēnesī par 500 kWh nākamgad būs jāmaksā aptuveni 83 eiro, kas salīdzinoši ir tikai par 11% vairāk nekā šogad.

Tomēr šie pieauguma procenti katrai mājsaimniecībai var atšķirties. Lai gan presē jau plaši izskanējis "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta aprēķins, ka 2015. gada 1. janvārī elektrības cenas mājsaimniecībām varētu augt no 16% līdz 43%, citi speciālisti tam nepiekrīt.

Tā AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss skaidro, ka šie aprēķini esot neprofesionāli, jo, pasakot pieauguma procentu, klientam šo pieaugumu ir grūti interpretēt, proti, vai šis pieaugums attiecas uz viņu vai uz kaimiņu.

"Tāpēc, skaidrojot iespējamo cenu pieaugumu, parasti norādu: ja patērējat 100 kilovatstundas mēnesī, pieaugums būs par aptuveni pieciem eiro mēnesī, ja izmantojat 300 kilovatstundas mēnesī, tie būs astoņi eiro mēnesī. Savukārt, ja tiek pateikts, ka elektrības cena pieaugs, piemēram, par 40%, šis pieaugums attieksies arī uz to klientu, kuram mēneša izmaksas par elektrību pieaugs tikai par vienu eiro," precizē U. Bariss.

Arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs aģentūras LETA rīkotajā diskusijā iebilda šādam bankas analītiķu apgalvojumam un pauda: "Viņu aprēķins ir dumjš. Jāsaprot, ka cena ir atkarīga no patēriņa. Ja vienu mēnesi patērēju 100 kilovatstundas, bet vēlāk nepatērēju necik, tad elektrības cenas pieaugums būs ar mīnus zīmi. Kā var abstrakti pieņemt, ka cenas augs? Jāņem vērā, ka šis patēriņš nebūs stabils, un arī cilvēki, kuriem pieaugs produkta cena, izrādīs zināmu interesi par to, kā patēriņš veidojas.

Mūsu ikdienā ir dažādi elementi, kā patērējam elektrību, par to īpaši nedomājot. Viens no iespējamajiem scenārijiem ir tāds, ka elektrības cena var samazināties atsevišķos segmentos, samazinot patēriņu. "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta aprēķins nav arī pareizs tāpēc, ka vismaz 100 tūkstošiem aizsargāto elektroenerģijas lietotāju pieaugums būs nulle. Tāpēc korektāk būtu teikt, ka elektrības cenas pieaugums būs no nulles līdz kaut kādam ciparam."

Mīts par cenu straujo pieaugumu

Elektrības piegādātāji, kas piedāvā mainīgās cenas tarifu, balstoties uz "Nord Pool Spot" biržas cenu, apgalvo, ka, lai gan šobrīd tā ir nepievilcīgāka nekā fiksētās cenas tarifi, plānots, ka 2016. gadā tā Latvijā būs par 20% zemāka un patērētājiem pastāv risks pārmaksāt, salīdzinot ar elektroenerģijas patieso cenu. Tam gan nepiekrīt AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss, kurš skaidro, ka, veidojot 24 mēnešu piedāvājumus, AS "Latvenergo" ņēmusi vērā vairumtirgus ekspertu prognozes, tādējādi aktuālajos piedāvājumos šīs cenas izmaiņas jau ir ņemtas vērā.

"Maksa par elektrību rēķinā ir aptuveni 30%, un tas nozīmē, ka šie mīnus 20% būs elektrības komponentē. Līdz ar to kopējais rēķina samazinājums varētu būt tikai 5–6%. Turklāt, ja kāds tirgotājs piedāvā fiksētu ilgtermiņa līgumu no 2015. gada 1. janvāra, tad līgumā jau ir ietverta zemākā prognozētā nākamā gada cena. Būtībā klienti jau patlaban pērk elektrību par 2016. gada cenu, bet tie klienti, kuriem ir piecu gadu līgums, noslēdz līgumu par to elektrības cenu, kas biržā eksistē piecus gadus uz priekšu."

