13.09.2012 19:16

"BMX" trase Mālpilī gaida entuziastus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"BMX" trase Mālpilī gaida entuziastus Krišjānis Grantiņš

Mālpils trasē sacensības nenotiek, taču baumas par tās bojāeju ir krietni pārspīlētas.

 

Svētdien apritēs gads kopš Mālpilī svinīgi tika atklāta BMX trase. Projekts nepilnu 20 000 latu vērtībā, kas gandrīz pilnībā tika finansēts no Eiropas līdzekļiem, ietvēra arī trīs pludmales volejbola laukumu izveidi un atpūtas vietas labiekārtošanu pie Mālpils ezera.

Aktivitātes volejbola laukumos nav rimušas arī ziemā, kur tika uzliets ledus un izveidotas laukuma apmales hokeja spēlēšanai. Savukārt BMX riteņbraukšanas entuziastu satraukumu izraisījis fakts, ka gada laikā Mālpils trasē tā arī nav notikušas nevienas riteņbraukšanas sacensības, un jau paklīdušas baumas par to, ka trase netiekot pilnvērtīgi apsaimniekota, aizaug un drīz varētu kļūt pavisam nelietojama.

Mālpils sporta kompleksa vadītājs Valts Mihelsons šos apgalvojumus noraida.

"Pirmkārt, BMX trases teritorija tiek regulāri appļauta un sakārtota, ir uzstādītas atkritumu tvertnes, ir soliņi sēdēšanai. Nākamgad plānojam atjaunot trases segumu. Otrkārt, šī trase nekad nav bijusi plānota kā vieta, kur rīkot sacensības, bet gan aktīvas atpūtas vieta, labākajā gadījumā treniņtrase."

V. Mihelsons stāsta, ka pirms projekta "Tūrisma un aktīvās atpūtas parka izveide" realizācijas tagadējās BMX trases teritorija netālu no Mālpils vidusskolas bija piemēslota un aizaugusi ar krūmiem, un lielā mērā tās izveide bija mēģinājums sakārtot vidi.

"Sākumā jaunieši paši mēģināja veidot trasi, bet tā sanāca neloģiska un ar kļūdām. Vēlāk ar Eiropas BMX čempionāta medaļnieka Arta Žentiņa palīdzību tika uztaisīts projekts, kas arī tika realizēts. Šī ir tāda vienkārša lauku trase, kurā var pabraukāt brīvajā laikā. Jā, sevišķi daudz tā gan netiek izmantota, Mālpilī nav tāda pieprasījuma. Sporta skolas mums nav, ar varu braukt nevienu nespiežam. Vasarā šeit notika nometne basketbolistiem iesācējiem, un arī tad atsaucība no vietējiem bija niecīga," tā sporta kompleksa vadītājs.

V. Mihelsons diezgan skeptiski vērtē iespēju Mālpilī izveidot BMX braucēju treniņgrupu, kas nopietni darbotos speciālista vadībā. Sabiedriskā kārtā šādu darbu neviens nav gatavs veikt, bet trenera algošanai sporta kompleksam nav līdzekļu.

Pagaidām atliek vien uzmanīt, lai tiktu ievēroti BMX trases izmantošanas noteikumi, piemēram, nebraukt bez ķiveres (šāds skats vērojams kādā youtube.com ievietotā rullītī). "Sarga mums nav, katram blakus izstāvēt nevaram, bet cik varam, cīnāmies, lai ķiveres tiktu lietotas," atzīst Valts Mihelsons.