25.07.2012 09:26

LOK prezidents: Murjāņu Sporta ģimnāzija sevi ir izsmēlusi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Murjāņu sporta ģimnāzija. Murjāņu sporta ģimnāzija. www.vieglicelot.lv

Specializētā sporta internātskola Murjāņu Sporta ģimnāzija (MSĢ) Sējas novadā sevi ir izsmēlusi, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

"Tagad, kad ir izveidoti Olimpiskie centri, mūsdienīgas, multifunkcionālas sporta būves pilsētās ar augstskolām, domāju, ka viena vieta Sējas novada Murjāņos kā MSĢ sevi izsmēlusi," intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" saka LOK vadītājs.


Par to liecinot kaut vai tas, ka Murjāņu audzēkņu īpatsvars jauniešu un junioru izlasēs sporta veidos, kas ir MSĢ, ar katru gadu samazinās. "Man šķiet jocīgi, ka kā murjāņiešus joprojām piesauc Mārtiņu Rubeni, brāļus Šicus un Aināru Kovalu, kuri jau desmit gadu no turienes ir prom. Jauniešu, junioru izlasēs murjāņiešus ļoti jāsāk meklēt," sacīja A. Vrubļevskis.

Kā uzskata LOK vadītājs, ir sporta veidi, piemēram, handbols, kur jauniešu, junioru līmenī MSĢ ir ļoti nozīmīgi, tajā pašā laikā handbols tikpat labi varot attīstīties arī Jūrmalā.

Pēc viņa teiktā, MSĢ varētu pārveidot par sporta speciālistu, treneru sagatavošanas vietu. Tieši jaunu treneru sagatavošanu A. Vrubļevskis min kā vienu no būtiskākajām Latvijas sporta problēmām.

"Esam centušies, bet neesam atraduši dzirdīgas ausis politiķos, kam jāpieņem politiski lēmumi par sistēmas pārkārtošanu, tostarp augstskolu dibināšanu vai pārveidošanu. Jau ar kādiem pieciem izglītības ministriem esmu runājis par Murjāņu sporta nākotni, rosinājis kaut vai tikai padomāt par divu līmeņu – koledžas un augstskolas – sporta speciālistu sagatavošanas sistēmas izveidi uz tās bāzes," sacīja LOK prezidents.

Šādā sistēmā pēc sporta koledžas beigām jaunie sportisti vēl pāris gadus varētu gan nodarboties ar sportu, gan mācīties un saprast, vai grib kļūt sporta speciālists vai ne. "Tad mēs nezaudētu tik daudz jauno sportistu, kā tagad 19–22 gadu vecumā, kad viņiem jāsāk domāt par izdzīvošanu, jo viņi vairs nav juniori, kam valsts gandrīz visu nodrošina, bet elites līmenī viņi arī vēl nav un pie valsts atbalsta netiek. Līdz šim neviens ministrs nav vēl atspēries uz tik drosmīgu soli," atzīst A. Vrubļevskis.