27.02.2013 18:36

Breidakam jāatstāj Ādažu domes deputāta amats

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažu novada dome. Ādažu novada dome. www.adazi.lv

Līdz ar notiesājošā sprieduma stāšanos likumīgā spēkā bijušajam Ādažu mēram Normundam Breidakam būs jāatstāj novada domes deputāta amats.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga norāda, ka ieņemt domes deputāta amatu Breidakam tagad liegs gan sodāmība, gan arī tas, ka ar tiesas spriedumu viņam noteikts aizliegums turpmākos trīs gadus ieņemt vēlētus amatus valsts vai pašvaldību iestādēs, vēsta aģentūra LETA.

Ādažu novada domes priekšsēdētāja amata pienākumus Breidaks gan nepilda jau ilgāku laiku. To izpilde uzticēta viņa vietniekam un domes deputātam Pēterim Balzānam.

Kā informēja Šēnberga, prokurors Mairis Mackēvičs ir apmierināts ar tiesas spriedumu, jo ir izdevies pierādīt personas vainu. "Būtiski pieminēt to, ka šajā procesā Ādažu novada dome atteicās būt par cietušo un nepieteica kaitējuma kompensāciju, kaut gan domei bija tiesības to darīt. Nodarītā kaitējuma kompensāciju pieteica pats prokurors, un tiesa to arī atzina," pastāstīja prokuratūras pārstāve.

Kā ziņots, Augstākās tiesas (AT) Senāts noraidīja bijušā Ādažu novada domes priekšsēdētāja Breidaka kasācijas sūdzību par spriedumu, ar kuru viņš atzīts par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Breidaks atzīts par vainīgu un sodīts ar piecu minimālo mēnešalgu jeb 1000 latu naudassodu, atņemot tiesības ieņemt vēlētus amatus valsts vai pašvaldību iestādēs trīs gadus. No Breidaka arī tika nolemts piedzīt valstij nodarītā kaitējuma kompensāciju 11 740 latu apmērā.

Šādu sodu pagājušā gada sākumā Breidakam piemēroja Rīgas rajona tiesa, vēlāk to nemainīja Rīgas apgabaltiesa un tagad spriedumu nav mainījis arī AT Senāts. Līdz ar Senāta lēmumu Rīgas rajona tiesas spriedums ir stājies spēkā. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, Breidaka lietu tiesai prokuratūra nodeva 2011. gada novembra beigās. Valsts apsūdzības vērtējumā Breidaks ar pretlikumīgām darbībām pašvaldībai nodarījis 11 740 latu zaudējumus. Viņš pats gan savu vainu neatzīst.

Minēto kriminālprocesu pirms diviem gadiem sāka Ģenerālprokuratūra, pamatojoties uz Finanšu ministrijas (FM) iesniegumu par Ādažu novada domes darbībām. Konstatējot iespējamo pašvaldības mantas izšķērdēšanu Ādažu novada domē, FM lūdza tiesībsargājošās institūcijas vērtēt pašvaldības noslēgtos darījumus, kā arī atbildīgo amatpersonu rīcības likumību.

Iepriekš:
Bijušo Ādažu domes vadītāju atzīst par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā