29.06.2015 17:25

Latvijas spēkavīriem dubultuzvara Čempionu līgas sacensībās Olainē (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas spēkavīriem dubultuzvara Čempionu līgas sacensībās Olainē (papildināta) Publicitātes

Svētdien Olainē notikušajā starptautiskajā spēkavīru čempionāta posmā mūsējiem dubultuzvara – Dainis Zāģeris kļuvis par pirmo latvieti, kurš jebkad uzvarējis kādās Čempionu līgas sacensībās, savukārt Oskaram Martužanam izcīnītā augstā otrā vieta ir līdz šim lielākais panākums viņa spēkavīra karjerā.

 

Starptautiskajā spēkavīru čempionāta posmā Latvijā startēja tādi pasaules līmeņa spēkavīri kā Kšištofs Radzikovskis no Polijas, Vidas Blekaitis no Lietuvas, Alekss Mūnens no Nīderlandes un citi. Latviju šoreiz pārstāvēja Dainis Zāģeris, Oskars Martužans, Didzis Zariņš un Aivars Šmaukstelis.

SIA "Stipriem Events & Media" pārstāve Elīna Gārbena informēja, ka spēkavīriem sava meistarība Latvijas posmā bija jāpierāda sešos vingrinājumos.

Pirmais no tiem – "Mucu mešana" pāri 4 m augstai latiņai, pēc tam vikinga prese (170 kg), bet spēka trepē atlētiem bija jāuznes 225, 250 un 275 kg smagumi. Tālāk sekoja "Pulkstenis" jeb Konana ass, kura svars 310 kg un papildus smagumu radīja četras meitenes, kuras sēdēja tajā, tad spēka stafete – pirmajā posmā divu 100 kg smagu mucu nešana un otrajā 130 kg smagas riepas nešana. Noslēdzošais uzdevums – 400 kg smagas automašīnas vilkšana no zemes.

Šoreiz veiksme vairāk palīdzēja latviešu sportistiem – visi četri mūsu atlēti ierindojās pirmajā pieciniekā. Dainis Zāģeris izcīnīja pirmo vietu, otrais Oskars Martužans. Trešo vietu ieguva un pasaules rekordu vikinga preses uzdevumā laboja polis Kšištofs Radzikovskis. Ceturtais šajās starptautiskajās spēkavīru sacensībās palika Didzis Zariņš, aiz sevis atstājot vēl vienu latvieti – Aivaru Šmauksteli, kurš tiesības piedalīties šajās starptautiskajās sacensības izcīnīja, uzvarot Latvijas Spēkavīru čempionāta trešajā posmā Valmierā.

Dainis Zāģeris, šobrīd vienīgais Latvijas profesionālais spēkavīrs, pēc sacensībām atzinis, ka "sacensības nebija vieglas, vingrinājumos smagumi bija lieli. Tomēr žēl, ka Radzikovskis guva traumu, un tā cīņa neizvērtās tik sīva līdz galam, kā cerēju. Cienu arī sava konkurenta Oskara Martužana veikumu, mums abiem šoreiz bija īstie vingrinājumi."

Savukārt O. Martužāns apgalvoja, ka uz tādu rezultātu tik tiešām neesot cerējis: "Protams, intensīvi pēdējās divas nedēļas gatavojos, speciāli nestartēju čempionāta posmā Valmierā. Daudzas reizes ar treneri mērojām ceļu no Kuldīgas uz Ogri, lai gatavotos sacensībām tieši ar inventāru, kas būs sacensībās."

Otro gadu Čempionu līgas sacensībās startējušais Didzis Zariņš pauda gandarījumu par izcīnīto ceturto vietu: "Šajā sezonā lielu daļu ikdienas aizņem pamatdarbs un nav atlicis tik daudz laika treniņiem, kā gribētu."

Jāpiemin, ka vairāki atlēti pirms sacensībām čempionāta laikā bija guvuši dažādus savainojumus un startēt ar maksimālu atdevi nevarēja. Turklāt, krītot pa spēka trepi, sacensību laikā papēdi traumēja trešās vietas ieguvējs Kšištofs Radzikovskis. Tomēr tas viņam netraucēja vienīgajam ierindoties starp četriem Latvijas spēcīgākajiem vīriem.

Šajā sezonā spēkavīru Čempionu līgā notiks 16 posmi.