08.11.2012 17:11

No zābakiem līdz fuksītim

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sākoties aukstajam laikam, novados vienā mājā pēc otras pamazām tika pieslēgta apkure. Taču citiem patīkamo omulīgumu, stāvot pie loga un veroties ārā uz pelēcīgajām debesīm, kamēr iekšā valda patīkams siltums, nācās gaidīt vairākas dienas vai pat nedēļas ilgāk.

Ropažos jau kopš augusta, kad ārā vēl valdīja vasaras svelme, notika tikpat karstas, ja ne vēl karstākas, diskusijas par abu rekonstruēto katlu māju un jauno granulu apkures katlu lietderīgumu. Tostarp bijušais novada domes priekšsēdētājs Ivars Gailītis norādīja, ka tie paredzēti nevis kurināšanai ar koka granulām un šķeldu, bet gan akmeņoglēm. Tikmēr vairāki speciālisti atzinīgi novērtējuši šādu siltumenerģijas nodrošināšanas risinājumu. Gailītis gan palika pie sava, sakot, ka tikpat labi Ropažus varētu apkurināt ar zābakiem. Tomēr Ropažos valda bažas, ka ziemā varētu rasties problēmas ar granulu iebēršanu tvertnēs, jo tās atrodas ēkas ārpusē, tāpēc sniegs varētu apgrūtināt to atvēršanu.


Līdzīgi ir arī Garkalnē, kur iedzīvotāji noraizējušies par jauno granulu apkures katlu lietderīgumu un jauno tarifu, kas, pēc pašvaldības apgalvotā, esot samazināts, taču ir aizdomas, ka izmaksas tomēr daudz nav mainījušās atšķirībā no iepriekšējiem gadiem. Turklāt apkures sezona pāris mājās aizkavējās par teju nedēļu, jo jaunā sistēma vairākas reizes "nobrukusi", kas, visticamāk, ir nekvalitatīvo granulu dēļ.

Kamēr vieni atbrīvojas no gāzes apkures, citi to pieslēdz. Šāds apsildes variants izvēlēts Sējas novadā, kur pašvaldība dzīvokļu iemītniekiem ieteikusi pieslēgt individuālo gāzes apkuri, kas uz vienu dzīvokli izmaksā līdz pat 2000 latu. Tas tādēļ, ka Murjāņu Sporta ģimnāzija ar savas bēdīgā stāvoklī esošās katlu mājas siltumu citus vairs nenodrošinās.

Tikmēr "visjautrāk" klājies saulkalniešiem Salaspils novadā, kuriem par apsildi jāatdod vesela bagātība, bet temperatūra dzīvokļos nebūt nelīdzinās karstumam pirtī, kādam būtu jābūt par samaksāto summu. Apsaimniekotājs tajā vaino kaķus, par ko iedzīvotāji var tikai pasmīnēt. Turklāt pēc "Rīgas Apriņķa Avīzes" pieteikuma apmeklēt pagrabus, lai izpētītu bēdīgo situāciju, tos kāds veikli aizslēdza.

Savukārt ķekavieši, lai nav jācieš aukstums, pie siltuma tikuši, atbrīvojoties no kaimiņu – parādnieku – radiatoriem. Radiatoru demontāža, pēc Dzīvokļu īpašnieku biedrības "Zemdedziņas" valdes priekšsēdētājas Diānas Spertāles sacītā, bijis pēdējais solis cīņā ar parādniekiem.

Arī siguldiešiem ir sava sāpe par siltumu mājokļos, par ko plašāk lasāms šeit.