Vadi nebūs jāmaina

Ja līdz šim saistībā ar elektrības piegādi bijām dzirdējuši tikai "Latvenergo" vārdu un lietojuši pārsvarā tikai šā uzņēmuma tirgoto elektroenerģiju, pēdējā laikā arvien biežāk dzird par AS "Sadales tīkls". Izrādās, esam tikuši vaļā no viena monopolista, bet nokļuvuši cita varā, jo vienīgais, kas elektroenerģijas tirgotāju sagādāto elektrību var piegādāt līdz mūsu mājoklim, ir tieši "Sadales tīkls", kas sadarbībā ar elektroenerģijas tirgotājiem arī turpmāk apkalpos mūsu mājsaimniecības: nodrošinās elektroenerģijas patēriņa uzskaiti, pieslēguma pakalpojumus un elektroapgādes tīkla uzturēšanu visā Latvijā.

Līdz ar to elektroenerģijas piegādes ceļš līdz mūsu mājām nemainīsies – jauni vadi un kabeļi nav jāvelk, skaitītāji nav jāmaina, jaunas kontaktligzdas mājokļos arī nav jāierīko. Arī norēķini par elektroenerģijas piegādi, tāpat kā līdz šim, notiks atbilstoši regulētajam tarifam, kas ir vienādi noteikts, neatkarīgi no tirgotāja.

Bez elektrības nepaliks

Lai gan izvēle par elektrības piegādātāju jāizdara līdz 15. decembrim, gadījumā, ja tas netiks izdarīts, bez elektrības neviens nepaliks. Tās mājsaimniecības, kuras nebūs izdarījušas izvēli, elektroenerģiju saņems no pašreizējā elektrības piegādātāja universālā pakalpojuma ietvaros.

Brīvais tirgus dod iespēju mainīt elektrības piegādātājus kaut vai katru mēnesi. Tikai jāņem vērā, ka ne visi elektrības tarifu plāni ļauj to darīt par brīvu. Maksa par līguma laušanu pirms termiņa atsevišķiem tarifu plāniem ir no 10 līdz 100 eiro. Izmaksas ietekmē arī tas, vai rēķinu vēlaties saņemt pa pastu vai elektroniski, un atsevišķu tarifu plānu piemērotā abonēšanas maksa par vienu līgumu mēnesī. Piemēram, SIA "WIN Baltic" salīdzinoši lētās elektrības izmaksas palielina tieši mēneša abonēšanas maksa.

Šīs un citas nianses ir tās, kas var ietekmēt katras mājsaimniecības izvēli par piemērotāko elektrības piegādātāju brīvā tirgus apstākļos.

Atbalsts aizsargātajiem lietotājiem

Atveroties elektroenerģijas tirgum, ir izstrādāts atbalsta mehānisms sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām – maznodrošinātajiem, trūcīgajiem, kā arī daudzbērnu ģimenēm. Elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm 2015. gadā nodrošinās AS "Latvenergo".

Kā skaidro uzņēmuma preses sekretāre Sandra Vējiņa, pieņemtie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā nosaka, ka maznodrošinātās un trūcīgās personas katru mēnesi par pirmajām 100 kWh, daudzbērnu ģimenes par 300 kWh varēs norēķināties par cenu, kas atbilst līdzšinējam "Starta" tarifam (0,1164 eiro/kWh).

"Taču svarīgi zināt, ka arī klientiem, kuri saņems aizsargātā lietotāja pakalpojumu, līdz 2014. gada 15. decembrim ir jānoslēdz līgums ar AS "Latvenergo" un jāizvēlas sev piemērotākais "Elektrum" produkts, jo no 101 kWh vai 301 kWh maksa tiks piemērota, vadoties no klienta izvēlētā produkta. Savukārt, ja nākamgad trūcīgas un mazturīgas ģimenes iekļaujas noteiktajā atbalsta apjomā – līdz 100 kWh mēnesī, kā arī daudzbērnu ģimenes – līdz 300 kWh mēnesī, viņu elektroenerģijas maksājums nepieaugs," pauž S. Vējiņa.