27.11.2014 18:17

Ropažu kažokzvēru audzētājam ZS "Stirnas" šogad biznesā neveicas – apgrozījums un peļņa sarūk

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu kažokzvēru audzētājam ZS "Stirnas" šogad biznesā neveicas – apgrozījums un peļņa sarūk www.flickr.com

Šogad Ropažu zvēraudzētājam ZS "Stirnas" var nākties strādāt ar zaudējumiem, jo uzņēmuma apgrozījums salīdzinājumā ar pagājušā gada rezultātiem sarucis par 60 %, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja audzētavas īpašnieks Roberts Šakins.

"Šogad labi neiet. Uzņēmuma apgrozījums saruks par 60 % un praktiski būs zaudējumi," sacīja R. Šakins. Viņš skaidroja, ka sarūkošais kompānijas apgrozījums jau iepriekš ticis prognozēts un šis būs krīzes gads visiem Latvijas kažokādu audzētājiem.

"Šim biznesam kāpumi un kritumi ir raksturīgi. Pērn uzņēmumam bija ļoti labs gads, eksporta apmēri divkāršojās, jo kažokādu cenas pasaules izsoļu namos uzkāpa debesīs, bet šogad gada sākumā tās sāka strauji krist," teica uzņēmuma īpašnieks.

R. Šakins stāstīja, ka kažokādu realizācijas cenu kritums visos pasaules kažokādu segmentos, tostarp ūdeļādu produkcijai, turpinās arī patlaban. "Iemesls globālajam cenu kritumam ir netipiski siltā ziema, kā arī izmaiņas lielākā kažokādu pircēja un patērētāja Ķīnas ievedmuitas politikā," norādīja zvēraudzētājs.

R. Šakins arī atzīmēja, ka gandrīz 90 % no visām ādām ZS "Stirnas" eksportē, un lielākie uzņēmuma eksporta tirgi esot Somija un Dānija. Tāpat viņš arī pavēstīja, ka uzņēmums ik gadu meklē jaunus noieta tirgus, un šogad Ropažu kažokādas varēs novērtēt arī pircēji Toronto Kanādā.

ZS "Stirnas" ar kažokzvēru audzēšanu nodarbojas kopš 1992. gada. Pērn uzņēmums strādāja ar 938,7 tūkstošu eiro apgrozījumu un nopelnīja 450,5 tūkstošus eiro, liecina uzņēmuma gada pārskats datubāzē "Lursoft".