15.03.2013 12:15

MSĢ audzēkņi pārspēj erudīcijā vienaudžus no Garkalnes, Inčukalna un Sējas

Autors  Sanita Stroda
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sējas pamatskolas komandas kapteinis Jānis Eduards Jegurs, MSĢ kapteinis Artjoms Soboļevs un Garkalnes vidusskolas komandas kapteine Zane Grudule mēģina tikt galā ar fināla pirmo jautājumu. Sējas pamatskolas komandas kapteinis Jānis Eduards Jegurs, MSĢ kapteinis Artjoms Soboļevs un Garkalnes vidusskolas komandas kapteine Zane Grudule mēģina tikt galā ar fināla pirmo jautājumu. Sanita Stroda

Lai kliedētu mītu, ka Murjāņu Sporta ģimnāzija ir skola, kurā jaunieši tikai sporto un sporto, murjāņieši šomēnes aicināja uz erudīcijas spēli "Karjera un profesijas" savus vienaudžus no tuvējā reģiona skolām.

Uz konkursu – erudīcijas spēli – pulcējās 8.–9. klašu komandas piecu cilvēku sastāvā no Garkalnes vidusskolas, Inčukalna pamatskolas, Sējas pamatskolas un mājinieki – Murjāņu Sporta ģimnāzijas komanda. Prāta sacensība notika viesmīlīgajā Lojas kultūras namā.


Jāsagatavo mājasdarbs

Kā paredzēja konkursa nolikums, komandas uz spēli ieradās, iejutušās kādas profesijas tēlā: divas "dakterīšu" komandas, proti, no Garkalnes un Sējas, ķīmiķi murjāņieši un baņķieri – Inčukalna pamatskolas komanda (Liliāna Jakovicka, Reinis Šestakovskis, Arnis Gustins, Dagnija Ivanova, Anete Zepa), kura izlozēja pirmo kārtas numuru un, visiem klātesošajiem atgādinot, ka "laiks ir nauda", ātri iepazīstināja ar savas komandas dalībniekiem.

Dakteri no Sējas (Jānis Eduards Jegurs, Maija Elvīra Šmukste, Dana Stepanova, Edgars Jegurs un Laura Kalniņa) un garkalniešu vizītkartē apdzejotie dažādie medicīnas speciālisti (Zane Grudule, Rolands Cipulis, Kaspars Matuļonis, Hardijs Tučs un Samanta Danga) viesa pārliecību, ka jebkāds medicīniska rakstura misēklis spēles gaitā tiks novērsts un, ja nu kas, – "dakter's brīvu dienu dos".

Savukārt ķīmiķi (Artjoms Soboļevs, Ruslans Smolonskis, Eva Deisa, Linda Kļaviņa un Niklāvs Čakšs) publikai, uzskatāmi darbojoties, lika noprast, ka tūlīt, tūlīt ies gaisā kāds ķīmisks savienojums no tumši brūna dzēriena un atsvaidzinošas sūkājamās konfektes. Taču patiesībā, tikai pakutinājuši visiem nervus, murjāņieši reakcijas galarezultātu ļāva skatīt tikai iztēlē, tā pasargājot tuvumā esošo baņķiermeiteņu baltās blūzītes.

Priekšsacīkstes un fināls

Katra komanda izlozes kārtībā atbildēja uz pieciem priekšsacīkšu jautājumiem ar iespēju divreiz saņemt palīdzību: no savas komandas eksperta un jebkura klātesošā zālē. Jautājumu jomas bija visdažādākās – politika, ģeogrāfija, vēsture, literatūra, matemātika, psiholoģija, lietišķā etiķete un, protams, nauda.

Trīs labākās komandas iekļuva finālā, kurā uzvarētāja gods komandai bija jāizcīna kapteiņiem. Atbildot uz četriem no pieciem jautājumiem un iegūstot vienu papildpunktu (8 + 1 punkts), tātad – ar absolūti vienādu punktu skaitu – finālā iekļuva Garkalne, Sēja un Murjāņi. Pirmais fināla jautājums par franču rakstnieka Frederika Beigbedera sarakstīto grāmatu "14,99 eiro" liktenīgs izrādījās Sējas komandas kapteinim Jānim, – tā sējieši nodrošināja sev 3. vietu un no cīņas par uzvaru izstājās.

Savukārt, zinot atbildi uz otro fināla jautājumu, ka valsts Āfrikā, kas 2008. gadā piedzīvojusi pasaules vēsturē lielāko gada inflāciju (231 miljonu procentu), ir Zimbabve, spēles uzvarētāju godā Murjāņu Sporta ģimnāzijas komandu iecēla komandas kapteinis Artjoms.

Balvas tiek visiem

Papildus balvām par 1., 2. un 3. vietu žūrija, kuras sastāvā bija pa pārstāvim no katras erudīcijas spēlē pārstāvētās skolas, pasniedza kliņģeri arī Inčukalna pamatskolas komandai, nominējot viņus par "Saliedētāko komandu". Jaunieši bija priecīgi un atzina: "Lai gan neesam tikuši finālā, mums tikusi vislabākā balva!" Īpaša balva tika pasniegta arī "Izteiktākajam komandas līderim" – Garkalnes komandas kapteinei Zanei Grudulei.