18.08.2012 17:02

Patiesības krustcelēs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušajā nedēļā ne tik patīkamu notikumu sērija skāra Pierīgu.

Tā Siguldas pusē gaismā nāca lieta par septiņarpus gadus vecās Alīnas nošķiršanu no ģimenes un viņas mātei atņemtajām bērna aprūpes tiesībām. Kamēr šķetinājām šo gadījumu, kam sekoja līdzi arī lielākā daļa Latvijas nacionālo mediju, atklājās arvien jaunas nianses, paplašinājās iesaistīto cilvēku loks un viņu viedokļu dažādība. Protams, cik cilvēku, tik viedokļu, viennozīmīgu taisnību izlobīt tikpat kā neiespējami. Noteikti gan vislabāk visu zina pats bērns, kas gan atrodas krīzes centrā Valmierā...

Turpat Siguldas novadā jau gadiem ilgi par savu taisnību cīnās kūdras purvu īpašnieki, kurus veikli ap pirkstu aptinis kāds vietējais uzņēmējs un tikpat veikli notinies. Pirmais iespaids par notikušo – lāga strādīgie un lēnīgie letiņi atkal nonākuši peramā zēna lomā. Pēc notikušā paši sagājuši ragos, un savu taisnību pārliecinoši argumentē kā vieni, tā otri. Noteikti, ka patiesība ir kaut kur pa vidu, taču šeit gan patiesi piekrītu vienas puses teiktajam, ka nedrīkst paļauties uz to "kā būtu, ja būtu". Turpinājumu "kūdras sāgai Pierīgā" lasiet portālā.

Tikmēr Ķekavas novadā mežinieki gandrīz nošķūrējuši īpaši aizsargājamā putna – mazā ērgļa – ligzdu. Meža vīri gan apgalvo, ka darbus paši laicīgi un pienācīgā attālumā pārtraukuši, bet iedzīvotāji par to nav vienisprātis. Ļoti iespējams, ka mazie ērglēni varēs baudīt dzīvi tikai pateicoties cilvēkiem, kas to pamanīja un ziņoja plašākai sabiedrības daļai.

Savukārt Daugmales iedzīvotāji dzīvniekus ne par ko negrib ielaist savā ciemā – vairums iebilst pret dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" ieceri izveidot vēl vienu patversmi pamestajā gatera ēkā. Un atkal – vieniem ir iebildumi pret dzīvniekiem, bet pret graustu ciemata centrā ne.

Katrs savā ziņā esam atbildīgi ne tikai par sevi, bet arī apkārt notiekošo, vismaz līdzatbildīgi. Un jāpiekrīt "Ir.lv" galvenās redaktores Nellijas Ločmeles teiktajam intervijā Latvijas Radio 1, ka patlaban mediju telpu arvien vairāk sāk veidot patērētājs vai garāmgājējs. Galvenais ir piefiksēt un nodot to tālāk, lai informāciju apstrādā speciālisti. Varbūt ne katrreiz izdosies noskaidrot to "baltāko" patiesību, bet pie vairākām situācijas variācijām nonākt gan.