01.07.2012 20:38

Vispirms kartings, pēc tam lielā trase

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sporta kompleksā "333" Ropažu novadā par biznesu nesūdzas un turpina jauna projekta realizāciju.

 

Kompleksa saimnieks Vladislavs Šlēgelmilhs uzreiz pavēsta, ka uzņēmuma vadību pēdējā gada laika pārņēmuši viņa bērni Haralds un Nellija. Pirmais iespaids par viņu darbu esot ļoti labs.

"Ir lietas, kas, kā likās, notiks pašas no sevis, bet viņi ir nopietni pieķērušies, piemērām, mārketingam. Strādā ar atsevišķām firmām, palielinājies korporatīvo pasākumu skaits, un cilvēki ir ļoti apmierināti. Pirms gada sāka darboties "333 veikparks" – tas ir Haralda lolojums. Kādreiz bija vaļasprieks, tagad kļuvis par biznesa sastāvdaļu."

Atšķirībā no klasiskā veikborda šeit netiek izmantota laiva, bet krastā nostiprināts elektromotors. Par apmeklētāju trūkumu neesot jāžēlojas, un plānots, ka jūlija vidū tiks atklāta otra trase. Turpat blakus izvietoti arī divi pludmales volejbola laukumi, turpina darboties drošās braukšanas poligons, kura noslogojums gan varētu būt lielāks.

Toties par trases noslogojumu Šlēgelmilhs nevar sūdzēties – kalendārs esot pierakstīts pilns gan ar sacensībām, gan nodarbībām katram, kas grib nodarboties ar kartingu, driftu vai izbraukt ar motociklu. Daudz esot arī ārzemnieku – tie angļi, kas vakaros dzer alu Vecrīgā, pa dienu ierodas pabraukāt ar kartiem. Pagājušajā gadā vidēji bijusi viena ārzemnieku grupa nedēļā, tagad gadoties pat vairākas grupas vienas dienas laikā.

Šogad pašu braucēju ērtību labad nedēļa kompleksā "333" sadalīta katram motoru sporta veidam. "Diezgan grūti, ja moči un autiņi sabrauc vienā laikā. Driftā kādam sanāk kļūme, smiltis uz trases, un šosejas motocikli vairs nevar pabraukt, bīstami. Izskatās, ka šādi cilvēkiem ir ērtāk un arī lētāk. Piemēram, ikdienā karta īre maksā septiņus latus, bet kartinga dienā pirmdienā – piecus."

"333" kompleksā sākusi darboties kartinga skola, kuru vada Nellija Šlēgelmilha un par kuru viņas tēvs runā ar lepnumu: "Skolā piedalās 32 bērni no 6 līdz 15 gadiem. Ja ņem vērā, ka Latvijas kartinga čempionātā astoņās klasēs brauc tikai 26 cilvēki, tas ir ļoti liels skaitlis. Vienīgi žēl, ka skolā ir maz Ropažu cilvēku. 6 – 8 gadi ir tas vecums, kad būtu vērts pamēģināt kartingu un pārbaudīt, vai tas interesē un vai uz to ir dotības, jo ar vēlēšanos vien reizēm nepietiek. Ir cerība, ka no mūsu skolas divi, trīs braucēji pāris gadu laikā papildinās kartingistu saimi. Kartings tomēr ir autosporta pamats, un nav jau tā, ka ar to var nodarboties tikai banku prezidentu dēli." Pie karta stūres jau sēžas arī Vladislava trīsarpus gadus vecais mazdēls.

Tostarp konkrētas aprises jau iegūst tas, ko Šlēgelmilhs apzīmē ar vārdiem "lielais projekts" – turpat netālu paredzēta mūsdienīgas autotrases izbūve, kas varētu būt viens no labākajiem šāda veida projektiem Ziemeļeiropā.

"Trase paredzēta visām mašīnu klasēm un kategorijām, atskaitot Pirmo formulu. Tā uzprojektēta ļoti interesanta. Daudzās trasēs un autosportā vispār ir problēma – ja mašīnas tehniskajā ziņā ir aptuveni vienādas, sacīkšu laikā ir ļoti maz iespēju veikt apdzīšanas manevrus, un tas nav interesanti ne skatītājiem, ne pašiem dalībniekiem. Šajā projektā par to ir īpaši piedomāts, un katrā aplī, izbraucot līkumus pa dažādām trajektorijām, ir divas, trīs vietas apdzīšanai," ar aizrautību stāsta bijušais autosportists.

Projekta pirmā fāze – trase un nepieciešamākās komunikācijas – izmaksās apmēram 10 miljonus eiro, bet galīgais projekts ar tribīnēm, boksiem, iespējams, arī viesnīcu turpat trases malā – 26 miljonus. Šlēgelmilhs lēš, ka triju gadu laikā trases būvniecību varētu uzsākt un piecu gadu laikā projektu varētu pabeigt. Notikumi gan netiek forsēti, jo līdz ar hibrīdmašīnu un elektromašīnu ienākšanu tirgū mainās situācija arī autosportā, un plāns ir pieskaņoties tiem apstākļiem, kādi varētu būt pēc gadiem pieciem.

"Orientējamies arī uz leišu, igauņu, skandināvu, krievu sportistiem. Ja šajā reģionā izdotos izveidot vienu patiešām kvalitatīvu un interesantu autotrasi, tā piesaistītu dalībniekus gan testu braucieniem, gan treniņbraucieniem, gan sacensībām," uzskata Vladislavs Šlēgelmilhs.

"Haralds šobrīd strādā ar ārzemju investoriem. Tikko bija Austrijā, tikās ar savas bijušās komandas vadītāju, kurš ir ļoti turīgs cilvēks un kuru ieinteresēja iespēja piedalīties šajā projektā kā investoram. Apzinātas vēl vairākas ieinteresētas personas. Pasaulē pierādījies, ka investīcijas šādos kompleksos var atpelnīt diezgan ātri un šāda sistēma strādā. Un tai vajadzētu strādāt arī pie mūsu nelielā cilvēku skaita."