18.12.2015 14:48

Lapšova var kļūt par vecāko bobslejisti, kāda piedalījusies starptautiskās sacensībās

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas bobslejiste Olga Lapšova šīs nedēļas nogalē Siguldā paredzētajās Eiropas kausa (EK) izcīņas sacensībās var kļūt par Ginesa rekorda īpzašnieci kā vecākā bobslejiste, kura piedalījusies starptautiskās sacensībās, informē Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF).

Pēc astoņu gadu pārtraukuma, uz starta stāsies arī Latvijas pieredzējusī dāmu ekipāža - Lapšova un Anita Koziča, kuras spēkus mēros dāmu konkurencē. "Olgu tiešām var uzskatīt par vispieredzējušāko starp dāmām. Siguldas trasē viņa ir veikusi visvairāk braucienu starp visiem bobslejistiem un bobslejistēm. Mēs varam uzstādīt arī Ginesa rekordu par vecāko bobslejistu starptautiskajās sacensībās, un tā būs Olga," saka LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.


Siguldā šajā nedēļā pulcējas bobsleja un skeletona pārstāvji no 18 valstīm, jo 19. un 20. decembrī pirmo reizi Latvijā notiks EK bobslejā un skeletonā.

Bobslejā startēs visi vadošie Latvijas braucēji, bet skeletonā pēc sacensību nolikuma nevar startēt ranga 12 vadošie sportisti, starp kuriem ir brāļi Martins un Tomass Dukuri, kā arī Lelde Priedulēna. Toties startēs Endija Tērauda, Kristapas Zeile un Ivo Šteinbergs.

"Ja paralēli notiktu Pasaules kausa posms, tad arī bobslejā būtu šādi noteikumi. Skeletonā šādi nosacījumi ir visu laiku, bobslejā tikai tad, ja pārklājas sacensības," skaidro Ekmanis. Tas nepieciešams, lai stimulētu labākos sportistus piedalīties augstākā līmeņa sacensībās, un, piemēram, izvēlēties braukt uz Ziemeļameriku, nevis palikt Eiropas kausā, kurā arī, protams, var nopelnīt punktus starptautiskās federācijas reitingā.

Bobsleja sacensību dalībnieku sastāvā būs Oskara Melbārža, Oskara Ķibermaņa un Uģa Žaļima ekipāžas.

Siguldā divās dienās tiks aizvadīti divi EK izcīņas posmi. Plkst. 10 uz starta stāsies skeletonisti, bet no plkst. 13 braucienus aizvadīs bobsleja divnieku ekipāžas. Visas dienas garumā skatītājus izklaidēs dīdžejs, bet pašiem mazākajiem starta estakādē, kas ir blakus 16.virāžai, būs iespēja vizināties ar īstām bobsleja kamanām. Uzvarētāju apbalvošana notiks desmit minūtes pēc sacensību beigām gan sestdien, gan svētdien.

Ekmanis norāda, ka īsto bobsleja elpu var izjust 15. virāžā, galvenajā laukumā, aiz finiša mājas. "Vēl labi trasei var piekļūt pie 13. virāžas," iesaka Ekmanis, norādot, ka visas virāžas būs atsegtas. "Kā zināms, trasei veikta rekonstrukcija un tas nesagādā problēmas – novākt saules sargus. Vienīgi mēs nelaidīsim skatītājus starta mājā, jo mums divās dienās ir vairākas sacensības un ļoti daudz sportistu. Taču, lai nenozagtu skatītājiem iespēju redzēt starta ieskrējienu, mums pirmoreiz tiks filmēts starts un tas tiks atkārtots uz lielā ekrāna – jaunajā tablo, kas atradīsies 15. virāžas laukumā. Otra kamera atradīsies finišā. Redzēt varēs vairāk nekā parasti šādās sacensībās."

"Mums ir liels gods Latvijā organizēt šāda mēroga starptautiskas sacensības bobslejā un skeletonā. Ja pasākums tiks veiksmīgi noorganizēts, Siguldā nākamgad varētu notikt arī Pasaules kausa izcīņas posms, tāpēc šīs sacensības būs kā ģenerālmēģinājums nākotnei," atzīst Ekmanis. "Tas nozīmē, ka Pasaules kausa posma gadījumā Siguldā, varēsim aiz bikšu starām paraustīt visu pasaules bobsleja un skeletona eliti – tos, kurus parasti redzam tikai televizoru ekrānos. Ceram, ka mums būs izdevies uzdāvināt saviem skatītājiem veiksmīgas sacensības."

Abas dienas sacensības apmeklēt iespējams bez maksas. Abas dienas no 11 līdz 12.30 "BMW" teltī būs iespējams tikties ar Martinu un Tomasu Dukuriem, kā arī Daumantu Dreiškenu un Arvi Vilkasti. Šajā laikā ar olimpiskajiem laureātiem varēs gan nofotogrāfēties, gan iegūt autogrāfus.