22.09.2016 15:06

Kalnu riteņbraucēji iekarojuši Riekstukalnu, kārta Ikšķiles un Ogres Zilajiem kalniem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kalnu riteņbraucēji iekarojuši Riekstukalnu, kārta Ikšķiles un Ogres Zilajiem kalniem velo.lv un Nauva Smith photography

Ar spraigām cīņām Baldones novada Riekstukalnā aizvadīts kalnu divriteņu seriāla "Gruzis acī" priekšpēdējais posms, bet jau svētdien Ikšķilē noslēgsies SEB MTB kalnu riteņbraukšanas sezona. Pirms pēdējā posma prestižākajā distancē vīriešiem uz goda pjedestālu un čempiona titulu kandidē pat pieci kalnu riteņbraucēji.

Sacensību seriāla "Gruzis acī" posms vienlaikus bija arī septītais posms "Open XCO Cup" ietvaros, liekot dalībniekiem cīnīties arī par vērtīgiem punktiem kopvērtējumā. Braucējiem Riekstukalnā atkarībā no vecuma grupas bija jāveic vairāki 4,7 kilometru gari apļi, un viena apļa kopējais kāpums sasniedza 220 metrus.


Apļa laikā sportistiem bija trīs reizes jāuzbrauc Riekstukalnā, bet divas reizes blakus esošajā Mežkalnā. Pēc smagā kāpuma sekoja nobraucieni ar tramplīniem, ko treniņos un sacensībās izmanto labākie Latvijas "downhill" braucēji. Kā vēsta rīkotāji, braucēju možumu pārbaudīja arī īpaši izveidots akmens dārzs un citi dabas "sarūpētie" izaicinājumi. Par trases smagumu liecina, ka elites braucējiem vidējais ātrums bija ap 15 kilometriem stundā, kas ir teju uz pusi zemāks, nekā ierasts citos MTB maratonos.

Prestižākajā vīru elites grupā pārliecinoši uzvarēja Konstantīns Smotrovs no "eBike Machine" komandas. Otrais, atpaliekot četras minūtes, finišēja viņa komandas biedrs Kaspars Ķipurs, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās Mārtiņš Lejiņš ("Team Focus Latvia").

Dāmu elitē kārtējo reizi nepārspēta palika Rūta Brakovska no "MTB Garkalne", kurai sekoja Līga Actiņa, bet U23 grupā spēcīgu sniegumu visas sezonas garumā turpināja rādīt igauņu sportists Sanders Sārs ("Rattabass"), kurš par vairāk nekā trim minūtēm pārspēja Kristoferu Bindemani no "Sportlife.lv" komandas.

Kupli pārstāvēta bija "Lielpratēju" grupa vīriešiem, un distances finišā Aivars Dārznieks attiecīgi par divām un trīs minūtēm pārspēja Tomu Lagzdiņu un "Ikšķile Velo / RKKSSK" pārstāvošo Rūdolfu Peslaku. Tieši Rūdolfs aizvadīja, iespējams, ekstrēmākās sacensībās, jo lielu daļu no brauciena viņš bija spiests braukt... bez sēdekļa.

Svētdien Ikšķilē sagaidāma SEB MTB kalnu riteņbraukšanas seriāla kulminācija. Pērn Ikšķiles posms debitēja seriāla sacensību kalendārā, un tieši šeit dalībnieki parūpējās par vienu no aizraujošākajām sacensībām. Šogad Ikšķiles posmam atkal uzticēts noslēgt SEB MTB seriāla sezonu, bet intriga solās būt vēl lielāka. Sacensības solās būt īsteni spraigas, jo šī būs viena no retajām reizēm sezonā, kad visi valsts spēcīgākie kalnu riteņbraucēji pulcēsies vienās sacensībās.

"Toyota Hybrid" 64 km garajā distancē uz čempiona titulu kandidē Dmitrijs Sorokins, Mārtiņš Blūms, Ivars Prokofjevs, Arnis Pētersons un Oskars Muižnieks. Pērn Ikšķilē ātrākie bija ZZK komandas braucēji Pētersons un Blūms, bet titulu sev nodrošināja Andris Vosekalns (Rietumu banka-Rīga).

"Toyota Hybrid" distancē sievietēm pirms pēdējā posma drošā līderpozīcijā ir Lelde Ardava ("Rietumu banka-Rīga"), kurai gan pēdējos posmos nav izdevies apturēt Katrīnu Jaunslavieti ("Ebike Machine"), kas pēc bērniņa nākšanas pasaulē sacensībās allaž atbraukusi pirmā. Abām sezonas spēcīgākajām braucējām konkurenci centīsies izrādīt Ingrīda Šmite un Madara Fūrmane, kuras sev garantējušas medaļas sezonas izskaņā.

Ne mazāk aizraujoša solās būt40 km garā "Virši-A" distancē. Vīru konkurencē šajā vērtējumā uz čempiona titulu arī kandidē pieci braucēji, kuri starpā ir nieka 38 punkti. Tādējādi arī šajās sacensībās daudz ko izšķirs trases pēdējie metri.

Spraiga cīņa par uzvaru kopvērtējumā solās būt arī komandu vērtējumā, kur "Rietumu banka – Rīga" pārsvars pār "ZZK" ir vien 61 punkts. "ZZK" pēdējā posmā noteikti centīsies sadeldēt pārsvaru un pacīnīties par uzvaru kopvērtējumā.