16.01.2013 11:17

Mīnus 11 grādos "roņi" nopeld vairāk nekā piecus kilometrus

Autors  www.ropazi.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Mīnus 11 grādos "roņi" nopeld vairāk nekā piecus kilometrus www.ropazi.lv

13. janvārī 40 ziemas peldētāji no Rīgas, Liepājas, Ventspils, Kuldīgas, Saldus, Ogres, Talsiem, Krimuldas, Saulkrastiem, Baldones, Olaines, Valles, Bātciema, Ķekavas, Carnikavas, Ropažu novada un citām Latvijas vietām piedalījās ziemas peldēšanas pasākumā "Raita Gultnieka kauss".

25 metru garais āliņģis tika izcirsts Ropažu novada Zaķumuižā – viesu mājas "Sauleskalns" dīķī. Gaisa temperatūra bija –11, bet ūdens +1 grāds. Tika veiktas vairākas distances ar laika kontroli – 25 m brasā, 25 m brīvajā stilā, 50 m brīvajā stilā, kā arī peldējumi bez laika kontroles. Dažs tikai iemērcējās ("Pingvīna" distance).


Skaitīti tika arī āliņģī veiktie metri. Trīs stundu laikā visi kopā nopeldēja vairāk par pieciem kilometriem (5350 metri). Par visgarāko kopā nopeldēto distanci kausu saņēma Agris Samcovs. Viņš viens pats veica 1050 metrus! Garākais no viņa peldējumiem bija 450 m. Apsveicam Agri ar pirmo reizi veikto izturības ("endurance") peldējumu āliņģī. Pasaules čempionātā, kas notika pagājušajā gadā Jūrmalā, šo distanci no 1200 dalībniekiem uzdrošinājās veikt tikai aptuveni sešdesmit peldētāju. Tas ir kārtīgs ķermeņa rūdījuma un psiholoģiskas sagatavotības eksāmens.

Septiņi ziemas peldētāji pirmo reizi piedalījās pasākumā, kur notiek peldējumi ar laika kontroli. Bija ļoti priecīgi, ka varēja nopeldēt 25 metru garo distanci un peldēja otro un pat trešo reizi. Kad pārvarēta psiholoģiskā barjera, tad 25 metru garais āliņģis vairs nav tik biedējošs, bet kļūst par veicamu distanci, ko cilvēks, ja grib, var pieveikt.

No Ropažu novada startēja pieci ziemas peldētāji. Āliņģī devās abi "Sauleskalna" saimnieki Ieva un Jānis Meijeri, kā arī Dagmāra Sirmbārde un Raitis Gultnieks, kuri dejo Ropažu novada vidējās paaudzes deju kolektīvā "Cielava". Lielu darbu garā āliņģa sagatavošanā ieguldīja Nikolajs Jančenko. Pārstāvēti bija četri ziemas peldēšanas klubi – "Latvijas ronis", "Ogres roņi", "Raganas roņi" un "Akvavitamīns" no Saldus.

Tika paziņots, ka Raita Gultnieka ceļojošo kausu "Par ziemas peldēšanas popularizēšanu" 2012. gadā ir nopelnījis "Jelgavas roņu" vadītājs Aleksandrs Jakovļevs. Viņš paveica milzīgu darbu, organizējot pasaules čempionātu Jūrmalā un Jelgavas atklāto čempionātu ziemas peldēšanā. Pārstāvot Latviju, piedalījās Starptautiskajā Ziemas peldēšanas asociācijas (IWSA) darbā, pagājušā gada decembrī kā vienīgais Latvijas pārstāvis izcīnīja zelta medaļu Tjumeņas atklātajā čempionātā, peldējis arī Tallinas "Pirita open" un citās sacensībās.

Diemžēl objektīvu apstākļu dēļ viņš nevarēja ierasties uz balvas saņemšanu, jo pašlaik atrodas Ķīnā, lai piedalītos šīs valsts atklātajā ziemas peldēšanas čempionātā. Balva tiks pasniegta Latvijas čempionātā ziemas peldēšanā, kas tiek plānots 17. martā Ķīšezerā, Jaunciema ostā.