21.08.2012 19:32

Jautājums vairs nav dienas kārtībā: MSĢ būs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas sporta organizāciju pārstāvji vienojas par kopīgas padomes nepieciešamību Murjāņu Sporta ģimnāzijas attīstības un nākotnes vīzijas izveidei.

 

Sējas novadā esošās Murjāņu Sporta ģimnāzijas (MSĢ) vārds pēdējo nedēļu laikā skaļāk piesaukts vairākkārt. Īsi pirms Londonas olimpisko spēļu sākuma Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis intervijā paziņoja, ka, viņaprāt, MSĢ pašreizējā veidā sevi ir "izsmēlusi". Savukārt pagājušajā nedēļā valdība atbalstīja 1 112 595 latu piešķiršanu Murjāņu Sporta ģimnāzijas rekonstrukcijai kā vienam no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prioritārajiem pasākumiem 2013. gadā.

Tostarp diskusijas īpašā darba grupā par internātskolas turpmāko nākotni notiek jau kopš gada sākuma. Šobrīd jau ir skaidrs, ka no sākotnējiem trim variantiem – saglabāt, likvidēt vai pārcelt uz citu vietu – ir nolemts palikt pie pirmā. To apliecināja arī Saiemas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs.

Sanāksmē Murjāņos, kurā otrdien piedalījās dažādu Latvijas sporta organizāciju pārstāvji, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta un jaunatnes departamenta vadība, MSĢ direktors Ēvalds Goba nāca klajā ar skolas attīstības vīziju nākamajiem četriem olimpiskajiem cikliem – līdz 2028. gadam. Tiesa, puslīdz noteikta konkrētība ir tikai par pašu tuvāko nākotni.

IZM pārstāvji atklāti pauda satraukumu par to, ka desmit dienas līdz jaunā mācību gada sākumam vēl nav sākti darbi skolas ēdnīcā un virtuvē, kam jūnija beigās valdība atvēlēja naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Klātesošais LOK ģenerālsekretārs Einārs Fogelis gan iebilda, ka, zinot, cik daudz laika paiet dokumentācijai, par nepieciešamajām finansēm ministrijā runājis jau gada sākumā. Savukārt Ē. Goba pauda pārliecību, ka skolas pirmajā dienā 3. septembrī skolēni ēdnīcā tika pabaroti.

Tikpat optimistisks viņš bija arī par apkures sistēmas un avārijas stāvoklī esošās katlu mājas rekonstrukcijas pabeigšanu līdz gada beigām. Toties pagaidām vēl nav apgūti 72 600 latu, kas no valsts budžeta tika izdalīti ģimnāzijas ēku kompleksa rekonstrukcijas un renovācijas projekta izstrādei.

Līdz šāgada beigām, iespējams, ar būvinženieru palīdzību būtu jānolemj, kuras MSĢ būves būtu renovējamas, kuras varbūt nojaucamas un ceļamas no jauna, izmantojot nākamgad atvēlētos 1,12 miljonus latu (nākamajos divos gados tam plānā paredzēti vēl vairāk nekā piecarpus miljoni). No sporta celtnēm šobrīd normālā situācijā ir tikai stadions, sadzīves apstākļi internātā tiek raksturoti diezgan traģiski.

Ar Murjāņu ģimnāziju saistīto sporta veidu federāciju – vieglatlētikas, riteņbraukšanas, kamaniņu sporta, handbola – pārstāvji lielā vienprātībā atbalstīja vēlmi kopīgiem spēkiem rūpēties par MSĢ nākotni. Tā, lai, kā izteicās E. Fogelis, "skaistas ēkas pēc pāris gadiem nepaliek bez piepildījuma". Vienlaikus federācijas savu ierobežoto līdzekļu dēļ finanšu ziņā skolai nav lieli palīgi, arī tāpēc ģimnāzija pēdējos desmit gados būtībā tikai eksistējusi.

Pēc vairāku runājušo domām, tik specifiskā mācību iestādē kā Murjāņos tomēr būtu jāmācās un jānodrošina saikne starp bērnu sporta skolām un junioru un valsts izlasēm tikai pašiem labākajiem. Toties viņiem būtu jānodrošina gan laba izglītība (tā gan arī šobrīd esot konkurētspējīga), gan normāli sadzīves un treniņu apstākļi, gan medicīnas nodrošinājums, gan – nebūt ne pēdējā vietā – augstākā līmeņa kvalificētu treneru palīdzība. Iespējams, arī piesaistot jauno sportistu pārstāvēto pašvaldību naudu. (Te gan gribas piebilst – nebūtu slikti MSĢ pārstāvju uzvārdiem sacensību protokolos pieminēt, no kuras pašvaldības viņi nāk.)

Neliela domu apmaiņa sanāca par to, no kura būtu jānāk iniciatīvai nākotnes vīziju un prioritāšu noteikšanā. IZM Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa uzskata, ka idejām būtu jānāk "no apakšas", ar to domājot MSĢ vadību. Citi pieminēja jau gadiem muļļāto jautājumu par prioritārajiem sporta veidiem Latvijā, netieši norādot LOK un Nacionālās sporta padomes virzienā. Beigās atbalstu guva Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidenta Ata Strengas ideja par nepieciešamību pie MSĢ radīt īpašu padomi, kurā kopīgi strādātu visu ieinteresēto pušu pārstāvji.

Septembra sākumā mācības Murjāņos sāks 105 audzēkņi (vēl aptuveni 50 ģimnāzijas filiālē Jūrmalā). Šogad Murjāņu Sporta ģimnāzijā iestājušies 28 jauni skolēni.