21.06.2017 13:38

Siguldas Sporta centrs - vieta, kur visu gadu peldēt, trenēties un atpūsties

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ūdens atrakciju un atpūtas parks Siguldas Sporta centrā kvalitātes ziņā ir līdzvērtīgs citiem parkiem, piemēram, Tartu, Ventspilī vai Liepājā. Salīdzinot ar citiem apkārtējo novadu peldbaseiniem, Siguldas peldbaseina apmeklējums ir konkurētspējīgs cenas ziņā, arī servisa līmenis un papildu pakalpojumu klāsts ir krietni plašāks. Turklāt šeit ir divi peldbaseini ar atšķirīgu ūdens temperatūru. Lielais peldbaseins ir paredzēts peldētpratējiem un sportistiem, kā arī ūdens aerobikas nodarbībām, bet mazais peldbaseins ir īpaši pielāgots jaunākajiem apmeklētājiem, lai apgūtu pirmās iemaņas ūdenī, un ūdens ir daudz siltāks (ūdens temperatūru peldbaseinos nosaka MK noteikumi, kuri tiek stingri ievēroti). Ūdens atrakciju un atpūtas parks Siguldas Sporta centrā kvalitātes ziņā ir līdzvērtīgs citiem parkiem, piemēram, Tartu, Ventspilī vai Liepājā. Salīdzinot ar citiem apkārtējo novadu peldbaseiniem, Siguldas peldbaseina apmeklējums ir konkurētspējīgs cenas ziņā, arī servisa līmenis un papildu pakalpojumu klāsts ir krietni plašāks. Turklāt šeit ir divi peldbaseini ar atšķirīgu ūdens temperatūru. Lielais peldbaseins ir paredzēts peldētpratējiem un sportistiem, kā arī ūdens aerobikas nodarbībām, bet mazais peldbaseins ir īpaši pielāgots jaunākajiem apmeklētājiem, lai apgūtu pirmās iemaņas ūdenī, un ūdens ir daudz siltāks (ūdens temperatūru peldbaseinos nosaka MK noteikumi, kuri tiek stingri ievēroti). Oskars Briedis

Aprīļa vidū durvis apmeklētājiem vēra ievērojamākā pēdējo 30 gadu laikā Siguldā uzbūvētā celtne – Siguldas Sporta centrs. Tas ir bijis siguldiešu sapnis vairāku gadu garumā un jau paspējis uzņemt vairākus tūkstošus novadnieku un viesu un ir gatavs uzņemt arvien vairāk – gan aktīvās atpūtas cienītājus, gan vietējos un profesionālos sportistus, gan bērnus un ģimenes, gan seniorus.

Par Sporta centra piedāvājumu un nākotnes plāniem "Rīgas un Apriņķa Avīzei" stāsta tā direktors Juris Dzenis.

Var peldēt visu vasaru

Iesākot sarunu, J. Dzenis steidz pavēstīt, ka Sporta centra peldbaseins darbosies visu vasaru, bet vasaras beigās, iespējams, būs tehniskais pārtraukums uz divām nedēļām, kā to nosaka Latvijas likumdošana.

"Esmu gandarīts, ka mūsu peldbaseins ir tuvējā apkārtnē vienīgais, kas sezonu turpinās visu vasaru un gan vietējiem, gan kaimiņu novadu iedzīvotājiem būs iespēja peldēties jebkuros laikapstākļos. Ņemot vērā vidējo temperatūru Latvijas vasarās, tas ir ļoti svarīgi. Turklāt pie mums, Siguldā, peldēšanu var uzsākt arī tie, kas to vēl neprot, jo peldbaseinā notiek peldētapmācības nodarbības maziem un lieliem, tāpat peldētāju drošību nepārtraukti pieskata peldēšanas instruktors, tāpēc nav iemesla vilcināties līdz rudenim – jānāk peldēt jau tagad," aicina Sporta centra direktors.

