10.11.2014 16:26

Krievijas sankciju dēļ Pierīgas piena un gaļas produktu pārstrādātāji ir spiesti pārdot preci lētāk

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievijas sankciju dēļ Pierīgas piena un gaļas produktu pārstrādātāji ir spiesti pārdot preci lētāk publicitātes

Krievijas sankciju dēļ Pierīgas lopkopjiem un piena pārstrādes uzņēmumiem šobrīd nākas tirgot savu produkciju par krietni mazākām cenām, taču par spīti nelabvēlīgiem tirgus apstākļiem Pierīgas uzņēmumu produkti ir gana pieprasīti vietējā tirgū.

Piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Mālpils piensaimnieks" valdes priekšsēdētājs Imants Stepāns portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka Krievijas ieviestais eksporta embargo SIA "Mālpils piensaimnieks" ietekmējot tikpat ļoti kā citus lielos uzņēmumus – lai gan viņa vadītais uzņēmums produkciju uz Krieviju neeksportē.

"Vēl aizvien mums iet tāpat kā visiem, un šī sankciju ietekme uz uzņēmuma finanšu rādītājiem nav pat aprēķināma. Gatavās piena produkcijas cenas ir zemē Eiropas Savienības brīvā tirgus likumu dēļ," komentējot esošo situāciju piena nozarē, sacīja I. Stepāns.

Pēc viņa teiktā, šobrīd uzņēmums savu produkciju tirgo lētāk, lai kaut cik sekmētu tās realizāciju. "Esam palaiduši produktus uz akciju, taču tāpat nevaram galus savilkt kopā. Šķiet, ka šobrīd strādājam tikai prieka pēc," norādīja uzņēmuma vadītājs.

I. Stepāns gan uzteica vietējo patēriņu veicinošo kampaņu "Latvijas labums", kas kaut cik palielina Mālpils ražotās produkcijas pirktspēju Latvijā. "Ļoti labi, ka ir šāda akcija, šobrīd uzņēmumā liekam uz produktiem virsū šo te zīmolu "Latvijas labums", lai uzsvērtu to, ka mūsu ražotais top šeit pat no vietējām izejvielām," klāstīja I. Stepāns.

Piena pārstrādes uzņēmuma valdes priekšsēdētājs portālam "Apriņķis.lv" izteica cerību, ka situācija pēc jaunā gada uzlabosies un daudzi lielie piena pārstrādes uzņēmumi atradīs citus noieta tirgus.

Tāpat cenu svārstības vietējā tirgū Krievijas sankciju dēļ skar arī cūku audzētāju SIA "Ulbroka".

"Kopumā Krievijas cūkgaļas importa ierobežojums Latvijā strādājošos nozares uzņēmumus ietekmē smagi, taču mēs cenšamies strādāt. Pārdošanas cena gaļai šobrīd ir ļoti kritusies: cik kādreiz kilograms maksāja latos, tik tagad eiro," sacīja SIA "Ulbroka" valdes priekšsēdētājs Aivars Kokts.

Tāpat viņš norādīja, ka SIA "Ulbroka" cenu svārstību radušos zaudējumus pagaidām var segt, pateicoties ieņēmumiem blakus nozarēs, un valsts piešķirtās nodokļu brīvdienas sankciju skartajiem uzņēmumiem SIA "Ulbroka" neplāno izmantot.

Savukārt runājot par vietējo Latvijas uzņēmumu atbalstošo akciju "Latvijas labums", A. Kokts teic, ka viņa vadītais uzņēmums šīs akcijas augļus nebauda.

"Šī te akcija uzņēmumu maz ietekmē, jo diemžēl svaigai gaļai veikalu plauktos pēc likuma nav jānorāda klāt cūku audzēšanas valsts. Šobrīd veikalos un tirgū arī ārpus Latvijas ražoto produkciju var uzdot pa vietējo, līdz ar to sanāk, ka akcijā atbalstīti tiek arī cūku audzētāji no Polijas," klāstīja A. Kokts, piebilstot, ka kopumā šīs akcijas ideja vērtējama kā laba.

Iepriekš:

Ažiotāža pēc pasludinātā Krievijas embargo rimusi, cenas augstākajā punktā nav atgriezušāsAžiotāža pēc pasludinātā Krievijas embargo rimusi, cenas augstākajā punktā nav atgriezušās

Krievijas embargo Pierīgā – kā tas ietekmē vietējos uzņēmējusKrievijas embargo Pierīgā – kā tas ietekmē vietējos uzņēmējus