25.05.2012 12:53

Mārupē BMX braucēji jau trenējas, drīz arī sacentīsies

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mārupes BMX kluba valdes priekšsēdētājs Guntis Ruskis ir pārliecināts – BMX attīstīsies tur, kur ir trase. Tīrainē tāda top.

Šobrīd Birmingemā notiekošajā pasaules BMX čempionātā Mārupes kluba pārstāvju nav. Taču ir sākts nopietns darbs, lai kādā no nākošajām tāda mēroga sacensībām būtu. Pagājušā gada maijā pašvaldības piedāvātajā zemes gabalā Tīrainē sākās darbi pie BMX trases izbūves, jau divus mēnešus vēlāk tur notika pirmie treniņi, bet šāgada septembrī paredzētas Latvijas sezonas noslēguma sacensības, kas vienlaikus būs arī trases atklāšanas pasākums.

"Darba vēl diezgan daudz, bet domāju, ka līdz rudenim visu pabeigsim. Pamats trasei ir gatavs, šobrīd pats nopietnākais darbs ir virāžu izbūve, trases malu nostiprināšana. Paši strādājam brīvajā laikā pēc darba, brīvdienās. Un vienu no saviem mērķiem jau esam sasnieguši – ieinteresējuši bērnu vecākus, kuri nāk palīgā, piedalās talkās," entuziasma pilns par BMX nākotni Mārupes novadā ir Guntis Ruskis. Fakts, ka daudz darba tiek darīts pašu spēkiem, ir arī iemesls, kāpēc Tīraines trases būvniecības izmaksas ir relatīvi zemas – pēc viņa aprēķiniem, četras reizes zemākas nekā BMX trasei Mežaparkā.

Līdz tam viņš, tāpat kā citi Mārupes BMX cienītāji, savu dēlu trenēties bija vadājis uz Jelgavu, un tieši tā nobrieda ideja par trases nepieciešamību tuvāk dzīvesvietai. Šobrīd Tīraines trasē mārupieši trenējas trīs reizes nedēļā, turp brauc interesenti arī no Olaines, Babītes, Ikšķiles, Rīgas. Neviens no trases prom netiek dzīts – vienīgie nosacījumi ir, lai netiek traucēti treniņi un lai riteņbraucējiem galvās obligāti būtu ķiveres (tās var dabūt arī uz vietas).

Mārupes BMX kluba rašanās brīdī tajā bija tikai divi aktīvi braucēji, šobrīd tādu jau ir vairāk nekā 20. Ir arī sava zvaigznīte – Edvards Liberts aprīļa beigās divu dienu laikā deviņgadīgo vecuma grupā uzvarēja gan Latvijas čempionātā, gan "Grand Prix" izcīņas pirmajā posmā. Pie godalgām šajās valsts līmeņa sacensībās tika arī Kitija Elste, Amanda Bergmane, Uldis Dreimanis un Emīls Allers. Tiesa, viņi visi startē jaunākajās vecuma grupās, bet vecākajās kluba pārstāvju nav vai viņu rezultāti ir pieticīgāki. Mārupes BMX lielāko talantu elites grupā Māri Gūtmani gaida atgriežamies sportā pēc cīņas ar ļaundabīgu audzēju.

Guntis Ruskis šeit nesaskata nekādu traģēdiju: "Tiem, kas ir 9 – 14 gadus veci, ir grūtāk konkurēt ar sava vecuma braucējiem. Gandrīz visi mūsējie nopietni trenēties sāka tikai pagājušā gada beigās, bet sāncenši nodarbojas ar BMX jau no 5 – 6 gadu vecuma. Turklāt tikai šoziem vecāki saviem bērniem sagādāja īstus BMX divriteņus. Ar tiem, kas bija iepriekš, varēja vizināties, bet ne piedalīties nopietnās sacensībās. Galvenais, ka visi progresē un ir jūtama interese gan no bērniem, gan no viņu vecākiem."

Šosezon mārupieši neplāno startus Eiropas un pasaules ranga sacensībās, taču nopietni gatavojas visām galvenajām sacensībām Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Pēc "klusā" perioda maijā 9. jūnijā Tartu notiks Baltijas kausa izcīņas pirmais posms, bet nedēļu vēlāk Latvijas "Grand Prix" otrā kārta Valmierā.