Viņš arī piebilst, ka gandrīz katru nedēļu Sporta centra piedāvājumu papildina jaunas grupu nodarbības, un šobrīd ikvienam ir pieejama gan ūdens aerobika, gan vairākas peldēšanas grupas visu vecumu bērniem. Turklāt pēc Jāņiem tikšot uzsākta arī zīdaiņu peldināšana.

J. Dzenis saka, ka centra darbinieku iecere ir vispirms iemācīt bērniem nebaidīties un justies droši pie un uz ūdens un tikai tad mācīt peldēt.

"Mēs vēlamies, lai Siguldas novads būtu pirmais novads Latvijā, kur katrs bērns ir apguvis savam vecumam atbilstošas peldētprasmes. Tāpēc esam pieejami gan individuālajiem peldētājiem, gan bērnudārzu grupiņām, gan skolēniem. No nākamā mācību gada ikkatrai novada skolu klasei peldēšana būs kā sporta nodarbību sastāvdaļa," stāsta centra direktors.

Socializēšanās un izklaides vieta

Juris Dzenis cer, ka Siguldas Sporta centra piedāvājumi novada ģimenēs ieviesīs jaunas tradīcijas – piemēram, ja kāds no ģimenes nāks uz spēka zāli vai peldēt, viņš līdzi paņems vēl kādu no ģimenes, jo te pieejamas dažādas grupu vingrošanas nodarbības, ūdens aerobika, bet bērni kopā ar pieaugušajiem var izklaidēties ūdens atrakciju un atpūtas parkā vai apgūt peldētprasmi. Vecāka gadagājuma apmeklētāji novērtēs dažādās pirtis un hidromasāžas baseinus.

J. Dzenis cer, ka pavisam drīz Sporta centra apmeklējums vietējiem iedzīvotājiem būs neatņemama ikdienas sastāvdaļa vismaz pāris reižu nedēļā. "Un kāpēc gan ne, ja te var satikt daudz līdzīgi domājošu un smaidīgu cilvēku? Šī ir lieliska socializēšanās vieta! Un ne tikai garajos rudens un ziemas vakaros."

Runājot par nākotnes iecerēm, Sporta centra direktors min, ka, rīkojot turnīrus un sacensības, vēlas Siguldas novada iedzīvotājiem un viesiem piedāvāt arvien lielākas izklaides iespējas.

"Lai sporta spēļu apmeklējums būtu tāda pati iecienīta izklaide kā koncerta vai teātra apmeklējums. Turklāt mēs esam arī kā tūrisma objekts, kas piesaista Siguldai apmeklētājus, – vai tas būtu zelta rudens vai ievziedu laiks, vai dienas noslēgums pēc aktivitātēm "Fisher" Slēpošanas centrā vai Siguldas Pilsētas trasē. Šādā veidā mēs samazinām tūrisma izteikto sezonalitāti Siguldā un sniedzam iespējas sportam un atpūtai jebkurā gadalaikā."

Vietējiem izdevīgāk

Sporta centra direktors teic, ka labprāt šeit redzētu vairāk senioru. Skolēniem, studentiem, senioriem un cilvēkiem ar speciālām vajadzībām apmeklējuma maksa ir mazāka, bet Siguldas ID kartes īpašniekiem ir 10% atlaide jebkuram pakalpojumam. "Ja esi siguldietis un seniors, tad peldbaseina apmeklējums maksās tikai 2,97 eiro. Turklāt šajā cenā iekļauts arī pirts apmeklējums."

Ģimenēm aktuāls piedāvājums ir tas, ka bērniem līdz četru gadu vecumam ūdens atrakciju un atpūtas parks ir bez maksas, bet bērniem no pieciem līdz septiņiem gadiem apmeklējuma maksa ir samazināta, savukārt Siguldas novadā reģistrētajām daudzbērnu ģimenēm ir vēl papildu 10% atlaide.

