20.07.2018 15:27

Latvijas Bobsleja un skeletona federācija attīstīs sieviešu bobsleju un meklēs sportistes

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Bobsleja un skeletona federācija attīstīs sieviešu bobsleju un meklēs sportistes ibsf.org

Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) pēc tam, kad 2022.gada Pekinas Ziemas olimpisko spēļu programmā tika iekļautas monobosleja sacensības sievietēm, ir apņēmības pilna attīstīt šo disciplīnu arī Latvijā, meklējot sportistes, kuras vēlētos nodarboties ar šo sporta veidu.

To aģentūrai LETA sacīja LBSF prezidents Jānis Kols.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) Pekinas olimpisko spēļu programmā iekļāva septiņas jaunas disciplīnas, bez monobobsleja sievietēm arī jaukto stafeti šorttrekā, jauktās komandu sacensības tramplīnlēkšanā, jauktās komandu sacensības slēpošanas akrobātikā, jauktās komandu sacensības snovbordā, kā arī sieviešu un vīriešu sacensības "Big Air" disciplīnā frīstailā.

Monobobs ir bobsleja kamanas, kas paredzētas vienam braucējam. Šobrīd šāda veida sacensības tiek aizvadītas parabobslejā, bet tagad pasaulē tiks attīstīts arī sieviešu monobobslejs, Latvijai nepaliekot malā.

"Nākamajā nedēļā notiks LBSF valdes sēde, kurā runāsim arī par sieviešu monobobsleja attīstīšanu Latvijā un to, kā rīkoties, jo darbs pie monobobsleja attīstīšanas ir jāsāk nekavējoties," norādīja Kols. "Es ar lielu optimismu raugos uz to, ka mums izdosies šo disciplīnu attīstīt, jo atrast gribētājas būs vieglāk, nekā klasiskajām bobsleja disciplīnām."

LBSF vadītājs atgādināja, ka savulaik Latvijai ir bijušas dāmu bobsleja divnieku ekipāžas, tomēr šī disciplīna tomēr nav iedzīvojusies.

"Latvijas Bobsleja un skeletona federācija jau tagad meklē apņēmīgas sportistes, kuras vēlas nodarboties ar monobobsleju un startēt olimpiskajās spēlēs. Pats esmu braucis ar monobobu un varu teikt, ka tas ir atraktīvs un aizraujošs sporta veids," aģentūrai LETA sacīja LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

Monobobu iestumj un ar to brauc viens dalībnieks. Kamanu stūrēšanas mehānisms ir līdzīgs tam, kā tas notiek divnieku un četrinieku sacīkstēs, taču monobobs ir salīdzinoši drošāks.

"Esmu redzējis monobobu sacensības parabobslejā un no malas izskatās interesanti un iespaidīgi. Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) jau vairākus gadus rīko parabobsleja sacensības monobobiem, taču tur kamanas iestumj mehānisms, ko starp citu, savulaik izgudroja latvieši," skaidroja Ekmanis.

Tikmēr LBSF federācijas vadītājs Kols pauda gandarījumu, ka olimpiskajā programmā tika iekļauts tieši monobobslejs, nevis četrinieku sacensības dāmām, kas arī bija kā potenciāls variants.

"Vēl jūnijā notikušajā IBSF kongresā vairums organizācijas biedru atbalstīja tieši monobobsleja iekļaušanu olimpiskajā programmā. Savukārt piecas vai sešas lielvalstis bija par četrinieku sacensībām dāmām, jo tām jau tagad ir resursi un iestrādes. Tas gan būtu absurdi, ja olimpiskajās spēlēs iekļautu dāmu četriniekus, jo tad par medaļām cīnītos tikai dažas valstis," piebilda Kols.

"Sieviešu monoboba sacensības ir labākais risinājums, jo tās būs atraktīvas, drošas un skatītājiem interesantas. Gadījumā, ja monoboba kamanas apgāžas, tās lielākoties atkrīt atpakaļ uz sliecēm. Bez tam, ja nu tomēr ir kritiens, sliktākajā gadījumā traumas gūst viens dalībnieks, nevis, piemēram, četri, kas būtu četrinieku sacensībās," bilda Kols.

Viņš norādīja, ka SOK šobrīd ir izvēlējusies dzimumu līdztiesības kursu, līdz ar to olimpiskajā programmā notiek izmaiņas.

"Var diskutēt, vai tas ir pareizi, taču šobrīd izskatās, ka tas ir mākslīgs virziens, bet bieži vien tas cerētos augļus nenes. Tomēr, SOK ir izvēlējusies šo ceļu, tikai žēl, ka piemēram, citi sporta veidi cieš, jo kamaniņu sportā netika iekļautas ne tikai jaunas disciplīnas, bet samazināts arī olimpisko spēļu dalībnieku skaits," norādīja Kols.

Jau vēstīts, ka apstiprinātajā Pekinas olimpisko spēļu programmā kopumā iekļautas 109 disciplīnas, kas ir par septiņām vairāk nekā šogad Phjončhnā. Sagaidāms, ka Olimpiādē varētu piedalīties 2892 sportisti, kas ir nedaudz mazāks nekā šogad, bet sieviešu skaits dalībnieku vidū palielināsies un sasniegs nedaudz virs 45%.