26.09.2013 13:01

Zemniekus vairāk uztrauc salnas, ne ilgstošais lietus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Ilgstošās lietavas Pierīgas zemniekus nebiedē. Viņi priecājas, ka siltā vasara šogad ir devusi īpaši labu ražu.

Lai gan pēdējās nedēļas lielākajā Latvijas daļā bijušas ar nokrišņiem bagātas, Sējas novada "Zaķu" saimnieks Arilds Berthers sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" teic, ka viņam nezināmu iemeslu dēļ apvidū, kur dzīvo un strādā sirmais kungs, septembrī lijis tikai divas reizes. "Man viss ir pierakstīts. 22. septembrī nolija 44 milimetri, bet dienu vēlāk – 11 milimetri. Tas nozīmē, ka septembrī kopā nolijuši vien 55 milimetri, kas ir salīdzinoši maz šim laikam. Turklāt arī vidējā gaisa temperatūra bija necerēti augsta," norāda zemnieks.

Ņemot vērā, ka arī vasara bija silta un saulaina, viņam raža esot padevusies laba. "Sen nav bijis tik labs gads, vienīgi vasarā gan varēja nedaudz vairāk līt, jo bija laiks, kad zeme bija ļoti izkaltusi," teic Arilda kungs. Lai gan šim vajadzēja būt labam ķirbju gadam, lielākie esot vien ap 30 kilogramiem. Taču zemnieks par to neskumstot, jo esot jau krietni gados, tādēļ smagos ķirbjus esot grūti pastiept.

Laba raža padevusies arī Allažu pagastā esošajās "Bračās". "Pagaidām vēl lauki ūdenī nemirkst un arī šāds aukstums dārzeņiem neskādē," stāsta saimniecības pārvaldnieks Māris Malcenieks, kurš ir arī Siguldas novada domes deputāts ("Zaļo un zemnieku savienība", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"). Arī ziņas par gaidāmo sniegu zemnieku saimniecības pārvaldnieku nebiedējot. "Viņi (meteorologi – aut.) jau var daudz ko solīt," kodolīgs par sinoptiķu prognozēm par aukstumu ir zemnieku saimniecības pārvaldnieks.

Savukārt augļukoku stādu audzētāja un zemnieku saimniecības "Kalnanoras" saimniece Vanda Rulle norāda, ka ilgstošās lietavas var kaitēt stādiem. "Mums stādi ir podiņos, tāpēc nav labi, ja tie pārāk salīst." Viņa skaidro, ka nelielas salnas stādiem, kuri pašlaik vēl atrodas ārā, nekaitē, bet, līdzko aukstums pieņemsies spēkā, tie tiks nogādāti siltumā.

Iepriekš:
Pierīgas zemnieki par ražu sūdzēties nevar, vienīgi graudi ir sīkāki
Pierīgas graudkopji gaida sauli