Novērtē olimpieši

Siguldas Sporta centra direktors ar gandarījumu atzīst, ka centra piedāvājumu ir novērtējušas gan novadnieku un apkaimes pašvaldību iedzīvotāju ģimenes, kuras šurp atgriežas atkārtoti, gan mūsu olimpieši, kuri Siguldā uzsākuši gatavošanos olimpiādei un šeit ir sastopami gandrīz katru dienu.

"Ikviena medaļa mūsu olimpiešiem ir nākusi ar pamatīgu darbu, un mums ir jābūt kā šī darba procesa atvieglotājiem, lai potenciālais vai esošais olimpietis varētu domāt tikai par treniņu procesu, nevis par vietu un laiku, kur tos veikt.

Kādreiz mūsu bobslejistiem, kamaniņu braucējiem un skeletonistiem nācās trenēties vairākās sporta bāzēs, kas prasīja vairāk laika un radīja liekas neērtības. Tagad visu treniņu programmu var realizēt vienuviet. Sportisti pie mums pavada līdz pat četrām stundām dienā – gan Spēka zālē, gan unikālajā iekštelpu skrejceliņa zonā, gan Vingruma zālē un peldbaseinā."

J. Dzenis arī atzīst: ir svarīgi, ka jaunie sportisti redz, kā trenējas un sevi pilnveido profesionāļi: "Jaunajai paaudzei tas ir ļoti motivējoši – redzēt, kā tepat blakus trenējas mūsu olimpieši Dukuri, Šici un citi."

Arī citu valstu komandu pārstāvji jau izrādījuši interesi papildināt treniņus bobsleja un kamaniņu trasē ar Sporta centra piedāvātajām iespējām. Centra mērķis ir piesaistīt pēc iespējas vairāk šādu izlašu un komandu, lai daļu no plānotajiem treniņu izdevumiem tās atstātu tieši Siguldā – gan Sporta centrā, gan viesnīcās un ēstuvēs. Savukārt vietējiem sporta klubiem un Sporta skolai nav jādodas uz vairākām treniņu bāzēm ārpus Siguldas, jo skolu mācību gada laikā pēcpusdienas būs atvēlētas tieši vietējiem sportistiem.

Skeletonisti Dukuri ir novērtējuši Siguldas Sporta centra iespējas un atzinuši, ka tik augsta līmeņa sporta centrā pagaidām vēl nav nācies paviesoties. Skeletonisti Dukuri ir novērtējuši Siguldas Sporta centra iespējas un atzinuši, ka tik augsta līmeņa sporta centrā pagaidām vēl nav nācies paviesoties.

FAKTI:
• Multifunkcionālajā sporta zālē var trenēties un rīkot sacensības basketbolā, volejbolā, iekštelpu futbolā, badmintonā un daudzos citos iekštelpu sporta veidos. Skatītājiem paredzētas izbīdāmās tribīnes ar 200 vietām, papildu vietas pieejamas otrā stāva balkonos.
• Vieglatlētikas treniņiem ir izbūvēts 100 metru garš sintētiskā seguma skrejceliņš ar sešiem celiņiem
• Sporta centrā ir Spēka zāle, Vingruma zāle, kuras aprīkotas ar profesionālu inventāru un sportošanai atbilstošu grīdas segumu.
• Profesionālo sportistu ērtībām vienkopus pieejama gan Spēka zāle ar smagatlētikas aprīkojumu, gan sintētiskā seguma skrejceliņš, kuri ir savienoti savā starpā.
• Sporta centra lielākais lepnums ir 25 metrus garais peldbaseins ar četriem celiņiem, kā arī speciāls bērnu peldētapmācības baseins.
• Siguldas novada iedzīvotāju un pilsētas viesu izklaidei ir ūdens atrakciju un atpūtas parks ar divām 40 metru garām slīdrenēm, hidromasāžas, kaskādes un aukstā ūdens baseiniem, hidromasāžas dušām, tvaika pirti, somu pirti un infrasarkano pirti, džakuzī un īpašu sauļošanās zonu parka otrajā stāvā.