24.03.2013 08:29

Šoziem Pierīgā sezona kā Alpos

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Riekstukalnā" sastaptā Sandra no Ķekavas šogad pirmo reizi slēpo kopā ar meitām: septiņus gadus veco Evelīnu un piecgadīgajām dvīnēm Leldi un Justīni. "Šoziem uz slēpēm jau 14. reizi. Vienmēr slēpoju Baldonē – šis ir vistuvākais un labākais kalns." "Riekstukalnā" sastaptā Sandra no Ķekavas šogad pirmo reizi slēpo kopā ar meitām: septiņus gadus veco Evelīnu un piecgadīgajām dvīnēm Leldi un Justīni. "Šoziem uz slēpēm jau 14. reizi. Vienmēr slēpoju Baldonē – šis ir vistuvākais un labākais kalns." Krišjānis Grantiņš

Noslēgumam tuvojas slēpošanas sezona – salīdzinājumā ar pagājušo gadu Pierīgas slēpošanas trasēm tā bijusi ievērojami veiksmīgāka.

"Šī ir otrā garākā "Riekstukalna" sezona," atzīst Baldones lielākās slēpošanas trases biroja vadītāja Ieva Rasa. Pērn silto laikapstākļu dēļ Latvijas slēpošanas trases aizvadīja desmitgades neveiksmīgāko slēpošanas sezonu – trases varēja atvērt tikai janvāra vidū. Taču šī ziema atnesusi patīkamus slēpošanas brīžus. "Trasi atvērām jau decembra sākumā un līdz šim to aizvērām tikai uz dažām darbadienām," atklāj I. Rasa.


"Laikapstākļu ziņā šī noteikti ir viena no labākajām ziemām," viņa vērtē. Neērtības sagādājis vien atkusnis starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu. "Taču šobrīd ārā ir brīnišķīgs laiks – saulīte un mazs "mīnusiņš", kalns ir stingrs."

Baldonietis Vitolds "Riekstukalna" trasē strādā pie pacēlāja un atzīst, ka šī bijusi laba ziema: "Lietus nav lijis. Kad līst, kalns kļūst ledains. Tūlīt jau pavasaris, bet joprojām turas sniegs." Vitolds stāsta, ka iemācījis slēpot ne vienu vien baldonieti un priecīgi atzīst, ka jaunā slēpotāju paaudze aug braši. "Pat putenī šallē satuntuļoti bērni laižas no kalna. Reizēm jāpabrīnās – tik mazs, bet jau tik smuki brauc no kalna. Vecāki piestrādājuši," atzinīgi vērtē Vitolds.

Savukārt sastaptie pensionāri Jānis un Augusts slēpo divas reizes nedēļā. "Paši dzīvojam Bauskā un Ikšķilē. Un tad satiekamies šeit," stāsta abi kungi. "Citus gadus braucam slēpot arī uz Alpiem vai kur citur, bet šogad neizdevās. Ziema bija ļoti laba, tāpēc slēpojām tepat."

"Ziema šogad mūs ir lutinājusi," sezonu raksturo Siguldas novada "Kaķīškalna" slēpošanas trases pārstāve Dace Zariņa. "Arī marts ir auksts, un prognozējam, ka sezonu turpināsim līdz marta beigām." Ideāli laikapstākļi slēpošanai ir mīnus 10–15 grādi. "Tomēr ir atšķirība – ja ārā būs mīnus 10 grādi un spīdēs saulīte, cilvēku uz kalna būs daudz, ja mīnus 20 grādu – slēpotāju būs krietni mazāk," skaidro D. Zariņa.

Viņa stāsta, ka arī "Kaķīškalna" trasē itin bieži sastopami slēpotāji no ārzemēm: Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Polijas, Zviedrijas, Anglijas. "Tāpat kā citviet Siguldā, janvāra sākumā uz kalna bija ļoti daudz tūristu no Krievijas, kas ieradās Ziemassvētku brīvdienās."

Krimuldas novadā ierīkotā "Reiņa trase" slēpošanas sezonu sāka 9. decembrī. Trases pārstāvis Pēteris Kalniņš atzīst, ka tā viennozīmīgi uzskatāma par izdevušos. "Vērtējot šī brīža laika apstākļus un prognozes, uzskatām, ka sezona varētu beigties aprīļa otrajā pusē. Sniegs trasēs ir apmēram 70 centimetru biezs, tādēļ slēpot varēs vēl salīdzinoši ilgi," prognozē P. Kalniņš un atklāj, ka šosezon vērojams arī slēpotāju skaita palielinājums vismaz par 50 procentiem. Regulāri viesi trasē ir arī ārzemju slēpotāji no kaimiņu zemēm un Eiropas valstīm. Tālākās valstis, no kurām ieradušies slēpotāji, ir Amerikas Savienotās Valstis, Japāna un Ķīna.

Ieva Rasa atklāj, ka ik darbadienu "Riekstukalnā" slēpo aptuveni 500 slēpotāju, bet brīvdienās – pat 1500.Ieva Rasa atklāj, ka ik darbadienu "Riekstukalnā" slēpo aptuveni 500 slēpotāju, bet brīvdienās – pat 1500.