13.07.2015 16:21

Pierīgas klubu regbistiem neiespējamā misija: ceļazīme uz Rio olimpiskajām spēlēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas regbija-7 izlases galvenais treneris Edmunds Ščavinsks nosaucis 12 spēlētājus nedēļas nogalē Lisabonā paredzētajam Eiropas olimpiskajam kvalifikācijas turnīram. Gandrīz visi viņi pārstāv Garkalnes un Ķekavas regbija klubus.

Valstsvienības ducī iekļauti Garkalnes novada kluba "Livonia" regbisti Pavels Tulubjevs, Ainārs Bērziņš, Vigo Valdavs juniors, Valters Raņķis un Kristaps Bērziņš, kā arī Ķekavas kluba "Miesnieki" spēlētāji Elmārs Šefanovskis, Emīls Cēburs, Emīls Balodis un Toms Asejevs. Vēl turnīram pieteikts Dāvis Bajārs no regbija kluba "Fēnikss", Nauris Bērziņš no regbija kluba "Ovāls", kā arī Dāvis Jansons no Jaunzēlandes kluba "Marist Albion RC".

Latvijas Regbija federācijā informēja, ka no šī sastāva abos jūnijā notikušajos Eiropas čempionāta A divīzijas turnīros spēlēja astoņi vīri. Asejevs nespēlēja Gdaņskā, Tulubjevs un Valdavs – Estergomā. Savukārt Dāvis Jansons būs komandas debitants.

Eiropas olimpiskā kvalifikācijas turnīra pirmajā dienā 12 komandas trijās grupās ir sadalītas pēc vietas rangā, ņemot vērā to vietas Eiropas ''Grand Prix'' turnīrā, Eiropas čempionāta A un B divīzijā. Latvija, kas rangā ir 11. vietā, iekļauta vienā apakšgrupā ar Vācijas (2.), Lietuvas (5.) un Rumānijas (8.) izlasēm. Visas trīs apakšgrupas spēles paredzētas sestdien, 18. jūlijā.

Pēc sestdienas spēlēm komandas atkal sadalīs rangā – attiecīgi trīs pirmās, trīs otrās, trīs trešās un trīs ceturtās vietas. Trīs grupu divas labākās komandas un divas labākās trešo vietu ieguvējas spēlēs ceturtdaļfinālā, bet pārējās četras komandas cīnīsies par devīto vietu. Eiropas olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Lisabonā noteiks trīs komandas, kuras no mūsu kontinenta spēlēs Pasaules olimpiskajā (pēdējās cerības) kvalifikācijas turnīrā. Vēl turnīrā piedalās Krievija, Īrija, Gruzija, Itālija, Portugāle, Ukraina, Beļģija un Polija.

2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīram vīriešu komandām jau ir kvalificējušās četru pirmo vietu ieguvējas no sezonas galveno sacensību, deviņu posmu seriāla "World Series" – Fidži, Dienvidāfrika, Jaunzēlande un Lielbritānija (kam vietu izcīnīja Anglija), kā arī Ziemeļamerikas/Karību jūras valstu čempione ASV, Dienvidamerikas čempione Argentīna un Eiropas čempione (no "Grand Prix" sērijas) Francija. Vēl viena vieta piešķirta rīkotājai Brazīlijai. Atlikušās četras vietas aizņems Āfrikas, Āzijas un Okeānijas čempioni, kā arī Pasaules olimpiskā kvalifikācijas turnīra uzvarētāji.