17.01.2014 07:22

Neoficiālie pārvadātāji izmanto pasažieru bezpalīdzību – izlamā, izsēdina aukstumā un uzspļauj pat likumiem

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Neskatoties uz neoficiālo pārvadātāju konkurenci, "Rīgas Taksometru parka" mikriņiem joprojām ir liela piekrišana. Acīmredzot pasažieri izvēlas labāko servisu. Neskatoties uz neoficiālo pārvadātāju konkurenci, "Rīgas Taksometru parka" mikriņiem joprojām ir liela piekrišana. Acīmredzot pasažieri izvēlas labāko servisu. arhīvs

Neizsniegtas biļetes, krievu valoda, rupjības, pēdējo latu nepieņemšana, izsēdināšana no mikroautobusa – tāda ir ikdiena tiem Olaines iedzīvotājiem, kuri apzināti vai neapzināti izvēlas uz Rīgu nokļūt ar SIA "Maxi Taxi" mikroautobusiem.

Pagājušā gada vasarā jau rakstījām par maršruta taksometriem, kas veic pasažieru pārvadājumus maršrutā Rīga–Olaine–Rīga. Toreiz redakcijā tika saņemta pasažieres vēstule, kurā jautāts, kāpēc pasažieriem jāpacieš ņirgāšanās no mikroautobusu šoferu puses. "Iekāpu baltas krāsas mikroautobusā ar valsts numuru GH 3374. Maksājot par braucienu, prasīju biļeti, bet šoferis atbildēja: "N***j tebje biljet, suka? (latv. – Kam tev biļete, kuce?)" Biļetes kategoriski atsakās izsniegt arī mikroautobusā ar numuru FT 3208," toreiz rakstīja Olaines iedzīvotāja Ginta Kalniņa.

Pagājis pusgads, un saņēmām jaunu vēstuli no Olaines iedzīvotājas Annas Bokānes, kurā viņa raksta: "Ar kādām tiesībām maršruta Olaine–Rīga mikriņa šoferis mani šodien Olainē aukstumā izsēdināja no transporta līdzekļa tāpēc, ka man makā bija tikai lati? Viņš man pieprasīja par biļeti maksāt eiro. Tiklīdz viņš uzzināja, ka es maksāšu latos, uzreiz man krieviski pateica, lai kāpjot ārā. Tas notika šodien (13.01.2014. - red.) plkst. 9.15. Mikroautobusa valsts numurs GH-3374. Šis šoferis regulāri ņirgājas par braucējiem."

Jau vasarā noskaidrojām, ka šis mikroautobuss pieder privātpersonai, bet nomnieks ir uzņēmums "Maxi Taxi". Sazinoties ar SIA "Maxi Taxi", saņēmām šādu skaidrojumu: "Mums nav maršruta taksometru, mūsējie brauc pēc pasūtījuma, to vajadzētu ņemt vērā."

Arī tagad, sazinoties ar uzņēmumu, tika atbildēts, ka viņi nepārvadājot pasažierus maršrutā Olaine–Rīga. Pēc internetā atrodamās informācijas "Rīgas Apriņķa Avīze" piezvanīja uz otru norādīto tālruni, kur darbiniece arī noliedza viņu uzņēmuma saistību ar maršruta mikroautobusiem, norādot, ka mikroautobuss tiešām pieder SIA "Maxi Taxi", taču viņu uzņēmums tas neesot. Tāpat darbiniece norādīja, ka neesot tiesīga dot mobilā tālruņa numuru un visi numuri esot atrodami "Lursoft" datubāzē.

"Lursoft" mājaslapā tiešām ir "Maxi Taxi" tālrunis, uz kuru zvanot, atsaucās grāmatvede. Jautājot pēc "Maxi-Taxi" vadības, viņa nosauca kādas Ivetas mobilo tālruni. Iveta atsaucās, taču teica, ka viņai neesot nekāda sakara ar "Maxi Taxi". Bet tālruņi nav vienīgā informācija, kas atrodama "Lursoft" datu bāzē. 2012. gada 20. augustā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pasludinājusi SIA "Maxi Taxi" maksātnespējas procesu. Iespējams, ka šis ir vēl viens no iemesliem, kas liek šim pārvadātājam būt tik noslēpumainam un nenotveramam.

Ne tikai pasažieri ir neapmierināti ar SIA "Maxi Taxi" pārvadātājiem, bet arī citi – oficiālie pārvadātāji. Piemēram, a/s "Rīgas Taksometru parks". Nelicencētie pasažieru pārvadātāji turpina pārvadāt pasažierus, radot zaudējumus oficiāliem un valsts dotētiem pārvadātājiem. "Rīgas Taksometru parka" maršruta pārvadājumu nodaļas vadītājs Egils Stāmurs saka, ka ar "Maxi Taxi" pārvadātājiem jau ilgstoši ir problēmas.

"Ir pieņemti attiecīgi likumi, kas aizliedz viņiem pārvadāt pasažierus maršrutu taksometros, bet, kamēr nopietni viņiem nav pieķērušies, tikmēr viņi brauc un bojā pasažierim nervus. Mēs neko nevaram darīt. No malas esam vērojuši, kā trīs reizes viņus saņēmusi Ekonomikas policija. Tad ar tiesas lēmumu atzina, ka nav nozieguma sastāva. Visi ceļi viņiem vaļā, un viņi tik brauc. Taču gada beigās likumdošana ir sakārtota, un likumi pieņemti pareizi. Gaidīsim, kā tas izpaudīsies," norāda E. Stāmurs.

Iepriekš minētais ir labs piemērs izteicienam, ka likumu var apiet ar līkumu. Un tikai tad, kad kādam tas vairākkārt tiešām izdevies, likumdevēji sāk ievērot savas kļūdas un lemj par jauniem likumiem. Jācer, ka olainiešiem drīz vairs nebūs problēmu ar nekvalitatīviem pakalpojumiem transporta jomā.