13.07.2015 13:29

Inčukalnā aizvadītas 8. Vislatvijas Zirgu dienas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vislatvijas Zirgu dienas 11. un 12. jūlijā Jauno Jātnieku skolas sporta centrā Inčukalnā priecēja aktīvās atpūtas un brīvdabas pasākumu piekritējus jau astoto gadu pēc kārtas. Tika aizvadītas divas neaizmirstamas sacensību dienas trijās dažādās disciplīnās – iejādē, konkūrā un pajūgu braukšanā.

Par tradīciju kļuvušās Vislatvijas Zirgu dienas šogad notika svētku noskaņās, priecējot gan lielus, gan mazus skatītājus un papildinot ar dažādiem šova elementiem. Kā pavēstīja pasākuma rīkotāji, jātnieki varēja sacensties sevis izvēlētas mūzikas pavadījumā, tērpušies paši izvēlētos un radītos tērpos. Papildus tam maršrutu starplaikos skatītājus priecēja dažādi šovi, zirgu parādes un paraugdemonstrējumi.

Pirmā sacensību diena iesākās senāko jāšanas sporta veidu – pajūgu braukšanu, kuru turpināja konkūrs (šķēršļu pārvarēšana) bērniem līdz 16 gadiem ar zirgiem vai ponijiem. Pēc tam sekoja stafetes maršruts jātniekiem līdz 16 gadu vecumam ar ponijiem, kurā piedalījās arī palīgi. Dienas otrajā pusē īpaši azartiskas bija sacensības ar izslēgšanu, kur sacentās divi jātnieki vienlaicīgi. Katra dueļa uzvarētājs piedalījās nākamajā kārtā, kur šķēršļa augstums tika palielināts ar katru reizi par pieciem centimetriem.

Pirmajā dienā īpašu skatītāju atsaucību guva "Ride&Drive", kas ir nenopietnākais maršruts visas sacensībās – tajās vienlaicīgi sacentās traktors un zirgs. Viens dalībnieks veica maršrutu zirga mugurā, startējot uz ātrumu un precizitāti. Otrs dalībnieks maršrutu veica, braucot ar traktoru un startējot ar ātrumu. Starplaikos skatītājus priecēja poniju parāde un adžiliti – suņu sporta veids, kur noteikto maršrutu suns veic uz ātrumu. Suns skrien bez pavadas un saimnieka klātbūtnes.

Otrā sacensību diena tika atklāta ar Izaicinājuma kausu, kurā startēja hobija līmeņa jātnieki, pārvarot 60 cm augstumu, un bērni līdz 16 gadu vecumam. Diena turpinājās ar eleganto un aristokrātisko iejādi un pēc tam šī gada sacensību jaunumu – pajūgu braukšanu un rikšošanas sacensībām. Pēcpusdienā sekoja secīgā stafete līdz pirmajai kļūdai – maršrutā startē divi dalībnieki. Pirmais dalībnieks pārvar šķēršļus līdz pirmajai kļūdai un pēc katras kļūdas maršrutu turpina otrs dalībnieks līdz maršruts pabeigts divas reizes.

Pasākuma kulminācija – skatītāju ilgi gaidītais Dāmu un kungu kauss, kurš atšķiras no citiem maršrutiem ar to, ka jātnieki ir greznojušies tautas tērpos, skaistās princešu kleitās vai kungi rotājušies ar skaistiem tauriņiem un speciāli veidotiem tērpiem.

Pasākuma laikā darbojās amatnieku tirdziņi, bērniem bija iespēja izlēkāties piepūšamajās atrakcijās, izjāt ar dzīviem zirgiem vai ponijiem kā arī piedalīties radošajās darbnīcās.

Vairāk foto skatīt šeit.