23.08.2013 13:28

10 santīmus lētāk, 15 minūtes ātrāk: nelegālais pārvadātājs nosmeļ pasažierus Olaines maršrutā

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nelicencētie pasažieru pārvadātāji,  likumdošanas robu dēļ, turpina pārvadāt pasažierus. Vasara ir īpašs to peļņas laiks, kamēr oficiālie pārvadātāji cieš zaudējumus.

Viens no ilggadējiem piemēriem ir pasažieru neregulāro pārvadājumu firmas "Maxi-taxi" uz savu galvu apkalpotais maršruts Rīga–Olaine. "Mikriņš" dažas minūtes pirms autobusa piepildās ar pasažieriem, kamēr oficiālā pārvadātāja AS "Rīgas Taksometru parks" (RTP) autobusi šajā valsts dotētajā maršrutā no Olaines uz galvaspilsētu zvārojas labi ja pustukši. Olainiešu domas gan dalās. Ātri un ērti – komentē daži pieturā pie Olaines novada domes sastaptie. Citi savukārt nekāpj mikriņos, "kas neizsniedz biļetes un kuros skan skaļa krievu mūzika".

"Kāpēc mums, pasažieriem, jāpacieš ņirgāšanās no mikroautobusu šoferu puses? Iekāpu baltas krāsas mikroautobusā ar valsts numuru GH 3374. Maksājot par braucienu, prasīju biļeti, bet šoferis atbildēja: "Nahuj tebje biljet, suka? (latv.– kam tev biļete, k***)" Biļetes kategoriski atsakās izsniegt arī mikroautobuss ar numuru FT 3208," redakcijai adresētajā vēstulē satraukumu pauž Olaines iedzīvotāja Ginta Kalniņa.

"Apriņķis.lv" veica eksperimentu, darbdienas rītā ierodoties autobusu pieturvietā Olaines centrā pie novada domes. Īsi pirms plkst. 8.40, kad pieturā pēc saraksta jāparādās RTP transportlīdzeklim, tajā piestāj balts SIA "Maxi-taxi" mikroautobuss ar valsts numuru GH 3374. Viens no tiem, kuru sūdzībā piemin lasītāja. Šoferis veikli paņem viņam pasniegto latu, sameklē 20 santīmus, ko izdot, un uz žurnālista vaicājošo acu skatienu krievu valodā atbild: "Biļete būs izkāpjot!" Manīdams, ka pasažieris nevēlas gaidīt biļeti tik ilgi, mikroautobusa vadītājs, pie sevis bubinādams, tomēr biļeti izdrukā. Iespējams, neapmierināts ar šādu prasību, pārlieku strauji nobremzē pie "gulošā policista". Jāpiebilst, ka pārējie pasažieri biļetes nepieprasīja.

Domē iesaukti par bandītiem
Olaines novada domes Attīstības daļas vadītājam Sergejam Kirilovam problēmas ar "Maxi-taxi" ir labi zināmas. "Atņem pasažierus oficiālajam pārvadātājam, pārsniedz atļauto ātrumu, šoferi ir ļoti neakurāti, neiebrauc Jaunolainē, cilvēkiem bez komforta jāstāv kājās, par braucienu liek norēķināties galapunktā, bet čeku neizsniedz," S. Kirilovs uzskaita olainiešu sūdzības. Taču galapunktu mikroautobuss sasniedz minūtes 10–15 ātrāk. Domē "Maxi-taxi" ierasts saukt par bandītiem. "Gadi iet, bet likumdošanā nav atrasts aizliegums, kāpēc šie taksometri nevar braukt. Viņi vienkārši vedot uz Rīgu savus paziņas. Par to, ka paziņa pēc brauciena iemet šoferim latiņu – paldies, čomi!" S. Kirilovs ironizē. Olaines pašvaldība ir bezspēcīga, un jau daudzkārt sūdzējusies par "Maxi-taxi" pārkāpumiem. Tomēr rezultāta nav.

S. Kirilovs vienu reizi pats iejuties "Maxi-taxi" pasažiera ādā. Izkāpjot gribējis pajokot, šoferim mutiski pasakoties par bezmaksas braucienu, jo iekāpjot nauda netika prasīta, tomēr mikroautobusa vadītājam joki nebija prātā un 80 santīmi tomēr tika pieprasīti. Taču biļeti S. Kirilovs nesaņēma.

Olaines novada domes interneta vietnē atrodams paziņojums: "Ja iedzīvotājs izvēlās "Maxi-taxi" autobusu vai kādu citu līdz šim Olainē neredzēto autobusu, tad jāņem vērā, ka uz to neattiecas invalīdu apliecības, kā arī bezmaksas braukšanas kartes, kuras pašvaldība noteiktā kārtībā piešķir skolēniem un citām iedzīvotāju grupām."

300 pasažieru dienā
Sazinoties ar SIA "Maxi-taxi", portāls saņēma šādu darbinieces skaidrojumu: "Mums nav maršruta taksometru, mūsējie brauc pēc pasūtījuma – ņemiet to vērā." Pēc piebildes, ka "pasūtījumi" izvērtušies diendienā un mikroautobusi piestāj visās pieturās, darbiniece iekarsa: "Ko nozīmē – braucam regulāri? Es parasti ēdu trīs reizes dienā, bet dažreiz – astoņas!" No oficiāla komentāra sniegšanas sieviete gan atteicās.

