20.04.2018 16:52

Upenieks: Pirms memoranda slēgšanas par olimpiskajām spēlēm Siguldā būtu labi aplēst ar tām saistītos tēriņus

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Upenieks: Pirms memoranda slēgšanas par olimpiskajām spēlēm Siguldā būtu labi aplēst ar tām saistītos tēriņus Saeimas administrācija

Būtu labi, ja aptuvenas finanšu aplēses par Siguldas iespējamo dalību ziemas olimpiskajās spēlēs (OS) būtu pieejamas jau pirms sadarbības memoranda noslēgšanas ar Zviedrijas pusi, aģentūrai LETA atzina Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Upenieks (V).

Taujāts par to, vai pirms minētā dokumenta parakstīšanas jau būs pieejama informācija par kopējām finanšu izmaksām, politiķis vērsa uzmanību, ka vispirms kopā ar Stokholmu būs jāizcīna tiesības rīkot OS, un ka šis notikums vēl ir tālu priekšā.

Vienlaikus šajā gadījumā ir jādomā arī par ienākumiem no biļešu pārdošanas, skaidroja Upenieks. Apakškomisijas vadītājs uzsvēra, ka, ja tiktu izcīnīta iespēja piedalīties OS, tā būtu gan lieliska iespēja reklamēt Latviju pasaulē, gan arī atzinības apliecinājums no citām valstīm. Jāņem vērā šāda pasākuma pozitīvā ietekme uz ekonomiku, tajā skaitā tūristu pieplūdums.

Gatavošanos iespējai piedalīties OS plānots pārrunāt Sporta apakškomisijas sēdē.


Latvijas un Zviedrijas puses jūnijā plāno parakstīt sadarbības memorandu par 2026. gada Stokholmas ziemas OS rīkošanu, bobsleja, skeletona un kamaniņu braukšanas jeb renes sporta sacensības aizvadot Siguldā. Zviedrijas galvaspilsēta Stokholmas ir pieteikusies kandidēšanai uz 2026. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu.

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics iepriekš norādījis, ka šajā jautājumā liela atbildība arī gulsies uz Latvijas valsts pleciem, bet uz Siguldas pleciem būs otra puse. "Liels izaicinājums Siguldai būs olimpiskā ciemata izbūve. Tagad tikai esam saņēmuši aprises par to, kam tur jābūt. Tas mūs nebaida, jo Sigulda attīstās. Dzīvojamā fona palielināšana noris jau tagad. Septiņi gadi līdz olimpiskajām spēlēm ir viens mirklis, lai to radītu. Arī infrastruktūra jau šobrīd ir daļēji piemērota," sacīja Siguldas mērs.

"Tas, kas šodien ir nācis klajā, pašvaldībai ir pieņemams un izdarāms. Jūnijā būs pirmā sadarbības noslēgšana, bet nākamajā pusgadā būs nepieciešamas garantijas no pašvaldības un valsts," pauda Mitrevics.

Aprēķini, cik varētu izmaksāt trases pārveidošana, lai tajā varētu braukt arī bobsleja četrinieki, tiks veikti jau tuvākajā laikā.

Kandidatūru sākuma fāzē, kas ilgs līdz šī gada oktobrim, uz 2026. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu tiks virzītas Grāca un Šlādminga (Austrija), Kalgari (Kanāda), Milāna, Turīna un Kortīna d'Ampeco (Itālija), Saporo (Japāna), Sjona (Šveice), Erzuruma (Turcija) un Stokholma.

Mājvieta 2026.gada olimpiskajām spēlēm tiks nosaukta 2019.gada septembrī.