07.12.2012 16:15

Pierīgas slēpošanas trasēs gaida sniegu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas slēpošanas trasēs gaida sniegu arhīvs

Ja turpinās snigt, vairākās vietās Pierīgā brīvdienās varēs atklāt slēpošanas sezonu. Trašu saimnieki tam ir sagatavojušies.

Pagaidām lielākās ar distanču slēpošanu saistītās aktivitātes vērojamas Siguldā, Laurenčos, kur jau kopš pagājušās nedēļas sākuma bez maksas ziemas priekus iespējams baudīt 300 metru garā aplī, kas izveidots no pērnā sniega. Biedrības "A2" pārstāvis Kaspars Kārkliņš pastāstīja, ka nedēļas nogalē ar dabīgo un mākslīgo sniegu trasi plānots pagarināt vēl par aptuveni 200 metriem. Līdz plkst. 22 trase ir apgaismota, ierobežotā skaitā iespējams izīrēt slēpes un slēpju zābakus.


Siguldas pusē īstas ziemas iestāšanos gaida Reiņa trasē, kur, pēc K. Kārkliņa domām, ir izveidota Latvijā labākā un interesantākā distanču slēpošanas trase – gan reljefa, gan seguma sagatavošanas ziņā. Tās garums ir trīs kilometri, vakarā tā ir apgaismota, izmantojama gan slēpošanas klasiskā, gan brīvā stila cienītājiem. Slēpošanas trase Silciemā acīmredzot tiks sagatavota tikai gadskārtējā Siguldas slēpojuma vajadzībām, toties pie Siguldas pilsētas vidusskolas tiks iekārtots nepilnu kilometru garš aplis, kuru varēs izmantot ne tikai skolēni.

Carnikavas novadā iedzīvotājiem šoziem tiks piedāvātas pat trīs trases. Carnikavas sporta centra vadītājs Roberts Raimo informēja, ka, tāpat kā pērn, galvenokārt vietējo skolēnu vajadzībām stadionā tiks iekārtota apgaismota 400 metru gara slēpošanas trase, kā arī slidotava. Piejūras dabas parkā slēpotājiem būs pieejama nepilnus 15 kilometrus gara trase, kas vīsies gan pa kāpām, gan pludmalē.

Taču lielākās cerības tiek saistītas ar jauno trasi Nagaiņu mežā, no Carnikavas virzienā uz Ādažiem. Plānots, ka šoziem tur tiks iekārtots 2,5 km garš aplis, kur bez maksas varēs slēpot gan brīvajā, gan klasiskajā stilā. Perspektīvā trasi plānots pagarināt līdz septiņiem kilometriem, kā arī izveidot slēpju nomas punktu. R. Raimo pauda cerību, ka ar laiku Nagaiņu mežā tiks izveidota Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) līmenim atbilstoša slēpošanas bāze.

Sava slēpošanas trase būs arī turpat netālu – Saulkrastos. "Gaidām sniegu. Ja uzsnigs vismaz 8–10 centimetru bieza kārta, varēs sākt slēpošanas sezonu. Tehnika ir gatava," pastāstīja Saulkrastu orientēšanās sporta un slēpošanas entuziasts Indulis Peilāns. Ar sniega motociklu "Buran" tiks iebraukta 2 km gara trase, bet, ja sniega apstākļi atļaus, tā tiks pagarināta līdz Baltajai kāpai un sasniegs 6 km garumu. Ierobežotā daudzumā ir iespējams izīrēt slēpes, pagaidām gan nav izdevies nodrošināt trasi ar apgaismojumu, kaut arī pašvaldība paudusi atbalstu šādai idejai.

Piektdien ziemas sezona oficiāli tiek atklāta Riekstukalnā Baldones novadā, tiesa, pagaidām tikai kalnu slēpošanas cienītājiem. Iemesli tie paši – pārāk plānā sniega sega un nepiemērota gaisa temperatūra, lai varētu ražot mākslīgo sniegu (vajag vismaz mīnus piecus grādus). Slēpošanas bāzē pastāstīja, ka, tāpat kā pērn, tiks iekārtotas divas apgaismotas slēpošanas trases, kas tiks sagatavotas ar speciālu tehniku un būs piemērotas gan klasiskā, gan brīvā stila slēpošanai. Uz vietas arī būs iespējams iznomāt slēpošanas inventāru. Savukārt Ķekavas novadā distanču slēpošanas cienītāji ar savu vaļasprieku varēs nodarboties Baložu meža masīvā, kā arī "Fortius" laukumos pie Ķekavas sporta kluba.

Slēpošanai piemērotus laika apstākļus trases ierīkošanai pagaidām gaida arī golfa klubā "Viesturi" Jaunmārupē. Iepriekšējā ziemā tur bija ierīkota 3 km gara trase, izmantojama gan par simbolisku samaksu. Klubā informēja, ka pagaidām sniega ir par maz, lai slēpojot nebojātu zālienu, taču ļoti iespējams, ka līdz decembra beigām trase tiks ierīkota.

Iepriekš:
Lētākā slēpošanas trase Eiropā – Inčukalna novada "Rāmkalni"
Pārsteidzošā Sigulda – vasarā rūpīgi glabātais sniegs sniedz iespēju slēpot agrāk