12.12.2012 13:40

Pasaules kausa posms Siguldā – jau 22. reizi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laika prognoze nedēļas nogalei ir kamaniņu braukšanai piemērota – ap mīnus sešiem grādiem. Tiesa, svētdien varētu snigt, kas sportistus neiepriecinās Laika prognoze nedēļas nogalei ir kamaniņu braukšanai piemērota – ap mīnus sešiem grādiem. Tiesa, svētdien varētu snigt, kas sportistus neiepriecinās arhīvs

Latvijas kamaniņu braucēji cer, ka Pasaules kausa izcīņas ceturtajā posmā nedēļas nogalē Siguldā beigsies sezonas sākumā vajājušās neveiksmes.

 

 

Šogad sacensībām pieteikušies 146 kamaniņu braucēji no 26 valstīm. No vadošajiem nebūs vienīgi Kanādas sportistu, kas nolēmuši šajā laikā aizvadīt treniņnometni Vistleras trasē. Sacensības Siguldā piektdien sāksies ar Nāciju kausa izcīņu, kurā "otrā ešelona" sportisti cīnīsies par tiesībām piedalīties Pasaules kausa pamatsacensībās. Sestdien plkst. 9.10 un 10.25 braucienus veiks dāmas, bet plkst. 11.45 un 13.00 startēs divnieku ekipāžas. Savukārt svētdien plkst. 9.10 un 10.45 sacentīsies vīri, bet plkst. 12.45 notiks aizraujošās komandu stafešu sacensības.

Latviju Pasaules kausa posmā pārstāvēs Inārs Kivlenieks, Mārtiņš Rubenis, Kristaps Mauriņš, Maija Tīruma, Elīza Tīruma, Saiva Dambīte, kā arī divnieku ekipāžas Andris Šics/Juris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš. Tiesa, daļai no viņiem tiesības startēt Pasaules kausa posmā iepriekš vēl būs jānopelna Nāciju kausa sacensībās.

"Sezonas sākums mums nav pārāk izdevies, taču ceram, ka reiz neveiksmēm ir jābeidzas un Siguldā varēsim startēt labi," pauda Latvijas izlases galvenais treneris Pēteris Cīmanis. "Vasarā gatavojāmies cītīgāk nekā pēdējos gados, treniņos piesaistījām jaunus speciālistus, sportisti bija ļoti motivēti. Varbūt arī tas, ka ieguldītais darbs uzreiz nedod rezultātu, rada papildu psiholoģisko slogu. Sportā vienmēr gadās kritumi un kāpumi. Jācer, ka mums kāpums būs šīs sezonas beigās un nākamajā – olimpiskajā sezonā."

Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidents Atis Strenga piebilda, ka šosezon sacensību līmenis Pasaules kausa posmos ir ievērojami audzis. Iepriekš ar labu startu un nelielu kļūdiņu trasē varēja diezgan droši pretendēt uz vietu pirmajā desmitniekā, tagad par to var aizmirst. Manāmi progresējuši ir čehi, norvēģi – tie, kuri līdz šim neskaitījās kamaniņu braukšanas elitē. Arvien asāka kļuvusi cīņa Nāciju kausā, kurā nopietni par vietām pamatsacensībās ir nācies pacīnīties gan māsām Tīrumām, gan K. Mauriņam, gan O. Gudramovičam ar P. Kalniņu.

26 gadus vecais Inārs Kivlenieks, kurš nesen no inčukalnieša ir pārtapis par siguldieti, pagājušās sezonas Pasaules kausa posmā Siguldā sasniedza vienu no karjeras virsotnēm, izcīnot bronzas medaļu. Jauno sezonu I. Kivlenieks sāka ar cerīgu septīto vietu pirmajā posmā, taču nākamajos palicis 20. un 23. pozīcijā.

"Kēnigzē pats nokļūdījos trasē, bet Altenbergā jau otro gadu pēc kārtas bija kaut kādas problēmas ar tehniku. It kā trasi izbraucu precīzi, bet rezultāts bija pavisam slikts. Jādomā un jāstrādā tālāk, lai šāda situācija neatkārtotos. Ceru, ka Siguldā viss būs tikpat labi kā iepriekšējā sezonā un varbūt pat vēl labāk. Galvenais veikt divus labus braucienus."

Līdzīgas sajūtas pēc pirmajām trim aizvadītajām sacensībām ir arī Maijai Tīrumai. Pirmajos posmos labās izjūtas trasē nav atspoguļojušās uzrādītajos rezultātos un sasniegtajās vietās, bet pirms pēdējā pietrūcis laika, lai sagatavotu un iebrauktu jaunās kamanu slieces. "Cerams, divas treniņu dienas Siguldā palīdzēs sagatavoties sacensībām," arī Maija neslēpa, ka Latvijas posmā gaida rezultātu uzlabošanos.

Taujāts par siguldiešu Andra un Jura Šicu sniegumu pirmajos posmos, kas vietu izteiksmē olimpiskajiem vicečempioniem ir diezgan pieticīgs (astotā vieta kopvērtējumā), Pēteris Cīmanis pauda optimismu: "Kopumā brāļi startēja labi, šobrīd viņi ir meklējumos. Viņiem ir jaunas kamanas, tās vajag iebraukt, un vienā dienā to nevar izdarīt. Jā, vietu ziņā viņiem it kā nav progresa, taču rezultātu analīze liecina, ka ar katrām sacensībām kļūst labāk. Jāturpina, lai līdz sezonas pēdējām sacensībām olimpiskajā trasē Sočos jau būtu skaidrs priekšstats, ko vai kādu kļūdu vajag izlabot."

Atis Strenga pastāstīja, ka, tāpat kā iepriekšējos gados, līdzjutējiem Siguldas trasē ieeja būs par brīvu, taču adventes un gaidāmo Ziemassvētku noskaņā rīkotāji aicina sniegt atbalstu un ziedot divām jaunām ģimenēm SOS bērnu ciematā Īslīcē un Valmierā. Sestdien īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem, kuriem paredzētas dažādas izpriecas, ieskaitot iespēju izmēģināt Siguldas trases starta estakādi. Izklaides lieliem un maziem, protams, būs arī svētdien.