19.04.2012 12:07

"Ķekava" lūdz tiesu atcelt tiesiskās aizsardzības procesa administratoru

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Ķekava" lūdz tiesu atcelt tiesiskās aizsardzības procesa administratoru arhīvs

AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") lūgusi Rīgas rajona tiesu atcelt tiesiskās aizsardzības procesa administratoru Olafu Švanku, jo apšauba viņa godaprātu.

Uzņēmums lūdzis noteikt termiņu jauna administratora amata kandidāta ieteikšanai, pēc biznesa portāla "Nozare.lv" vēstītā informē uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Kristīne Liepiņa.

"Ķekava" arī pieprasījusi Švankam līdz 20. aprīlim sniegt skaidrojumu par veiktajām darbībām, to likumisko pamatojumu un rīcības atbilstību uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa interesēm. Tāpat administratoram lūgts izsniegt apliecinājumu, ka viņa pieprasītā un saskaņā ar vienošanos pielīgtā atlīdzība, kas kalendārajā gadā veido 60 000 latu, ir samērīga administratora atlīdzībai līdzvērtīgos tiesiskās aizsardzības procesos Latvijas tiesu praksē, uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa mērķim un kreditoru kopuma interesēm.

"Jāpiebilst, ka administratora atalgojumu maksā uzņēmums, kam šādas summas nevis palīdz tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanā, bet gan sagādā nesamērīgus papildus izdevumus," norāda uzņēmums.

"Ķekava" pauž viedokli, ka Švanks atrodas interešu konfliktā attiecībā pret uzņēmumu un tā nodrošināto kreditoru, un, iespējams, ir pat personiski ieinteresēts uzņēmuma maksātnespējas veicināšanā un pārņemšanā, kā rezultātā ir apšaubāma administratora objektivitāte un patiesie nolūki.

Viens no "Ķekavas" valdes locekļiem biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš norādīja, ka Švanks saistīts ar uzņēmumu "KPF management", kurš izrādījis interesi pārņemt putnu fabriku.

Švanks ir uzņēmuma "DB Partners" valdes loceklis, un tieši šo uzņēmumu savulaik "Nordea Bank Finland" algoja, lai tas konsultētu banku par "Ķekavas" finanšu stāvokli un bankas rīcību tiesiskās aizsardzības procesā. Līdz ar to "DB Partners" rīcībā ir plaša informācija par "Ķekavas" finansiālo stāvokli, saistībām un tālākās attīstības iespējām.

Kā liecina "Nozare.lv" rīcībā nonākuša dokumenta - akciju pirkuma līguma - kopija, saikne starp "DB Partners" un administratora interesēm meklējama vēl kādā uzņēmumā - SIA "KPF management". Arī uzņēmuma valdes loceklis apstiprināja, ka akciju pirkuma līgumā ievērojama loma ir "KPF management", kas varētu par simbolisku samaksu savā īpašumā iegūt "Ķekavu".

""KPF management" dibināts 2011. gada oktobrī, un tam ir ievērojama interese pārņemt uzņēmumu. Uzņēmumā darbojas arī "Ķekava" valdes loceklis Andris Sedmalis, kurš ir arī uzņēmuma interešu pārstāvis "Nordea Bank Finland". Turklāt otrs "DB Partners" valdes loceklis Dainis Babulis darbojas arī "KPF management" valdē, kas vēl papildus norāda uz administratora atrašanos interešu konfliktā. Minētais akciju pirkuma līgums skaidri parāda maksātnespējas administratora interešu konfliktu un savtīgo interešu avotu," norādīja valdes pārstāvis.

Viņš arī stāstīja, ka līdz šim administratoram tika nodrošināta visa pieprasītā informācija par tiesiskās aizsardzības procesa norisi un izvirzīto mērķu sasniegšanu. Tomēr administrators sācis pieprasīt arvien jaunu informāciju, kas nav attiecināma uz tiesiskās aizsardzības procesu un kuras izpaušana reāli apdraud uzņēmuma un tā kreditoru intereses.

Rīgas rajona tiesa "Ķekavas" pieteikumu apmierināja 20. janvārī un noteica uzņēmumam tiesisko aizsardzību.

Kā norādījis uzņēmuma izpilddirektors Aldis Škutāns, līdz ar pozitīvajiem lēmumiem darba vietas saglabās gan 600 uzņēmuma darbinieki, gan 200 meitasuzņēmuma AS "Ķekavas broileri" darbinieki, kā arī netiks iznīcināta uzņēmuma materiāli tehniskā bāze un tiks kārtotas izveidojušās parādsaistības.

Viņš arī akcentēja, ka uzņēmums plāno jau šogad sākt strādāt ar peļņu, savukārt parādi saskaņā ar tiesiskās aizsardzības procesu tiks atmaksāti divu gadu laikā. Daļa parāda tiks norakstīta, daļa - atmaksāta, sacīja Škutāns, atturoties precizēt norakstāmo parādu apmēru.

Pērn 1. oktobrī "Ķekava" ar 1 721 250 latu parādu tika ierindota 11. vietā starp 100 uzņēmumiem un privātpersonām, kuru saistības pārsniedz 300 000 latu. 7. oktobrī "Ķekava" Rīgas rajona tiesā iesniedza tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu, norādot, ka pieteikuma mērķis ir uz laiku iegūt tiesisko aizsardzību, lai atgūtu uzņēmuma pozitīvu naudas plūsmu un varētu turpināt sekmīgu darbību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2010. gadā uzņēmums strādāja ar 20 miljonu latu apgrozījumu un 1,8 miljonu latu zaudējumiem. Gadu iepriekš apgrozījums bija 21,4 miljoni latu, bet zaudējumi - 1,18 miljoni latu. 2008. gadā "Ķekava" apgrozījums bija sasniedzis 23,9 miljonus latu, savukārt zaudējumi - 887 708 latus.

Iepriekš:
"Ķekavas" tiesiskās aizsardzības procesa administratoram pārmet interešu konfliktu