02.05.2013 14:30

FOTO: Svētki jātniekiem un visiem zirgu mīļotājiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Svētki jātniekiem un visiem zirgu mīļotājiem Krišjānis Grantiņš

Ceturto gadu Babītes novadā risināsies vienas no lielākajām jātnieku sporta sacensībām šķēršļu pārvarēšanā Latvijā "Baltic Cup".

Trīs dienas sportisti no trim Baltijas valstīm cīnīsies par balvām un naudas prēmijām gan atsevišķos maršrutos (to pavisam būs 17), gan kopvērtējumā.

24 stundas pirms sacensību sākuma Trenču Ozolos Rīgas–Liepājas šosejas malā valda klusums un miers. Sacensību laukumu iemēģina viens no sacensību rīkotājiem un pagājušā gada galvenās balvas ieguvējs Ģirts Bricis no Babītes novada, citus jātniekus pagaidām nemana. Pasākuma galvenā organizatore un sacensību prezidente Kate Ansone skaidro, ka miers ir mānīgs – darbiniekiem rīta pusē iedota atpūta, bet jau pēcpusdienā sagatavošanās darbi atsāksies ar pilnu jaudu. Tad arī gaidāma pirmo dalībnieku ierašanās.

Triju dienu sacensībām no Igaunijas atgādāti 158 boksi, kuros uzturēsies zirgi. Tas gan ir krietni par maz, lai pietiktu visiem – "Baltic Cup" izcīņai pieteikts 351 zirgs, jātnieku skaits varētu būt aptuveni divi simti. Tas ir salīdzināms ar Latvijas prestižākajām konkūra sacensībām – Pasaules kausa izcīņas posmu, kas ik gadus notiek Kleistu bāzē. Tiesa, tajā dalībnieku ģeogrāfija ir plašāka un piedalās jau pietiekami augstu meistarības līmeni sasnieguši zirgi un jātnieki. Turpretī gaidāmās sacensības Babītes novadā ir demokrātiskākas, un tur līmenim atbilstoši maršruti paredzēti gan bērniem un jauniešiem, gan jaunzirgiem, kas tikai nule sākuši piedalīties sacensībās.

No sportiskā viedokļa lielākā intriga gaidāma svētdien, kad notiks sacensības galvenajā "Grand Prix" maršrutā ar 135 cm augstiem šķēršļiem un kļūs arī zināms titula "Labākais "Baltic Cup 2013" jātnieks" ieguvējs. Līdzās gandrīz visiem labākajiem pašmāju sportistiem – Andis Vārna, Aleksandrs Šakurovs, Ģirts Bricis – tajā startēs labākais Igaunijas jātnieks Gunārs Kletenbergs, kurš esot apņēmības pilns revanšēties par zaudējumu pagājušajā gadā, kā arī teju visi labākie Lietuvas sportisti ar nule Eiropas junioru čempionātam kvalificējušos Kristupu Petraiti priekšgalā.

Nebūt ne spīdošajiem ekonomiskajiem apstākļiem neraksturīgi iespaidīgs šķiet "Baltic Cup" sacensību sponsoru saraksts, ieskaitot ģenerālsponsoru AS "Agrofirma "Tērvete"". Balvu fonds ir apmēram 4000 latu. K. Ansone atklāj, ka lielākoties labvēļi palīdzot ar balvām uzvarētājiem – liela daļa maršrutu nosaukta sponsoru vārdā, taču naudas līdzekļus nākas meklēt arī pašas kabatā.

Vēlais pavasaris sagatavošanos sacensībām īpaši aizkavējis neesot. Sacensību laukums ir ļoti labas kvalitātes, un tā sagatavošanai un uzturēšanai iepriekšējos gados esot nācies saskarties ar daudz lielākām problēmām, piemēram, spēcīgā lietus vai vēja dēļ. Cerams, šogad brīvdienās laiks nepievils. "Varbūt apkārt ir par maz zaļuma, taču nedomāju, ka tā būs liela problēma. Ir sajūta, ka visi garās ziemas laikā ir nogribējušies startēt un nevar vien sagaidīt pirmās sacensības svaigā gaisā," ir pārliecināta K. Ansone.

Sacensību sākums piektdien plkst. 12, sestdien un svētdien plkst. 9.