03.07.2018 15:42

Jaunie džudisti trenējas kopā ar olimpisko čempionu Igoru Makarovu

Autors  Vladimirs Ivanovs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunie džudisti trenējas kopā ar olimpisko čempionu Igoru Makarovu SK "Gauja"

Inčukalna novada sporta kluba "Gauja" rīkotajā vasaras nometnē, kas bāzējas olimpiskajā centrā "Limbaži", ciemos pie bērniem atbraucis vienīgais Baltkrievijas olimpiskā zelta ieguvējs džudo, Eiropas čempions, pasaules čempionāta godalgas ieguvējs Igors Makarovs.

Kluba "Gauja" sadarbība ar Baltkrieviju

Šinī vasaras sporta nometnē sagaida nodarbības un izklaide katru dienu, meistarklases un pastaigas, saskarsme ar vienaudžiem un kultūras pasākumi, taču izklaide nav vienīgais mērķis. Māca arī disciplīnu un palīdz gūt jaunu pieredzi. Lai nometne dotu labumu un tajā pavadītais laiks nebūtu "zemē nomests", SK "Gauja" vadītājs Dmitrijs Tončinskis nolēma netaupīt līdzekļus un uzaicināja patiešām izcilus sporta profesionāļus. Tostarp ar baltkrieviem viņu vieno sena saikne, tādēļ olimpiskā čempiona džudista Igora Makarova ierašanās no Gomeļas ir pilnīgi dabiska un loģiska.

"Nevienam nav noslēpums, ka Latvijā ir problēma ar treneru pieejamību. Jo īpaši, ja treneris ir vajadzīgs nevis kādam sporta klubam Rīgā, bet gan perifērijā. Mūsu klubs bāzējas Vangažos un Inčukalnā. Treneru pieejamība ir ļoti sasāpējis jautājums, kura risināšanai mēs veltām maksimālu uzmanību. Mēs strādājam ar bērniem, tādēļ kļūdīties nedrīkstam.

Šī iemesla dēļ jau martā no mazās Baltkrievijas pilsētiņas Novaja Huta pie mums uz pastāvīgu darbu ieradās treneris. Arī tagad vasarā mēs nolēmām palūkoties uz kaimiņu pusi. Esmu pārliecināts, ka bērniem nenāks par ļaunu iepazīties ar tik izcilu sportistu kā Igors Makarovs. Igors atrada laiku apciemot Latviju, un mēs esam viņam par to ļoti pateicīgi. Viņa meistarklase būs lieliska iespēja bērniem uzzināt kaut ko jaunu, pārņemt pieredzi (Gomeļā Igoram ir sava džudo skola) un galu galā iepazīties tuvāk," uzsver Dmitrijs Tončinskis.

"Nometne nozīmē ne tikai atpūtu, bet arī darbu. Vecāki ļoti labprāt sūta pie mums savus bērnus. Godīgi sakot, es vispār uzskatu, ka vecākiem šajā jautājumā ir izšķiroša nozīme. Bērni taču nenāk pie mums paši, viņus atved vecāki. Tādēļ tieši ar pieaugušajiem mums ir jārod kontakts vispirms. Vecākiem ir ļoti svarīgi, lai klubs attīstītos, lai attīstītos viņu bērni, lai viņi sasniegtu rezultātus. Bērni ir jānodarbina, lai viņi nebūtu "pienagloti" pie datora un viedtālruņa. Protams, es saprotu, ka viņus jau tāpat nevarēs no tiem atraut. Taču, kad bērni dodas uz treniņiem, mēs vismaz uz kādu laiku izvelkam viņus no šīs komforta zonas."

Meistarklase ar zvaigzni!

D. Tončinskis stāsta, ka klubs attīstās un ar katru gadu sporta sekcijas apmeklē arvien vairāk bērnu, tādēļ šādas sporta nometnes kļūst par ierastu praksi. "Vasaras nometnes mums jau ir tradīcija. Mēs tās organizējam jau ceturto gadu pēc kārtas. Vasarā divas un vēl vienu ziemā. Ilgums – desmit dienu. Bērnu vecums – sākot no septiņiem gadiem. Mums sanāk vairākas grupas. Uzaicinājums piedalīties tādiem meistariem kā Igors Makarovs ir mēģinājums ieviest kaut ko jaunu. Ziniet, nodarboties ar cīņu jau var kurš katrs, bet ne jau katrs var kļūt par čempionu. Gados jaunajiem sportistiem ir svarīgs personīgais kontakts ar meistaru, lai uzzinātu visas nianses, kuras reiz ļāvušas viņam gūt izcilus panākumus."

Arī pats Igors Makarovs neslēpj prieku par iespēju apmeklēt Latviju: "Man arī ir interesanti uzzināt, kādu gaisu jūs šeit elpojat, kā tiek pasniegts džudo. Gribas gan visu apskatīt, gan arī sevi parādīt. Pats esmu treneris iesācējs, strādāju vien tikai trīs gadus. Principā vēl mācos, krāju pieredzi. Mani ļoti interesē, kā ir strādāt ar "ne savējiem", vai man sanāks? Mācos es, mācās bērni. Tas ir abpusēji izdevīgs process. Pirms neilga laikā Gomeļā vēra durvis mana džudo skola, kurā trenējas vairāk nekā 100 bērnu vecumā no 4 līdz 15 gadiem. Tā kā viss iet savu gaitu. Skolu apmeklē pārsvarā puikas, taču ir arī meitenes."

