05.04.2013 12:27

Pirmās līgas futbols Pierīgā šosezon tikai Ķekavā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirmās līgas futbols Pierīgā šosezon tikai Ķekavā FK "Auda"

Par īstu Pierīgas futbola klubu Latvijas pirmās līgas turnīrā šosezon sevi varēs dēvēt vienīgi Ķekavas "Auda", kas jauno sezonu sāks sestdien viesos pret pagājušā gada čempioniem "Liepājas metalurga" dublieru vienību.

Trenera Andreja Kaļiņina vadībā komanda jaunajai sezonai nopietni gatavojas jau kopš janvāra sākuma. Mainīgām sekmēm aizvadītas desmit pārbaudes spēles, tostarp ar vairākām virslīgas komandām. Pārbaudes spēļu cikls sekmīgi tika pabeigts Ķekavas kausa izcīņā pret FB "Gulbene" komandu (6:1) un Valmieras futbola klubu (0:0, 11 metru sērijā 5:4).

Pēc neveiksmīgās iepriekšējās sezonas, kurā FK "Auda" palika necilajā 12. vietā 14 komandu konkurencē, klubs saglabājis vietējo futbolistu kodolu, toties pilnībā nomainījies viesspēlētāju sastāvs. Komandas pieteikumā jaunajai sezonai iekļauti divi gruzīnu un trīs japāņu futbolisti. Jāatgādina gan, ka, pēc pirmās līgas reglamenta, vienlaikus uz laukuma nedrīkstēs atrasties vairāk par trim leģionāriem.

FK "Auda" prezidents Juris Gorkšs paudis cerību, ka pēc pagājušā gada neveiksmēm un vairākkārtējām treneru maiņām šosezon komanda atkal spēs iesaistīties cīņā par ceļazīmi uz virslīgu. Taču vēl svarīgāk būšot izveidot un nostiprināt kolektīvu, kas ne tikai spēs izcīnīt vietu virslīgā, bet pēc tam tur arī noturēties. "Mums Ķekavas stadionā ir 520 sēdvietas, un šogad mēs tās visas ceram piepildīt," prezidents atkārto jau pirms gada teikto un jaunajā sezonā cer uz vēl lielāku līdzjutēju atbalstu. Pirmo mājas spēli ķekavieši aizvadīs 13. aprīlī pret "FC Jūrmala-2" komandu.

Pērn pirmajā līgā spēlēja futbola skolas (FS) "Metta" un Salaspils sporta skolas (SS) apvienotā komanda. Šogad "Metta" dublieru vienība turnīram pieteikta ar nosaukumu FS "Metta"–2 un mājas spēles plāno aizvadīt Rīgā, ne Salaspilī. Futbola skolas ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons paskaidroja, ka sadarbība ar salaspiliešiem turpināsies, taču vairs ne pirmās līgas, bet U-19 vecuma grupas komandas līmenī, kas Latvijas jauniešu čempionātā piedalīsies ar nosaukumu FS "Metta"/Salaspils SS.

Toties papildinājumu no Salaspils ieguvis pagājušajā sezonā priekšpēdējā 13. vietā palikušais futbola klubs "Tukums 2000", kura komandas oficiālais nosaukums šogad būs FK "Tukums 2000" TSS/Salaspils. Mājas spēles gan paredzēts aizvadīt Tukumā.

Pierīgas un Latvijas futbola pirmās līgas sakarā lielākā intriga labu brīdi saglabājās citā sakarā. Ziemas periodā pusoficiāli un neoficiāli klīda runas par to, ka pirmās līgas turnīrā varētu spēlēt futbola klubs "Carnikava". Bija plānots, ka tas lielā mērā balstītos uz brazīliešu futbolistiem un speciālistiem komandas vadībā un sadarbotos ar futbola kluba "Skonto" jaunatnes centru, ieņemot pirmajā līgā "Skonto" dublieru komandas vietu. Klubs zem FK "Carnikava"/"Skonto FC" izkārtnes ar dažādām sekmēm aizvadīja vairākas pārbaudes, piemēram, godam cīnījās ar FS "Metta" pamatsastāvu (2:3), tomēr beigās projekts atkal palika nerealizēts.

Latvijas Futbola federācija (LFF) jau pērn, ņemot vērā sportiskos principus, noraidīja FK "Carnikava" izrādīto vēlēšanos spēlēt pirmās līgas turnīrā. LFF preses sekretārs Viktors Sopirins norādīja, ka arī šobrīd Carnikavas klubam nav tiesību pretendēt uz LFF-B licenci, kas nepieciešama dalībai pirmās līgas turnīrā. Atbilstoši reglamentam to var saņemt klubs, kas "ir kvalificējies attiecīgajām sacensībām uz sportiskā principa pamata". Respektīvi, carnikaviešiem vispirms būtu jāsāk ar piedalīšanos otrās līgas turnīrā un laukumā jāpierāda ambīcijas spēlēt augstākā līgā.

Pagājušā gada sākumā oficiāli izveidotā futbola kluba "Carnikava" prezidents un Carnikavas sporta centra vadītājs Roberts Raimo par komandas tapšanu runā izvairīgi, tomēr nenoliedz, ka vēlme spēlēt Latvijas pirmajā līgā bijusi. Bijušas arī pārrunas gan ar "Skonto", gan brazīliešu partneriem, tomēr ar konkrētiem rezultātiem tās nav beigušās. Vismaz attiecībā uz spēlēšanu pirmajā līgā – piedalīšanās otrās līgas turnīrā vēl ir darba kārtībā.

"Stadiona zālājs, pēc vairāku treneru atzinuma, mums ir viens no labākajiem Latvijā, bet īstas futbola komandas nav jau gadus divdesmit. Gribētos radīt pievilcīgu struktūru, lai tiem futbolistiem, kas ir vai ir bijuši carnikavieši, būtu vēlēšanās spēlēt vietējā komandā. Tādus jau bijām apzinājuši. Mums ir labs piemērs – Carnikavas basketbola klubs, kurā tagad spēlē gandrīz tikai vietējie," stāsta R. Raimo. Vienlaikus viņš piezīmē, ka vismaz sākumā Latvijā esošo Brazīlijas jauno futbolistu piesaiste komandai būtu interesanta vietējiem skatītājiem. Perspektīvā būtu jauniešu komandu un kluba piramīdas izveidošana. Turklāt piesaistot privāto sponsoru, ne pašvaldības līdzekļus.