Pēcāk ar portālu sazinājās "Maxi-taxi" īpašnieks Genādijs Aksjonovs. Viņš pauda pārliecību, ka biļetes visiem tiek izsniegtas, savukārt RTP neredzot blusas savā kažokā – tostarp maršruta neievērošanu, piemēram, neiebraucot Jaunolainē, vai papildu mikroautobusu palaišanu ārpus saraksta. "Visiem, kas ir neapmierināti un kam ir domstarpības [ar "Maxi-taxi" šoferiem], es iesaku pārvietoties ar regulāro pārvadātāju. Mūs ir pārbaudījusi gan Olaines pašvaldības policija, gan Ekonomikas policija, un konstatēja, ka biļetes dodam, nodokļus maksājam," paskaidro G. Aksjonovs. "Man šķiet vienkārši banāli, ka pārvadātāji ar avīžu starpniecību vēlas atrisināt savas komerciālās attiecības," piebilst viņš. Apgalvojumus, ka biļetes netiek izsniegtas vai tiek izsniegtas tikai brauciena beigās, viņš sauc par meliem. Maršrutā uz Olaini brauc trīs mikroautobusi astoņas reizes dienā, pārvadājot aptuveni 300 pasažieru, neslēpj G. Aksjonovs.

Netiek dotēti, bet valsti apzog
Pēc saskaršanās reizēm ar rupjiem šoferiem vai citām neērtībām, aizdomu ēna krīt uz oficiālo pārvadātāju RTP, kurš vienīgais konkursa ceļā ieguvis tiesības pārvadāt pasažierus maršrutā Rīga–Olaine. "Ēna krīt uz mums – cilvēki neiedziļinās, ka mūsu apkalpotajā maršrutā brauc vēl kāds. Ar "Maxi-taxi" tiesājamies," sarunā atklāj RTP komercdirektore Anita Pakalniece. RTP autobusi kursē pēc Rīgas plānošanas reģiona pasūtījuma un saņem dotācijas par nerentabliem reisiem, tostarp Rīga–Olaine, kā arī par to cilvēku pārvadāšanu, kuriem par braucienu nav jāmaksā.

Kā uzsver A. Pakalniece, aprēķins ir vienkāršs – jo mazāk pasažieru, jo mazāk ienākumu RTP un jo lielāka dotācija nepieciešama no valsts. Līdzīga situācija izvērtusies ne tikai atsevišķās vietās Pierīgā, bet arī daudzos maršrutos gan galvaspilsētā, gan reģionos. To apstiprina arī Rīgas plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Ligita Olante: "RTP pazūd ieņēmumi, palielinās dotācija no valsts, līdz ar to var teikt, ka "Maxi-taxi" aplaupa valsti." RTP dotācijā ik mēnesi saņem aptuveni 40 000 latu par visiem nerentablajiem maršrutiem, kopumā 19. Speciāliste skaidro, ka "Olaines maršruts ir piešķirts RTP, atļauju neesam devuši ne "Maxi-taxi", ne arī kādam citam". "Maxi-taxi" kā neregulārais pārvadātājs drīkstot, piemēram, aizvest pulciņu darbinieku uz darbu, nevis darboties kā regulārais pārvadātājs. Arī biļetes izsniegt "Maxi-taxi" patiesībā nedrīkst, norāda L. Olante. Turklāt pasažieri, izvēloties nelegālos pārvadātājs, ir mazāk pasargāti. "Ja cilvēki grib riskēt, lai brauc." Vasarā nelegālie pārvadātāji ir aktīvāki un steidz apkalpot zaļumniekus, kas dodas atpūsties uz Saulkrastiem vai mazdārziņu masīvu Olaines novada Mežsētās.

Lai pierādītu, ka "Maxi-taxi" un līdzīgi pārvadātāji darbojas nelegāli, jāveic grozījumi Autopārvadājumu likumā, precīzi definējot neregulāros pārvadājumus, un jāizstrādā Ministru kabineta noteikumi, kas tos reglamentē. Izmaiņas kavē "Saskaņas centra" iebildumi. Partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins presei paudis, ka neregulārie pārvadātāji "strādā pasažieru interesēs un spēj piedāvāt servisu, kādu nenodrošina regulāro reisu pārvadātāji". Viņa viedoklis sakrīt ar "Maxi-taxi" īpašnieka domām: "Turklāt uzņēmēji, kas veic neregulāros starppilsētu pārvadājumus, maksā nodokļus un nesaņem dotācijas no valsts." Galvaspilsētā skaļš piemērs ir uzņēmums "Eko buss", kas, piesedzoties ar līgumu par uzņēmumu darbinieku pārvadāšanu, ceļā dodas ar apskaužamu regularitāti un iztukšo pieturas.

RTP spiests laist papildreisus, lai nepazaudētu pasažierus, kamēr pasažieri izvēlas nelegālos pārvadātājus kaut vai tikai tā iemesla dēļ, ka biļete maksā mazāk. RTP prasa 90 santīmus par braucienu maršrutā Rīga–Olaine, "Maxi-taxi" apmierinās ar 80. Kopumā nelegālie pārvadātāji RTP radot aptuveni 100 000 latu zaudējumu ik mēnesi, lēš RTP komercdirektore. "Pie mums ir tik daudz nesakārtotu lietu, ka nevienai uzraugošai institūcijai nav laika veikt operatīvās pārbaudes. Tiesa, līdz brīdim, kad par to sāk interesēties ceturtā vara – mediji," piebilst A. Pakalniece.