"Vecāku jautājums" ir pats svarīgākais

"Bez džudo es sevi vairs nespēju sevi iedomāties. Laikam jau tā ir mīlestība uz mūžu. Vienīgi žēl, ka Baltkrievijā džudo nav pārāk populārs. Bērni un vecāki vēlas kaut ko jaudīgu, kaut ko tādu, ko rāda televīzijā, piemēram, boksu un karatē. Visu to, kur var panākt ātru efektu – ātri notriekt no kājām pretinieku, izdarīt sitienu un tā tālāk. Mans šā brīža uzdevums ir ieinteresēt masas, pastāstīt par to, cik maz naudas ir nepieciešams, lai nodarbotos ar džudo, par tā zemo traumatismu, par to, ka šis sports harmoniski attīsta un veido bērnu un, pats svarīgākais, cīņas garu. Taču panākt, lai šī informācija sasniegtu ierindas cilvēku, tomēr ir grūti," norāda I. Makarovs.

Sportists runā arī par sāpīgām tēmām: "Pie mums Baltkrievijā cilvēki bieži vien vispār nesaprot, kas tas "olimpiskais čempions" tāds ir. Tie ir ļaudis, kas ir tālu no sporta, tas viņus galīgi neinteresē. Es, protams, gribētu mainīt šo situāciju. Tāpat es gribētu aicināt vecākus veltīt vairāk laika saviem bērniem. Jo tieši vecāku uzmanības trūkums liek bērniem pievērsties gadžetiem. [..] Taču ir arī vecāki, kuri cenšas investēt savā bērnā pēc iespējas vairāk. Tieši šim nolūkam noder sporta sekcijas. Jūs jau zināt, kādi mūsdienās bieži vien ir bērni – vārgi un fiziski neattīstīti. Pie mums Baltkrievijā aina ir tieši tāda. Zinu, ka Latvijā ir aptuveni tas pats. Tādēļ esam nonākuši tik tālu, ka uz sporta sekcijām ir jāvilina vecāki, nevis viņu bērni. Mums ir jādemonstrē vecākiem, kā un kādam nolūkam ir jātrenējas. Jāpanāk, lai viņiem rastos izpratne par to. Man šī izpratne jau ir noformulēta, un tā ir – džudo visiem! Pie manis nāk bērni, un mans uzdevums ir panākt progresu viņu attīstībā."

Igora Makarova galvenie dzīves posmi

I. Makarovs vienkāršiem vārdiem stāsta par to, kādēļ vajadzīgas vasaras nometnes. "Kas ir fiziskā sagatavotība? Mūsu paaudze laiku pavadīja māju pagalmos, uz ielas un brīvā dabā. Pašlaik no visa tā vairs nav ne miņas – visi sēž pie datoriem. Atņemiet bērniem gadžetus, un pēc divām trijām dienām viņi sāks komunicēt savā starpā. Tas nav vienkārši, pat grūti. Bet, ja iedosiet bumbu, būs vieglāk. Viņi paņems bumbu un ies spēlēt. Tādēļ šādas sporta nometnes ir ļoti pieprasītas."

Sportists kavējas atmiņās arī par saviem pirmajiem soļiem džudo un savas dzīves galveno uzvaru olimpiskajās spēlēs Atēnās 2004. gadā: "Džudo mani pievērsa tētis. Reiz viņš noskatījās filmu "Džudo ģēnijs", un viss – mans liktenis bija izlemts. Mamma paņēma mani pie rokas un atveda uz pirmo treniņu. Toreiz pat iedomāties nevarēju, cik tālu tas viss aizies.

Bet runājot par olimpiādi... Atmiņās es par to nekavējos, un sapņos tā man nerādās. Šī dzīves lapaspuse jau ir pāršķirta. Man ir jauns darbs un jauni iespaidi. Taču neliegšos – olimpiāde ir punkts, uz kuru sportists tiecas visu savu karjeru. Gadiem ilgi jātrenējas, jāuzstājas, un tad pienāk X brīdis, kurā ir jāizdara viss iespējamais. Taču, kad esi pārkāpis šo robežu, panācis uzvaru, nekādu emociju vairs nav. Atēnās es neskraidīju, sajūsmā kliegdams, pa zāli ar medaļu rokās. Vienkārši klusi sēdēju, skatu grīdā nodūris, jo biju atdevis sevi visu. Šodien es to finālu pat īpaši neatceros. Atceros tikai, ka pretinieks bija no Dienvidkorejas."

Bērnu treneris – ekskluzīva prece

Gandrīz 39 gadu vecumā I. Makarovs vairs necīnās ar sīviem pretiniekiem. Viņš saka, ka "ikdienā cīņas ir tikai ar mazuļiem". "Dažkārt atnāk bijušie džudisti, tad gan iesildos pēc pilnas programmas. Veterānu turnīros pagaidām nepiedalos, godīgi sakot, pat negribas. Manā dzīvē spraiga džudo jau bijis gana," turpina olimpiskais čempions. "Cita lieta – treniņi ar bērniem. Prakse rāda, ka gandrīz visi džudisti, kuri nodarbojās ar šo sportu augstā līmenī, tagad trenē bērnus. Jo tieši bērnībā tiek ielikti svarīgākie pamati patiešām labiem sasniegumiem. Taču ne jau katrs izcils sportists var strādāt par treneri. Bērnu treneri vispār ir atsevišķa kasta. Labi bērnu treneri savukārt ir pilnīgi "ekskluzīva prece"."

Ziemā Inčukalnā norisināsies tradicionālais starptautiskais džudo turnīrs "Gauja Guliver Cup". Jaunais, kā viņš pats sevi dēvē, treneris I. Makarovs sola ne vien pats atbraukt, bet atvest arī savus audzēkņus. Pēc visa spriežot, starp divām džudo skolām dzimst liela draudzība.