06.02.2013 10:19

Lauksaimnieki: "Mūs aplaupa gaišā dienas laikā!"

Autors  Daira Rancāne
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

5. februārī Ādažos, tāpat kā Ķekavā, Saulkrastos un citur Baltijā, liesmoja "Baltijas ceļa" ugunskuri, šādā veidā simbolizējot cīņu par godīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem.

Lauksaimnieku rīkotajā akcijā – ugunskuru izveidotajā "Baltijas ceļā" – Ādažos pulcējās vietējie zemnieki, kā arī lauksaimnieki no Kokneses novada. Galvenais mērķis – ar šo akciju panākt, lai tiktu īstenoti vienlīdzīgi konkurences apstākļi starp visām ES dalībvalstīm. Pie aizdegtā ugunskura tika apspriestas arī citas lauksaimnieku rūpes, piemēram, problēmas ar meža zvēriem, kuri nodara lielus postījumus laukiem.

Stāsta Kārlis Lazdiņš, zemkopis no Kokneses puses: "Esam ieradušies, lai mūs neaplaupa gaišas dienas laikā. Kad stājāmies ES, runas bija pavisam citādākas. Tolaik Zemkopības ministrija kopā ar ekonomistu Andri Miglavu sita pa krūtīm un teica, ka Latvijas zemniekiem rūpju nebūs."
K. Lazdiņš apstrādā 160 hektārus. "Kokneses ražas gan nav Zemgales ražas," viņš gan piebilst. Arī šo lauksaimnieku aizkaitinājusi tiešmaksājumu nevienlīdzība: "Ja Eiropas zemnieki nesaņemtu šo atbalstu, mums arī nevajadzētu. Ja Eiropas zemniekam maksā papildu klāt, tad mums, lai mēs varētu saražot tonnu graudu pārdošanai, arī vajag atbalstu, lai būtu vienādi nosacījumi. 90. gados, kad sākās runas par subsīdijām, bijām par to, ka mums tās nevajag, bet vēlējāmies panākt, lai no Eiropas ienākusī produkcija tiktu aplikta ar ievedmuitu kā subsidētā produkcija. Tad nebūtu nekādu problēmu." Lauksaimnieks uzskata, ka akcija Eiropadomes lēmumu par tiešmaksājumiem ietekmēs tādējādi, ka "parādīs, ka mēs vispār esam. Internetā palasot komentārus, rodas priekšstats, ka Latvijas lauksaimnieks ir padumjš cilvēks, kas nodarbojas ar lauksaimniecību, ar ko Latvijā vispār nevajadzētu nodarboties."

Pēteris Staburs, zemkopis ar lielu stāžu, ieradies Ādažos, lai atbalstītu citus lauksaimniekus, bet pats aktīvi vairs nesaimnieko. "Nav vairs tā spēka, dēli arī prom, viens brauc jūrā, otrs ir dakteris." P. Staburs apsaimnieko piecus hektārus, 14 – izīrē kaimiņam. No ES saņem platībmaksājumus. "Pie pensijas tas ir liels atbalsts, bet vajadzētu līdzvērtīgi kā citur Eiropā. Par to cīnāmies. Ja jau visa pasaule 89. gadā pamanīja "Baltijas ceļu", tad šoreiz, ceru, pievērsīs uzmanību arī Baltijas zemnieku ugunskuriem."




Iepriekš:
Latvijas lauksaimnieki: Mēs gribam būt vienlīdzīgi