04.06.2015 13:20

Pierīgā fitness zaļā pļavā

Autors  Magda Jēgere, Vidzemes augstskolas žurnālistikas studente
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pierīgā fitness zaļā pļavā "KSMR Fitness" attēli no vietnes "Facebook.com"

Pierīgā arvien biežāk varam novērot cilvēku bariņus, kas savācas kopā un nodarbojas ar fitnesu, taču nevis jau ierastajās treniņu telpās, bet ārā. Šie entuziasti sastopami pludmalēs, parkos, pļavās, stadionos un citviet laukā.

Vieni no populārākajiem šāda veida fiziskās sagatavotības treniņu rīkotājiem Latvijā ir "KSMR Fitness" . Tie ir divi puiši – Kārlis Sprukts un Mārtiņš Rozenbergs, kas iepriekš jau trīs gadus strādājuši par fiziskās sagatavotības treneriem tam ierastajā vidē. Pagājušā gada vasarā abiem radusies ideja par neierastāku treniņu veida izmēģināšanu. Pirmais izmeiģinājums notika 2014. gada augustā, un jau no pirmās reizes viņi sapratuši, ka cilvēkiem tas interesē un atsaucība ir liela.

"KSMR Fitness" treniņus sākumā rīkoja tikai Rīgā, bet atsaucība esot bijusi tik liela un gribētāju tik daudz, ka piedāvāja sportošanas iespēju arī Ķekavas, Piņķu, Jūrmalas, Carnikavas un Iecavas iedzīvotājiem. Tagad abi treneri pasniedz sešpadsmit treniņus nedēļā. Arī samaksa par treniņiem nav liela – pāris eiro par nodarbību.

Abi treneri stāsta, ka sportošana ārā ir ne tikai interesanta, bet arī laba cilvēka ķermenim, jo sportojot svaigs gaiss un pareiza elpošana ir ļoti svarīga. Kur gan citur to labāk iegūt, ja ne ārā!

Fitness brīvā dabā Latvijā jau ir izveidojies kā modes kliedziens. Arvien biežāk cilvēki izvēlas nevis doties uz sporta zāli, bet atrast trenerus, kas to dara ārā. K. Sprukts atzīst, ka bieži sastopami cilvēki, kas izvēlas viņu piedāvājumu ne tikai tāpēc, ka paši to vēlas, bet tāpēc, ka tas ir stilīgi. Arī tas nav slikti, jo rezūltāts jau ir tas pats.

Iepriekš abiem treneriem šī nodarbe bija paradzēta vairāk kā blakus darbs un hobijs, bet tagad tas jau ir attīstījies kā pamatdarbs, jo sportot gribētāju skaits turpina palielināties. Katru treniņu vidēji apmeklē 15 līdz 20 cilvēku. Bet treneri stāsta, ka jaunpienācējiem nav jābaidās no tā, ka viņu sportiskā sagatavotība varbūt nav tik laba kā tiem, kas ar to jau nodarbojas ilgāk. Treneri strādā ar individuālu pieeju katram interesentam, sadalot tos divās grupās un koncentrējoties uz viņu fizisko sagatavotību un pieredzi.

Treneri savu darbu veic ar radošu pieeju, lai dalībniekiem nebūtu jādara katrā treniņā viens un tas pats. K. Sprukts un M. Rozenbergs ir izveidojuši 28 dažādus treniņu veidus un turpina ģenerēt jaunas idejas. Tālākais nākotnes mērķis ir izveidot Latvijas fitnesa čempionātu, bet tas pagaidām ir idejas līmenī.