14.08.2015 13:14

Latvijai pirmā medaļa Eiropas ūdensslēpošanas čempionātā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijai pirmā medaļa Eiropas ūdensslēpošanas čempionātā no privātā arhīva

Trīs personīgie rekordi, trīs Latvijas U-14 grupas rekordi, zelta medaļa Eiropas čempionātā Romā – tāda šobrīd ir Latvijas jaunās ūdensslēpotājas Adrijas Ruņģes šā gada bilance. Turklāt ūdensslēpošanas sezona vēl nav beigusies.

Lai sagatavotos Eiropas jauniešu čempionātam ūdensslēpošanā, augusta sākumā Latvijas komanda piedalījās divās sacensībās Itālijā. Uzdevums bija noskaidrot sportistu funkcionālo un psiholoģisko sagatavotību. Pārbaude apliecināja, ka ir pamatotas cerības labi nostartēt gaidāmajā Eiropas čempionātā. Sacensībās "San Gervasio Flip Contest" un "San Gervasio Slalom& Jump Contest" pirmās divas vietas izcīnīja Adrija un Megija Ruņģes, turklāt Adrija divreiz laboja personīgo un Latvijas rekordu U-14 vecuma grupā.

Eiropas jaunatnes čempionāts notika Romā, tajā piedalījās 124 labākie sportisti no 22 valstīm. U-14 slaloma grupas meitenes tika sadalītas trijās grupās pēc sportistu kvalifikācijas. Megija startēja otrajā grupā, Adrija – pirmajā spēcīgākajā grupā.

"Par īstu drāmu izvērtās priekšsacīkstes. Megija Ruņģe uzrāda rezultātu 3/55/14, kas ir pietiekami, lai tiktu finālā. Latvijas komanda atviegloti uzelpo, jo 50% uzdevuma ir izpildīti. Startē Adrija Ruņģe. Sekmīgi tiek veiktas pirmās trases, bet tad... kritiens uz pirmās bumbas pie troses garuma 14 m. Viss. Beigas. Mūsu sezonas līdere, kas pamatoti varēja cīnīties ar stiprākajām Eiropas meitenēm, šoreiz ir zaudējusi. Vai tiešām Latvija kārtējo reizi apstāsies pusceļā? Kāpēc tieši tagad?" atmiņās par notikumiem Itālijā emocionāli dalās meiteņu tētis Gints Ruņģis, kādreizējais PSRS čempionātu medaļnieks.

Tomēr pēc priekšsacīkšu beigām sacensību tiesnesis skrien pie Latvijas pārstāvjiem: izrādās, noticis neticamais – Adrija ir uzrādījusi vienādu rezultātu ar Itālijas sportisti, un viņām jāsacenšas savā starpā par pēdējo divpadsmito ceļazīmi uz finālu. Latviete pārliecinoši pieveic mājinieci, un pirmo reizi neatkarīgās Latvijas vēsturē divi Latvijas sportisti ir Eiropas ūdensslēpošanas čempionāta finālā.

Finālā Adrija startē pirmā, uzrāda rezultātu 3,5/55/13, kas ir jauns personīgais un Latvijas U-14 rekords. Nākamās pusotras stundas laikā startē 11 pārējās konkurentes, taču Adrijas uzstādītā latiņa viņām visām izrādās par augstu. Eiropas čempionāta zelts – pirmā Latvijas medaļa tik augsta ranga ūdensslēpošanas sacensībās kopš 1991. gada – Adrijai Ruņģei, bet Megija Ruņģe izcīna 10. vietu.

"Ukrainas komandas treneris vēlāk par šo cīņu izteicās: es mīlu šo sporta veidu par šādiem likteņa pavērsieniem. Cilvēks (Adrija) burtiski pēdējā brīdī skrienot ieleca jau aizgājušā vilciena pēdējā vagonā (finālā), bet beigās izrādījās, ka tas ir lokomotīves vadītājs," atceras Adrijas tētis Gints.

Latvijas ūdensslēpotāju komanda pateicas atbalstītājiem, bez kuriem būtu grūti aizbraukt uz šīm sacensībām: Babītes novada pašvaldībai un Andrejam Encem personīgi, "OBrien", "Malibu" pārstāvim Latvijā Ģirtam Rantiņam, "Amserv Peugeot" dīlerim Latvijā un Andim Arakam, bez kuru ietilpīgā "Peugeot Partner Tepee" sportisti nebūtu aizbraukuši uz čempionātu, ūdenssporta klubam "Siguldas Bebri", kas uzņēma meitenes par biedriem, lai viņas vispār tiktu uz čempionātu, kā arī visiem labajiem cilvēkiem, kas atbalsta domās, darbos vai ikdienā kopā slēpojot.