05.06.2016 17:15

Aizraujošajā Eiropas MTB čempionātā Siguldā triumfē igaunis Prūss

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aizraujošajā Eiropas MTB čempionātā Siguldā triumfē igaunis Prūss Zigismunds Zālmanis (Nikon), Jeļizaveta Iļjina

Par 2016. gada Eiropas čempionu kalnu riteņbraukšanas maratonā (XCM) svētdien Siguldā aizraujošā cīņā kļuva Igaunijas braucējs Pēters Prūss, kurš pārstāv Latvijas komandu "Rietumu Delfin". Latvijas kalnu riteņbraucēji savās mājās izcīnīja četras vietas labāko desmitniekā.

103 kilometrus garajā distancē vīriem lieliskos laika apstākļos sarežģītajā Siguldas trasē jau distances sākumā izveidojās aptuveni 20 braucēju līderu grupa, kas bija uzņēmusi diezgan lielu tempu, informēja rīkotāji. Līderu grupa turējās pirmos divus no trijiem apļiem, bet izšķirošajā aplī no kopējās grupas aizbēga astoņi sportisti.

Drīz pēc tam no līderu astotnieka aizbēga Prūss, portugālis Tjagu Žoržs Oliveira un čehs Kristians Haineks, kuri strauji palielināja savu pārsvaru, un aptuveni 20 kilometrus pirms finiša jau bija skaidrs, ka šie trīs braucēji sadalīs Eiropas čempionāta medaļas.

Vēl pirms pēdējā kāpuma Siguldas kalnā no konkurentiem atpalika 2012. gada Eiropas čempions Haineks, kurš finišā samierinājās ar bronzas medaļu. Izšķirošajā Siguldas kāpumā, vairāku simtu līdzjutēju atbalstīts, igaunis Prūss veica izšķirošo izrāvienu un pēdējos metros uzvaru nosargāja, finišu šķērsojot augsti paceltām rokām pēc trim stundām, 28 minūtēm un 38 sekundēm. Oliveira čempionam zaudēja divas sekundes.

Pēc finiša Prūss, kura mamma ir latviete un kurš Siguldā bieži trenējas "Rietumu Delfin" komandas rindās, neslēpa savas emocijas. Prūsu ar līdzšinējā karjerā lielāko sasniegumu sveikt bija atbraucis diezgan kupls sportista atbalstītāja pulks.

"Ko domāju pirms starta Siguldā? To, ka jāņem medaļa! Braucu un distancē neskatījos uz konkurentiem. Pēdējā kāpumā bija grūti, taču fantastiskais līdzjutēju atbalsts palīdzēja. Man vienkārši nav vārdu, vēl pat neaptveru, ko paveicu," emocionāls pēc finiša bija Eiropas čempions Pēters Prūss.

"Distances sākumā bija grūti turēt līdzi līderiem, bet mums ar komandas treneri Tomu Flaksi bija perfekti izstrādāts plāns. Viņš teica, ka nevajag steigties sākumā un uz pilnu klapi jāiet pirms pēdējā pagrieziena. Kad palikām trijatā, centos neatpalikt un saņemties, jo tur bija spēcīgi džeki. Nedrīkstēju salūzt. Palīdzēja, ka šodien nebija vairs tik karsti, kā visu nedēļu. Ja būtu bijuši kādi 29 grādi, tad būtu grūti pacīnīties, jo arī šodien braucienā bija krampji kājās."

Tikai sestajā vietā finišēja divkārtējais pasaules čempions Albans Lakata (3.33:28), kuram 20 sekundes zaudēja labākais no Latvijas sportistiem – "ZZK" komandu pārstāvošais Mārtiņš Blūms. Uzriez aiz viņa pēc pusminūtes sekoja "Cannondale" pārstāvošais Latvijas profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, bet labāko desmitnieku noslēdza vēl viens "ZZK" braucējs Arnis Pētersons (3.35:38).

Mārtiņš Blūms: "Bija prieks startēt Eiropas čempionātā MTB maratonā savās mājās, jutu trasē lielu līdzjutēju atbalstu, kas dzina uz priekšu. Runājot par sacensību gaitu, nepaveicās ar pozīciju pirms izšķirošā atrāviena. Kopā ar Tomu Skujiņu centāmies sastrādāties, lai mēģinātu panākt līderus, tomēr viņi bija aizlaisti pārāk tālu."

Dāmu konkurencē 80 kilometru distancē nekādas cerības konkurentēm uz uzvaru neatstāja britu sportiste Sallija Bighema. Lielbritānijas braucēja jau distances sākumā uzņēma lielu tempu, kas nebija pa spēkam konkurentēm. Pēc pirmā apļa Bighemas pārsvars bija vairāk nekā divas minūtes, bet finišā viņa tuvāko sekotāju apsteidza par gandrīz sešām minūtēm (3.06:46). Sudraba medaļu pēdējā kāpumā izcīnīja zviedriete Dženija Stenerhaga, kura pa trim sekundēm apsteidza lietuvieti Katažinu Sosnu.

Sallija Bighema: "Man šī ir lielākā uzvara karjerā, tāpēc joprojām esmu ļoti priecīga. Biju pārsteigta par trasi, jo domāju, šeit vairāk būs līdzenumi, taču bija gan nobraucieni, gan sarežģīti kāpumi. Tāpēc brauciens izvērtās aizraujošāks, nekā sākumā gaidīju. Man tieši patīk, ja nav vienveidīga trase. No konkurentēm aizbēgu jau sākumā, un tas mani nedaudz uztrauca, jo grūti vienatnē braukt. Tomēr zināju, ka līdzenumos esmu spēcīga un tāpēc grūtos brīžos centos neuztraukties."

Labākā no Latvijas sportistēm bija Lelde Ardava. "Rietumu Delfin" komandas braucēju no uzvarētājas šķīra 11 minūtes, bet no trešās vietas – piecarpus minūtes. "Trasē tika atstāts ļoti daudz spēka un enerģijas. Mans mērķis pirms sacensībām bija iekļūt labāko desmitniekā, ko arī paveicu," atzina Lelde. "Sākumā sekmīgi braucu ar pašām vadošajām braucējām, tomēr trases beigu daļā pietrūka nedaudz spēka. Liels paldies visiem, kas man juta līdzi. Šādu atbalstu izbaudīju pirmo reizi Latvijā!"