25.11.2012 18:00

Salaspils frisbijisti sekmīgi sāk čempionu titula aizstāvēšanu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Salaspils frisbijisti sekmīgi sāk čempionu titula aizstāvēšanu www.frisbee.lv

Babītes novada sporta centrā aizvadīts pirmais posms Latvijas čempionātā frisbijā telpās, kurā veiksmīgi startējušas trīs Salaspils frisbija kluba komandas.

 

Latvijas čempionāta vīru turnīrā tiks aizvadīti pieci posmi (dāmām četri), kuros vienas dienas laikā komandas aizvada vairākas spēles. Sezonas laikā komandas katra ar katru tiksies pa divām reizēm. Iepriekšējās sezonas Latvijas čempioni "Salaspils Wild Things" pirmajā kārtā pārliecinoši ar 13:0 pieveica Rīgas kluba "Ultimate Decision" komandu "Mind Power Victory", ar 13:1 Daugavpils Universitātes frisbijistus un ar 10:9 sīvā cīņā pārspēja "Ultimate Decision" pirmo komandu. Vienu uzvaru trijās spēlēs guva Salaspils kluba junioru komanda, bet dāmu turnīrā salaspilietes guva panākumus abās aizvadītajās cīņās pret rīdziniecēm un valmierietēm.

"Sajūtas ir pretrunīgas. No vienas puses uzvarējām visas trīs spēles, taču pēdējo vajadzēja uzvarēt pārliecinošāk. Dienas beigās palika tāda līdz galam nepadarīta darba sajūta," spriež "Salaspils Wild Thing" komandas kapteinis Krišs Maļinovskis. Viņš atzīst, ka pašreizējiem čempioniem tēmēt uz kaut ko mazāk par pirmo vietu neklājas, tāpēc saprotams, ka arī šosezon salaspiliešiem ir mērķis iegūt titulu savā īpašumā.

"Ilgāku laiku Latvijā labākā bija "Hardcore Ultimate" komanda no Rīgas. Taču pagājušajā gadā viņiem vairāki spēlētāji guva savainojumus, bet mēs savas spēles kvalitāti diezgan strauji uzlabojām. Tā sanāca, ka mums izdevās tāds kā izrāviens. Taču uzvaras viegli nenāca, un arī šogad varētu būt, ka piecas no astoņām komandām reāli var pacīnīties par pirmo trijnieku, bet četras – par čempionu titulu," K. Maļinovskis prognozē, ka cīņas Latvijas čempionātā nebūs vieglas.

Salaspils frisbija klubam šogad aprit desmit gadu jubileja, spēlētāju skaita ziņā tas ir viens no lielākajiem Latvijā. Vairums frisbijistu ir īsti salaspilieši vai vismaz Salaspilī dzimuši, vecums starp 16 un 25 gadiem – lielākoties studenti un skolēni. Salaspils 1. vidusskolas komandas ar panākumiem piedalās jaunatnes čempionātā. Tieši caur šo skolu frisbijā ienākusi lielākā daļa pašreizējo Salaspils kluba spēlētāju – lielā mērā pateicoties sporta skolotājas Valdas Kublickas mākai ieinteresēt spēlē ar lidojošo disku.

Treniņi notiek trīs reizes nedēļā – divreiz pa pusotrai stundai un vienreiz divas stundas. Sporta zāli puiši un meitenes dala uz pusēm. "Protams, arī skrienam un lecam, bet galveno uzmanību pievēršam spēlei aizsardzībā un piespēļu kvalitātei. Pie taktikas treniņos strādājam maz, to labāk noslīpēt turnīros spēlēs pret vājākiem pretiniekiem. Organizētas nodarbības svaru zālē vai krosu skriešanā mums nav, jo frisbija specifika ir tuvāka sprintam, nevis izturības disciplīnām, bet katrs to var darīt pēc saviem ieskatiem. Spēlējam arī pludmales volejbolu, basketbolu. Klubā ir daži, kas diezgan nopietnā līmenī startē arī citos sporta veidos," stāsta Krišs.

Latvijā šobrīd ir četri simti licencētu frisbija spēlētāju, no tiem apmēram 140 ir vecumā zem 18 gadiem. Diezgan strauju popularitātes pieaugumu spēle piedzīvojusi pēdējos 3–4 gados, sevišķi skolēnu vidū. Līdz ar kvantitāti pieaugusi arī spēles kvalitāte un komandu ambīcijas, taču attiecības frisbijistu starpā palikušas draudzīgas. "Konkurence ir veselīga, un cilvēciskās attiecības labas. Frisbija sabiedrība Latvijā jau nav tik liela. Ir bijuši gadījumi, kad, braucot uz turnīriem ārzemēs, cits citam esam izpalīdzējuši ar spēlētājiem," spriež Salaspils kluba pārstāvis.

Pašiem "Salaspils WT" kluba spēlētājiem šogad bija iespēja izmēģināt spēkus visaugstākajā līmenī. Izcīnot ceturto vietu reģionālajā kvalifikācijas turnīrā Tallinā, salaspilieši ieguva tiesības piedalīties Eiropas klubu kausa izcīņas finālturnīrā āra frisbijā, kur gan piedzīvoja piecus zaudējumus sešās spēlēs un ierindojās priekšpēdējā 23. vietā.

Krišs Maļinovskis gan uzskata, ka par šādu rezultātu nav jākaunas: "Jāņem tomēr vērā, ka tur bija pulcējušās labākās komandas no visas Eiropas, kas bija savu māku apliecinājušas reģionālajos turnīros. Domāju, ka ar vidusmēra komandām varējām nospēlēt līdzīgi, pietrūka pieredzes un prasmes tieši āra frisbijā, kas tomēr diezgan ievērojami atšķiras no spēlēm telpās. Pieņemu – ja turnīrs būtu noticis mēnesi vēlāk, rezultāti būtu labāki, jo ne fiziski, ne spēles kvalitātes ziņā no tām komandām, kas ierindojās 8.–16. vietā, neatpalikām."

Latvijas frisbija čempionāta otrais posms paredzēts 16. decembrī Daugavpilī, vēl spēles notiks arī Rīgā, Ventspilī, Kocēnos un Ogrē.