16.02.2013 08:53

M. Dukuram Pasaules kauss un simt tūkstoši piedevām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Čempiona gaviles! Martins Dukurs palika nepārspēts arī Siguldā. Čempiona gaviles! Martins Dukurs palika nepārspēts arī Siguldā. www.sigulda.lv

Ceturto gadu pēc kārtas par skeletona Pasaules kausa ieguvēju kļuvis siguldietis Martins Dukurs. Sezonas pēdējās sacensībās Soču olimpiskajā trasē Krievijā viņš izcīnīja astoto uzvaru sezonā, nodrošinot pirmo vietu kopvērtējumā, kā arī nopelnīja 100 000 eiro prēmiju.

Martina vecākais brālis Tomass pēdējā posmā ieņēma piekto vietu, bet kopvērtējumā izcīnīja otro vietu – par vienu augstāk nekā pērn. 

Pirms pēdējā posma uz uzvaru Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā pretendēja tikai abi brāļi Dukuri, turklāt Martins pirmo vietu varēja zaudēt tikai fatālas neveiksmes (vai nestartēšanas) gadījumā. Īpašas šīs sacensības arī padarīja fakts, ka Martins uzvaras gadījumā saņemtu tā saucamo "FIBT Triple Trophy" 100 000 eiro prēmiju par pirmajām vietām posmos Kēnigzē, Īglsā un Sočos.

Starptautiskas sacensības skeletonā un bobslejā Soču trasē notika pirmo reizi, un pirms tām lielākā daļa delegāciju paudu sašutumu par ledus kvalitāti un vienubrīd pat draudēja atteikties no piedalīšanās. Lai palīdzētu uzlabot ledus apstākļus, Sočos ieradās speciālisti no citām valstīm, tostarp no Latvijas.

Pirmajā braucienā pirmais startēja šāgada pasaules čempions Aleksandrs Tretjakovs, kurš kā mājinieks ar trasi iepazinies labāk nekā konkurenti. Braucienā viņš pieļāva kļūdu un finišēja pēc 57,07 sekundēm. Martins Dukurs atbildēja ar rekordu startā un 56,90 sekundēm finišā, kļūstot par līderi. Savukārt Tomasa 57,50 sekundes izvirzīja viņu trešajā pozīcijā. Tuvākie sekotāji amerikānis Deilijs un vācietis Franks Rommels no Tomasa Dukura atpalika attiecīgi par sekundes vienu un pusotru desmitdaļu.

Otro braucienu A. Tretjakovs veica gandrīz nevainojami (57,22 s), taču precīzi tādu pašu rezultātu, startējot pēdējais, uzrādīja arī Martins, summā saglabājot 0,17 sekunžu pārsvaru. Diemžēl otrais brauciens neveiksmīgs bija Tomasam Dukuram – kļūda trases lejasdaļā maksāja divas pozīcijas, un kopvērtējumā viņš finišēja piektajā vietā, brālim zaudējot 1,60 sekundes. Trešais posmā bija Franks Rommels, bet Pasaules kausa kopvērtējumā trešo pozīciju saglabāja viņa tautietis Aleksandrs Krekels.

Šīs sezonas Pasaules kausa izcīņas deviņos posmos Martins Dukurs izcīnīja astoņas uzvaras, tajā skaitā Eiropas čempionātā, bet Tomass nevienā posmā nebija zemāk par piekto vietu. Abiem neveiksmīgākais izrādījās pasaules čempionāts, kurā Martins cīņā par zelta medaļu zaudēja A. Tretjakovam, bet Tomass finišēja tikai astotajā vietā.