19.05.2012 19:12

Cēlmetāla svara bumbas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gunvaldis Albiņš (no labās) un viņa treneris Inārs Beļinskis Gunvaldis Albiņš (no labās) un viņa treneris Inārs Beļinskis Krišjānis Grantiņš

Ropažnieks Gunvaldis Albiņš pirms mēneša Krievijā kļuva par pasaules čempionu svara bumbu celšanā piecu minūšu raušanas disciplīnā, kā arī izcīnīja vēl divas sudraba un divas bronzas medaļas. Vēl piecas godalgas viņam Eiropas čempionāta ieskaitē.

 

Sestdien 43 gadus vecais Albiņš un viņa treneris Inārs Beļinskis Zaķumuižas sporta zālē demonstrēja savu māku. Tiesa, iedzīvotāju atsaucība gan bija diezgan trūcīga.

"Puišiem patīk spēka sporta veidi, gribējām viņus ieinteresēt svara bumbu celšanā. Turklāt tiem, kas nodarbojas ar cīņas sporta veidiem vai, piemēram, boksu, šī ir ļoti vērtīga nodarbe fiziskās kondīcijas uzlabošanai," apgalvo Inārs Beļinskis, kurš pats ir ilggadējs un titulēts svara bumbu celšanas entuziasts un pēdējos trīs gadus – arī Gunvalda Albiņa treneris.

"Svaru bumbu celšana ir sporta veids visam mūžam, pasaulē ar to nodarbojas diezgan daudz septiņdesmitgadīgo, pat astoņdesmitgadīgo. Ja trenējas pēc pareizas metodikas, tas ir vērtīgi veselībai, palīdz uzturēt organismu tonusā."

Albiņš atklāj, ka pie svara bumbu celšanas nonācis nejauši: "Kādreiz nodarbojos ar tuvcīņu, boksu, kikboksu. Reiz mani uzaicināja uz rajona mačiem svara bumbu celšanā – cēlu, kaut arī tehnikas nebija. Tā arī paliku pie svara bumbām. Sporta veids nav tik traumatisks, relatīvi vieglāks."

Gunvaldis trenējas trīs reizes nedēļā. Nodarbību ilgums atkarīgs gan no bumbu smaguma, gan vingrinājumiem, gan tā, cik tuvu ir nākamās sacensības. Parasti tie ilgst no stundas līdz divām. Piedalīties spēkavīru sacensībās Albiņš nav mēģinājis – tie ir domāti svarā un augumā lielākiem vīriem.

Kaut arī internetā atrodamie sacensību protokoli vedina domāt citādi, ropažnieks apgalvo, ka pēdējā pasaules čempionātā konkurence bijusi diezgan liela. "Piedalījās sportisti no 17 valstīm, konkurence bija diezgan liela. Tradicionāli spēcīgi ir sportisti no bijušajām PSRS republikām, sevišķi Krievijas, Kazahstānas, Ukrainas, pēdējā laikā sporta veids strauji attīstījies Itālijā un ASV."

Sacensību programmā ir ne tikai "klasiskie" vingrinājumi – raušana un grūšana, bet daudz citu disciplīnu, piemēram, sacensības uz laiku - sprintā vai maratonā, ar vienu roku vai abām. Tāda kā kroņa disciplīna pēdējā laikā skaitās raušana ar vienu roku pusstundas vai stundas garumā, turklāt svara bumbu nedrīkst nolikt zemē.

"Mums ir tāds fenomens kā veterāns Viesturs Gargurnis, kurš 16 kilogramu bumbu ar vienu roku stundas laikā pacēla 1380 reižu – tādu rezultātu pasaulē vēl ilgi neviens droši vien nepārspēs," par pašmāju tradīcijām svara bumbu celšanā ar lepnumu stāsta I. Beļinskis.

Attēlu galerija