16.07.2012 11:32

Mārupietis Kristaps Zvejnieks Siguldā pierāda sevi starp pasaules labākajiem

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupietis Kristaps Zvejnieks Siguldā pierāda sevi starp pasaules labākajiem Ilze Ratniece

Divas dienas Siguldas pievārtē, uz vecā Lorupes ceļa, notika starptautiska mēroga skrituļslaloma sacensības.

Sestdien, 14. jūlijā, notika "Garkalnes kausa" izcīņa, kas bija kā iesildīšanās galvenajam startam svētdien, 15. jūlijā, kad Latvijas, Vācijas un Čehijas sportisti cīnījās par ieskaites punktiem pasaules kausa izcīņā.

Vācijas sportisti pierādīja, ka viņi kā šī sporta veida pionieri pašlaik ir arī meistarīgākie tajā. Labāko trijniekā pasaules kausa posma vērtējumā sieviešu un vīriešu konkurencē izdevās iekļūt tikai vienam latvietim – mārupietim Kristapam Zvejniekam, pārējās vietas uz goda pjedestāla ieņēma vācieši.

Pirms sacensībām Kristaps īpaši uzsvēra, ka cer uz labiem laika apstākļiem – bez lietus un vēja. Diemžēl šīs viņa cerības nepiepildījās – bieži vien pār sacensību vietu pāršalca stiprākas un vājākas lietus šaltis, vēja brāzmas gāza apkārt trases nožogojuma barjeras.

Iespējams, slapjā trase neļāva arī citiem mūsu sportistiem parādīt labāko sniegumu un iekļūt labāko sešiniekā. Visaugstāk vīru konkurencē tika Roberts Briška (SK "Pantera") – viņam 7. vieta, un Miks Zvejnieks (SK "Virsotne") – 8. vieta. Dāmu konkurencē labāko desmitā tika divas SK "Pantera" pārstāves – 8. pozīcija Madarai Melderei, 9. Anetei Skrastiņai.

Pēc finiša otrajā braucienā, kad kļuva skaidrs, ka izcīnīta 2. vieta, savu prieku par sasniegto neslēpa Kristaps Zvejnieks: "Savu startu vērtēju kā ļoti labu. Slapjos un vējainos laika apstākļos maniem pretiniekiem bija vieglāk, jo esmu 20–30 kilogramus par viņiem smagāks, tāpēc tādos apstākļos man grūtāk veikt distanci. Abas dienas izdevās ļoti labi braucieni. Pasaules kausa posmā šodien tas palīdzēja izcīnīt 2. vietu. Vēl palikuši divi posmi. Augusta nogalē notiks pasaules čempionāts, kas vienlaikus būs arī pasaules kausa posms, un tad vēl noslēdzošais posms septembrī. Abi noslēdzošie posmi notiks Vācijā, kur gaidāmi vēl citu Eiropas valstu, kā arī Ķīnas un Japānas sportisti."

Uz pasaules kausa posmu Latvijā ieradās tikai Vācijas sportisti un viena Čehijas pārstāve. Kristaps Zvejnieks kā iemeslu citu valstu pārstāvju nestartēšanai šajā posmā min to, ka Latvija kā skrituļslaloma sacensību vieta pasaulē vēl nav pazīstama, un tāpēc, iespējams, sportisti baidās, ka šeit nav tik civilizēti apstākļi kā citviet Eiropā.

Arī Siguldas kalnu slēpošanas kluba "Pantera" trenere Sandra Meldere uzsver, ka Latvijai vēl sevi ir jāpierāda, un tad jau sportisti labprāt brauks arī pie mums. Bet niecīgais dalībvalstu skaits tomēr šoreiz nav noteicošais, jo visi spēcīgākie skrituļslalomisti, kuri cīnās par uzvaru pasaules kausā, Siguldā bija ieradušies.

Kristaps Zvejnieks pēc izcīnītās 2. vietas ir pakāpies pasaules kausa kopvērtējumā uz 1. vietu, kaut nestartēja pirmajā posmā. To ļauj uzvara 2. posmā un labi rezultāti 3. un 4. posmā. Protams, Kristapa mērķis ir saglabāt līderpozīcijas līdz pat pasaules kausa izcīņas finišam. Tas Latvijai būtu liels panākums, kas apliecinātu to, ka salīdzinoši neilgā laikā latvieši ielauzušies šī jaunā, vāciešu izgudrotā sporta veida elitē.