28.02.2013 18:20

FM: Ādažiem izdevies stabilizēt finanšu situāciju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FM: Ādažiem izdevies stabilizēt finanšu situāciju Krišjānis Grantiņš

Kopš brīža, kad tika sākta Ādažu pašvaldības finanšu stabilizācija, tās finanšu situācija ir būtiski uzlabojusies, uzskata Finanšu ministrija (FM).

Valsts institūcijas aplēses liecina, ka Ādažu pašvaldībai ir pietiekošs finansējums gan attīstībai, gan iepriekš uzņemto saistību pildīšanai, vēsts LETA. 

Atgādinām, ka Ādažu novada pašvaldībai 2010.gada oktobrī tika sākts finanšu stabilizācijas process. 2011.gada janvārī, konstatējot iespējamo pašvaldības mantas izšķērdēšanu Ādažu novada domē, FM lūdza tiesībsargājošās institūcijas vērtēt pašvaldības noslēgtos darījumus, kā arī atbildīgo amatpersonu rīcības likumību.

Savukārt 27. februārī ar Augstākās tiesas Senāta lēmumu noslēdzās kriminālprocess, atzīstot bijušā Ādažu novada domes priekšsēdētāja Normunda Breidaka vainu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Lieta pirms diviem gadiem tika ierosināta pēc FM vēršanās tiesībsargājošajās institūcijās un lēmuma sākt pašvaldības finanšu stabilizācijas procesu Ādažu pašvaldībā.

Ministrijas speciālisti ir pārliecināti, ka finanšu stabilizācijas sākšana pēc Ādažu pašvaldības domes deputātu ierosinājuma bija pareizs lēmums, un panāktais rezultāts rāda, ka FM sniegtā informācija bija pietiekoša un kalpoja par pamatu negodprātīgas amatpersonas vainas pierādīšanā.

Jānorāda, Augstākās tiesas Senāts noraidīja bijušā Ādažu novada domes priekšsēdētāja Breidaka sūdzību par spriedumu, ar kuru viņš atzīts par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. N. Breidaks atzīts par vainīgu un sodīts ar piecu minimālo mēnešalgu jeb 1000 latu naudassodu, atņemot tiesības ieņemt vēlētus amatus valsts vai pašvaldību iestādēs trīs gadus. No viņa arī tika nolemts piedzīt valstij nodarītā kaitējuma kompensāciju 11 740 latu apmērā.

Šādu sodu pagājušā gada sākumā bijušajam Ādažu mēram piemēroja Rīgas rajona tiesa, vēlāk to nemainīja Rīgas apgabaltiesa, un tagad spriedumu nav mainījis arī Augstākās tiesas Senāts. Līdz ar Senāta lēmumu Rīgas rajona tiesas spriedums stājies spēkā. Senāta lēmums nav pārsūdzams. N. Breidaks pats gan savu vainu neatzīst. Viņš uzskata Augstākās tiesas Senāta lēmumu par nelikumīgu un par savu taisnību plāno turpināt cīnīties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Breidaks: Senāts pieļauj konstitucionālu un starptautisku tiesību normu pārkāpumus 

Breidakam jāatstāj Ādažu domes deputāta amats